Medicii legisti din Targu-Mures cer sa fie scosi de sub tutela Ministerului Sanatatii si trecuti in subordinea Ministerului Justitiei. De asemenea, acestia solicita schimbarea sistemului de finantare a activitatii lor prin alocarea de fonduri bugetare care sa acopere integral prestatiile medico-legale.

Seful Institutului Medico-Legal (IML) din oras, dr. Hecser Laszlo, a declarat ca atat transferul de la un minister la altul, cat si alocarea banilor de la buget se justifica in conditiile in care medicii legisti presteaza activitati in proportie covarsitoare in folosul infaptuirii actului de justitie.

Hecser Laszlo sustine ca pentru ca activitatea in institutia pe care o conduce sa se desfasoare corespunzator, ar trebui alocate de la bugetul de stat sume de trei ori mai mari decat in prezent si eliminarea situatiei in care alte institutii ale statului platesc serviciile prestate de IML.

Aceste solicitari apar pe fondul crizei financiare continue cu care se confrunta unitatea din Targu-Mures, unde salariatii incaseaza salariile cu intarzieri semnificative. "Sumele restante pentru activitatile facute de IML se ridica la 2,2 miliarde lei", a mai afirmat seful IML Targu-Mures.

El a completat ca medicii legisti nu si-au primit salariile de doua luni, iar dupa ce, saptamana trecuta, au refuzat sa primeasca spre examinare cadavrele pe care le-au lasat pret de cateva minute pe holurile institutiei, au demarat acum demersurile pentru constituirea unui sindicat.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Szekely Ervin, prezent la Targu-Mures la conferinta cu tema "Reforma sistemului sanitar din Romania", organizata de UDMR, a declarat ca la minister nu a ajuns nici un proiect de trecere a IML-urilor in subordinea Ministerului Justitiei.

El a mentionat, insa, ca exista o comunicare intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor pentru solutionarea crizei financiare cu care se confrunta mai multe institute de Medicina Legala din tara.