Elevii clasei a IX-a F au obtinut 5 milioane de forinti pentru Liceul Teoretic Bolyai Farkas. Ei au castigat un concurs international organizat de Fundatia „Fay Andras". Castigatorii mureseni s-au angajat sa realizeze un centru de odihna si recreere, ce va fi construit in apropierea localitatii Borzont si a Lacului Rosu.

Contractul de finantare a fost semnat ieri, in prezenta presedintelui Academiei de Stiinte a Ungariei, Vizi E. Szilveszter, si a presedintelui si directorului general al OTP Bank Rt, Csanyi Sandor.

Fundatia Fay Andras, infiintata de OTP Bank Rt., a anuntat in februarie 2005 concursul intitulat „Fii econom si creativ, pentru a avea un viitor sigur! - Tu cum ai cheltui cinci milioane de forinti?" adresat elevilor de scoala medie din Ungaria si de peste hotare.

Competitia a fost organizata cu scopul de a transmite, respectiv a atrage atentie asupra unei culturi de economisire si creare de noi valori.

Marii castigatori au fost elevii din clasa a IX-a F a Liceului Teoretic Bolyai Farkas din Targu Mures, cu lucrarea intitulata „Calatorie in timp in tinutul Secuiesc", si elevii clasei a XI-a B, ai Liceului Teoretic si Profesional Hunyadi Janos din Csorna, cu lucrarea intitulata „Papirusz Kft." - infiintarea unui magazin de articole de papetarie si rechizite scolare.

Pe 18 iulie 2005, la evenimentul festiv de premiere din Budapesta, Consiliul Fundatiei a decis sa initieze un experiment unic, iesit din comun chiar si pe plan european: cei cinci milioane de forinti cheltuiti in mod virtual in lucrarile sosite la concurs sa fie oferite castigatorilor in mod real, pentru realizarea planului elaborat in lucrarea de concurs.

O sansa pentru generatia viitoare

Castigatorii din Targu Mures s-au angajat sa infiinteze un centru de odihna si recreere, care va fi gestionat de elevii scolii, iar profitul va fi utilizat pentru diversificarea activitatii scolare si dezvoltarea ulterioara a centrului. Ieri a fost semnat contractul cu Liceul Teoretic "Bolyai Farkas".

Pe baza contractului, Fundatia va sprijini proiectul unitatii scolare, si s-a angajat sa transfere in trei etape cinci milioane de forinti pentru realizarea centrului de odihna si recreere, probabil pana in toamna anului 2006.

Terenul ales pentru realizarea proiectului este in apropierea localitatii Borzont si a Lacului Rosu, langa Pestera S?g?, intr-o zona de mare interes turistic din Transilvania. Conform proiectului, va fi ridicata o cladire in stil traditional, cu un singur etaj, avand camere de 2,3 si 4 paturi, cu un total de 20 locuri.

Conform asteptarilor, centrul de odihna si recreere visat de elevii si profesorul coordonator de la Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Targu Mures va incepe sa functioneze la inceputul anului 2007.

Fundatia „Fay Andras" a OTP

Fundatia "Fay Andras" a fost infiintata de OTP Bank Rt. in 1992. Scopul Fundatiei este sprijinirea acelor organizatii si oameni care duc lipsa de surse financiare, dar au talent si desfasoara o munca proeminenta. Fundatia este finantata de banca OTP, insa decizille Consiliului au fost si sunt luate de personalitati independente, cu prestigiu in viata sociala.

Activitatea de ajutorare a Fundatiei "Fay Andras" a OTP functioneaza in prezent in sistem de concurs.

„In primul rand, rezultatul reprezinta o recunoastere internationala a calitatii profesorilor si elevilor Liceului Bolyai Farkas. Consider foarte interesant acest concurs organizat de Fundatia „Fay Andras", si faptul ca am putut participa la competitie este o garantie a pregatirii elevilor nosti pentru Europa", Balint Istvan, director Liceul Teoretic „Bolyai Farkas".

„Suntem aici pentru ca acesti elevi au reusit sa faca cea mai buna lucrare din 50 de participanti. Lucrarea elevilor reprezinta o stima pentru bunul comun, care este cel mai important capital. Speram ca dintre acesti elevi vor proveni multi oameni de afaceri importanti", Dr. Vizi E. Szilveszter, presedintele Academiei de Stiinte a Ungariei.

„Rolul civil a fost intotdeauna foarte important pentru OTP. Odata ce activitatea bancii a depasit granitele, la fel se intampla si cu rolul nostru. Cea mai mare bucurie a noastra este de a sprijini o noua creatie. Nu vrem sa fim o banca a marilor corporatii, ci o banca a oamenilor care traiesc in aceste orase, de accea ne dorim sa finantam orice initiativa care are viitor", Dr. Csanyi Sandor, Presedinte si directorului general al OTP Bank Rt.

Despre Fay Andras

Fay Andras (1786-1864) a fost una dintre personalitatile active ale vietii literare si sociale a epocii reformiste maghiare. La inceput, Fay a aparut in public ca scriitor, dar mai tarziu a desfasurat o activitate multilaterala mai mult pe plan social si economic.

Fay a fost fondatorul Pesti Hazai Elso Takarekpenztar (Prima Casa de Consemnatiuni din Pesta), infiintata in 1839, si care a inceput sa functioneze in 1840. Aceasta institutie este considerata de OTP Bank Rt. ca predecesorul ei istoric.

Succesul Grupului bancar OTP

Ca un grup financiar marcant in Europa central-rasariteana, in prezent OTP Bank functioneaza prin filiale in afara Ungariei in cinci tari, si anume Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia si Slovacia, si deserveste peste 9,5 milioane de clienti. OTP Bank a terminat anul 2005 cu un profit net, auditat, consolidat in conformitate cu IFRS, de 158,3 miliarde forinti.

Totalul bilantului a fost de 5.215,9 miliarde forinti, iar capitalul propriu 547,5 miliarde forinti.