Aceasta suma va reprezenta 51% din capitalul social al viitoarei societati comerciale pe care CL o va constitui impreuna cu castigatorul licitatiei pentru Cartierul Tineretului, compania Polus Real Estate.

Evaluarea a fost realizata de compania PriceWaterhouse Coopers. Conform surselor ZIUA de Cluj, rezultatul va fi facut public, astazi, de primarul Emil Boc.

In baza acestei evaluari se va trece la redactarea contractului de constituire a societatii comerciale in care actionar majoritar va fi CL si care urmeaza sa faca obiectul unei hotarari viitoare a legislativului local, probabil la viitoarea sedinta.

Cert este ca, daca autoritatea locala, care va detine 51% din actiuni, contribuie cu un teren in valoare de 7.714.000 de euro, Polus Real Estate trebuie sa contribuie la capitalul social al viitoarei societati comerciale cu 49% adica circa 7.411. 490 de euro. Investitorul are obligatia, conform hotararii de CL, sa asigure fonduri pentru constructia viitorului cartier.

Oferta Polus Real Estate a fost aleasa castigatoare pentru ca ceda, cu titlu gratuit, Consiliului Local cele mai multe locuinte, si anume 384. De asemenea, conform ofertei depuse, CL va primi 180 de locuinte din profit, plus inca patru milioane de euro. Compania castigatoare a prevazut, in bugetul initial pentru acest proiect, suma de 250 de milioane de euro.

Polus doreste, insa, ca pe parcurs sa apeleze si la alte surse de finantare, precum fonduri de investitii sau credite bancare pentru a finaliza cartierul de 200 de hectare.

Societatea va “trai” cinci ani

Societatea care urmeaza sa fie constituita va avea o durata de viata de cinci ani. Dupa aceea, conform textului hotararii de CL, aceasta va fi dizolvata. Cu alte cuvinte, in cinci ani, cele circa 1000 de locuinte trebuie nu numai construite, ci si vandute.

Municipalitatea a stabilit numarul minim de locuinte care vor trebui realizate pe cele 203 hectare: 650 de locuinte individuale si 250 de locuinte colective.

Casele care vor reveni Consiliului Local, in regim de locuinte sociale, nu vor fi vandute, ci inchiriate. Locuintele pe care Primaria le doreste sunt fie cu o camera, fie cu doua camere si respectandu-se suprafetele locative minime prevazute de legea locuintei.

De fapt, municipalitatea va beneficia atat de locuinte sociale rezultate in urma selectiei de oferte, cat si de locuinte rezultate ca materializare a cotei de profit care revine CL in urma repartizarii acestuia, proportional cu participarea in societate.

Tot conform hotararii de CL, viabilizarea terenului va cadea in sarcina investitorului, care, pe langa locuinte, trebuie sa ridice in acel viitor cartier si o scoala, un sediu de Primarie, un cabinet medical, un sediu pentru politie, precum si alte obiective indispensabile unui cartier de locuinte.

Viitorul cartier trebuie sa aiba, de asemenea, parcari si zone verzi. Iluminatul public trebuie asigurat tot de investitor. Polus Real Estate are la dispozitie patru luni pentru a obtine autorizatia de constructie si trebuie sa inceapa lucrarile in termen de 30 de zile de la data obtinerii autorizatiei. Cartierul trebuie sa fie gata in maxim trei ani.