Blocurile noi, din cartierul ploiestean 9 Mai, care au destinatie de locuinte sociale, au inceput sa le scoata peri albi chiriasilor. Facute in mare graba in campania electorala pentru ca lumea sa vada cit de mult se straduiesc autoritatile sa rezolve problema criza locuintelor, blocurile ANL ofera o priveliste nu tocmai placuta.

Fisurile din pereti au devenit vizibile, igrasia cistiga teren, iar instalatiile sanitare cedeaza una cite una. Amenintati cu evacuarea daca se mai pling de conditiile oferite de locuintele sociale construite prin ANL, chiriasii evita sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta zilnic.

Sub protectia anonimatului, unul dintre ei ne-a declarat urmatoarele: "Cind au cazut doua tavane dintr-un bloc ANL am fost acuzati ca ne plingem parea mult presei. Ni s-a sugerat sa ne tinem gura, ca sa nu avem probleme. Oricum, asa cum am primit in grija locuintele tot asa le vom preda inapoi peste cinci ani.

Nu am luat nimic de pomana. Platim chirie si, chiar daca suma este mai mica decit pe piata, banii acestia sint munciti din greu". Complexul social 9 Mai inca nu este terminat. Lucratorii adusi din Moldova sint tinuti pe loc de vremea capricioasa, de criza financiara cu care se confrunta ANL, dar si de lipsa chefului de munca.

"Dupa pauza de masa abia daca se mai aude lovitura de ciocan. Muncitorul trebuie sa-si faca siesta, ca doar nu o sa se speteasca. Pe inserat doar constructorii se mai vad patrulind prin zona ca nu cumva sa le dispara materialele" marturiseste Daniel Costache, un cetatean care asista zilnic la "spectacol".

Mizeria este in 9 Mai la loc de "cinste". Cirpe murdare si bucati de lemne sint aruncate la intimplare, lazile "zac" imprastiate linga mormane de caramizi strivite. In plus, tomberoanele de gunoi sint umplute pina la refuz. In acest peisaj parintii isi scot la plimbare odraslele, intr-un aer stricat de alimentele alterate din spatiile de depozitare a gunoaielor care se dovedesc neincapatoare.