La nivelul tarii, numarul pensionarilor pe caz de boala a crescut ingrijorator in ultimii cinci ani. Aceasta problema a intrat si in atentia Ministerului Muncii, care va lua o serie de masuri, impreuna cu CNAS, prin care atat cei care beneficiaza de pensie, cat si cei care dau aviz favorabil sa fie aspru pedepsiti.

Judetul Cluj sta relativ bine la acest capitol si se situeaza pe penultimul loc din tara in ceea ce priveste numarul beneficiarilor acestui tip de pensii.

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat recent ca este ingrijorat de cresterea mare a numarului de persoane pensionate pe caz de boala, intrucat in Romania exista in prezent aproape 900.000 de astfel de cazuri. Numarul persoanelor pensionate pe caz de boala a inregistrat o crestere semnificativa la nivelul intregii tari.

In martie 2001, in Romania erau 640.000 de persoane care beneficiau de pensie de invaliditate, iar in iulie 2006 numarul acestora era de 890.000, in crestere cu 250.000. “Intr-un astfel de sistem nu sunt numai intrari, ci si iesiri, drept urmare, intrarile in sistem sunt mult mai mari, daca luam in calcul si iesirile.

Acest lucru ne ingrijoreaza, pentru ca inseamna ca in sistemul de sanatate publica, intr-un mod - nu vreau sa-l caracterizez - tacit sau mai putin tacit trec cu mare usurinta persoane care ar putea sa munceasca”, a precizat ministrul Barbu.

Acesta a declarat recent ca ministerul Muncii si CNAS vor cauta sa identifice un set de solutii pentru a se evita astfel de cazuri pe viitor. “Probabil ca cei care fac astfel de lucruri trebuie sa suporte consecinte mai aspre, atat persoanele care ies la pensie, cat si cei care favorizeaza o astfel de chestiune”, a afirmat Barbu.

Modificarile cerute vor viza in special procedura de expertizare a celor care solicita pensionare pe caz de boala.

Conform unui raport al Institutului National de Expertiza a Capacitatii de Munca, la nivelul anului 2005, jumatate din cele 3.200 de persoane care solicitau sa iasa la pensie pe motive de boala, trimise din judete pentru expertiza la Bucuresti, nu justificau pensionarea.

Tot in 2005, Institutul a verificat prin sondaj 1.900 de persoane pensionate pe motiv de boala, descoperind ca 20 % din cazuri aveau capacitate de munca, fiind obligate sa-si reia activitatea.

Daca la nivelul tarii situatia se prezinta in acest mod, in judetul Cluj numarul pensionatilor pe caz de boala nu este la cote alarmante. Conform Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, in prezent exista aproape 199.000 pensionari, din care 17.320 sunt pensionari pe caz de boala.

De celelalte tipuri de pensii beneficiaza 111.063 de persoane pensionate la limita de varsta& 599 de pensii anticipate, 5817 anticipate partial, 18.956 pensii de urmas, 27.757 pensii de agricultori. Raportat la celelalte tipuri de pensii, numarul pensionarilor pe caz de boala pare destul de ridicat.

Totusi, Geta Somesfalean, director adjunct la CJP Cluj, precizeaza ca numarul nu este ingrijorator comparativ cu restul tarii& judetul nostru se situeaza pe penultimul loc, la nivel national, in ceea ce priveste pensionatii pe caz de boala, a adaugat directorul adjunct al CJP Cluj.

Conform Casei Nationale de Pensii, pensiile de invaliditate sau de boala se acorda persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca, a bolilor profesionale si a tuberculozei sau bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

De asemenea, beneficiaza de pensie de boala si persoanele care satisfac obligatii militare, elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, datorita accidentelor sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale, persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca si participantii la Revolutia din decembrie 1989.

In acest an, in judetul Cluj s-au inregistrat 1360 de cereri pentru pensionare pe caz de boala si au fost respinse doar sapte dosare care nu intruneau conditiile de pensionare. Un dosar poate fi respins si daca boala se amelioreaza in timp, deoarece pensionatii pe caz de boala sunt verificati periodic.

Daca in timp, un bolnav a trecut de la gradul II (ceea ce inseamna ca se afla intr-o faza grava) la gradul III, inseamna ca este apt de munca, a explicat Geta Somesfalean, directorul adjunct CJP Cluj.