Am luat act de declaratiile dumneavoastra aparute in presa centrala din ultima vreme, potrivit carora veti demola sala de sport amplasata in vecinatatea cimitirului din Lancram.

La mai bine de doi ani de la izbucnirea unui scandal care a starnit nemultumirea unei bune parti a lumii culturale romanesti, iata ca acest subiect revine in actualitate. Tocmai de aceea, consider ca este un moment propice pentru a va sensibiliza asupra unui subiect care a lasat reci toate conducerile aflate in fruntea MCC, de la Revolutie incoace.

Este vorba de Casa Natala a marelui Lucian Blaga, un imobil aflat in pericol de prabusire.

Domnule Ministru, daca de doi ani de zile, Cimitirul din Lancram, unde se afla inmormantat Lucian Blaga, este profanat si mutilat de constructia unei hale-sala de sport, la fel este profanata si mutilata de nepasarea oamenilor si a guvernelor casa in care s-a nascut si a trait marele filosof si poet.

Desi Blaga a murit ca filosof si poet interzis, astazi guvernele sunt mai necrutatoare si mai batjocoritoare fata de memoria lui Blaga decat fostul regim.

Casa Memoriala a marelui Blaga se afla in pericol de prabusire, iar interventia pentru salvarea sa depaseste puterile noastre. Stiti foarte bine ca exista un proiect in valoare de 118.000 de Euro care vizeaza renovarea Casei Memoriale Lucian Blaga, proiect in care Consiliul Local Sebes si Consiliul Judetean Alba sunt parteneri.

Am facut pana acum numeroase demersuri la Ministerul Culturii si la Guvern, dar nimeni nu are bani pentru Marele Blaga.

De aceea, imi permit sa intreb, domnule Ministru, casa marelui Blaga nu este cel putin la fel de importanta pentru noi, precum este mormantul sau? Daca marele Blaga nu a lasat un testament care sa se refere si la locul in care a copilarit, chiar trebuie sa lasam aceasta casa sa se darame?

Chiar trebuie sa deschidem o lista de semnaturi adresata intelectualilor si mai-marilor Bisericii pentru a salva Casa Natala a lui Lucian Blaga si pentru a ne face auziti?

Domnule Ministru, oficialitatile arboreaza de obicei numele scriitorilor si artistilor celebri in imprejurari festive pentru a obtine gratitudinea auditoriului, dar prea putin transpun aceste declaratii in actiuni care sa pastreze vie memoria marilor opere de cultura si civilizatie.

Cred ca ar trebui sa lasam exegeza blagiana in seama prietenilor operei poetice si filozofice a marelui carturar si sa ne manifestam in calitatea noastra de oameni de administratie, care ocupam anumite posturi pentru a face ceva.

Si in acest caz am putea sa scoatem la lumina si sa promovam valorile romanesti, pentru ca ne mandrim ca facem parte dintr-o Europa diversa, ce are drept motor multiculturalitatea.

Stiu ca in Romania cultura este o eterna Cenusareasa cand vine vorba de bani, dar totusi cred ca putem gasi solutii atunci cand e vorba de Blaga. Daca Lucian Blaga nu mai conteaza, atunci cine mai conteaza in aceasta tara?

Acest mare om este o particica cu care si noi, cetatenii judetului Alba, contribuim la vastul patrimoniu cultural european, domnule Ministru si de aceea ne doare ce se intampla acum.

Daca nu se intervine rapid, in cativa ani nu ne va mai ramane decat mormantul lui Blaga, fie el cu sala de sport sau fara. Vom pierde insa tot ceea ce inseamna viata lui Blaga, trairea si creatia lui pe acest pamant.

De aceea, va rog, domnule Ministru, sa acceptati sa fiti parteneri in acest proiect, cu prestigiul si cu autoritatea de care dispuneti, pentru ca lucrarile de restaurare necesare pentru salvarea "Casei Memoriale Lucian Blaga" sa fie intreprinse si cultura noastra sa nu fie trunchiata prin disparitia unui mare simbol.

Cu respect,

Ion DUMITREL, Presedintele Consiliului Judetean Alba