Potrivit rezultatelor, BT conduce in cinci sectiuni (bancomate, clienti, carduri, depozite, comunicare), principala ei contracandidata pe plan local, Banca Comerciala Romana (BCR), s-a impus la creditele acordate si la investitii, iar cealalta pretendenta la podium, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale (BRD-GSG) s-a clasat pe primul loc in privinta unitatilor detinute.

Topul final ZIUA de Cluj a fost realizat in urma cumularii punctelor obtinute in cele opt sectiuni. Prezentam primele cinci banci clasate la fiecare sectiune si clasamentul final.

Retea de unitati

BRD dispune, in judetul Cluj, de cele mai multe sedii, 33. Unul dintre ele il reprezinta cel sucursalei, iar 32 sunt agentii, majoritatea plasate in mediul urban. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) se afla pe pozitia urmatoare, cu 32 de sedii, dintre care 32 de agentii, 20 dintre ele situate, dat fiind specificul de banca “populara”, in comune si sate.

Locul trei este acontat de BT, care are 30 de sedii, inclusiv cel central. “Banca are, in acest judet, 10% din numarul total al entitatilor sale operationale. BT a deschis 8 unitati in Cluj, in acest an, ceea ce subliniaza faptul ca intarirea prezentei noastre in zona este o prioritate.

Datorita semnificatiei pe care aceasta zona o are pentru banca, in 23 august a fost inaugurata Agentia Calea Motilor, unitatea bancii cu numarul 300”, a mentionat Laura Petrehus, PR officer BT. In clasament, urmeaza, la mare distanta, Raiffeisen Bank cu 9 sedii, Carpatica - 8 sedii si BancPost - 6 sedii.

Pentru ING, am calculat, de asemenea, 6 sedii, tinand cont de cele cinci “sedii cu autoservire”, unde clientul poate sa execute de unul singur toate operatiunile necesare. Romexterra si OTP detin 5, respectiv 3 sedii.

“Datorita potentialului economic al zonei, patru dintre unitati au fost amplasate in Cluj Napoca, iar, la finele anului trecut, banca a inaugurat si o unitate teritoriala in Turda”, a precizat conducerea Romexterra. “Anul viitor, vom mai deschide inca doua sucursale in Cluj”, ne-a declarat Carmen Gheorghita, director PR OTP Bank Romania.

Pentru anul viitor, banca maghiara si-a propus o retea care sa cuprinda, in Romania, cel putin 100 de sucursale si de agentii si vizeaza, in acest scop, mari orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Constanta, Targu Mures. “In ultimul trimestru al anului 2006, vom deschide, in Cluj, inca doua unitati”, a precizat si Elena Nita PR Officer Alpha Bank.

Unitati

1. BRD

2. CEC

3. BT

4. BCR

5. Raiffeisen

Bancomate si cititoare de carduri

BT sta cel mai bine la acest capitol, cu cele 49 de bancomate amplasate in judet. Pe aproape se mentin BCR si BRD, ambele cu cate 43 de astfel de aparate. “BCR are instalate, in judetul Cluj, 4 automate de schimb valutar si 43 de ATM-uri, din care 28 in municipiul Cluj-Napoca”, a mentionat directorul executiv al BCR Cluj, Eugenia Matis.

Pe o pozitie medie la aceasta sectiune se afla Raiffeisen Bank Romania, cu 30 de bancomate, si BancPost, care a instalat, in judet, 25 de bancomate. Locurile urmatoare sunt ocupate de HVB-Tiriac cu 11 aparate, ING cu 6 bancomate, CEC - 5, Carpatica - 4 si Romexterra - 3.

“Din punctul de vedere al bancomatelor, banca detine patru ATM-uri operationale in judet, doua fiind situate in Cluj Napoca si doua in Turda. In foarte scurt timp, va deveni operational si cel de-al treilea ATM din Cluj Napoca. De asemenea, fiecare unitate teritoriala este dotata cu un POS”, sustine conducerea Catalina Chirica, reprezentant Romexterra.

Bancomate

1. BT

2. BCR

3. BRD

4. Raiffeisen

5. BancPost

Clienti atrasi

Bancile din Cluj se lupta tot mai aprig pentru atragerea unei clientele cat mai mari si mai “banoase”. Si in acest segment, batalia se da intre BT, care a raportat 121.000 de clienti persoane fizice si juridice, BRD si BCR, ultima detinand 20% din cota de piata in judetul Cluj.

“Avem in jur de 99.000 de clienti persoane fizice si juridice“, ne-a informat Petru Petrut, director delegat al Grupului BRD Cluj. In acest sector stau bine si HVB-Tiriac, care a informat ca poseda 20.567 de clienti, sau Romexterra, care dispunea de 4300 de clienti.

“In judetul Cluj, Romexterra Bank are peste 4300 de clienti, dintre care 20% sunt persoane juridice”, a mentionat Chirica. “Clientii din Cluj reprezinta, fata de totalul clientilor Alpha Bank, 0,6% persoanele fizice si 5,5% persoanele juridice”, ne-a spus reprezentantul bancii respective.

“Avem, in judetul Cluj, 800 de clienti corporate, 13.300 de clienti intreprinderi mici si mijlocii, precum si 100.000 de clienti persoane fizice”, a precizat directia marketing a BT.

Clienti

1. BT

2. BRD

3. BCR

4. HVB-Tiriac

5. Romexterra

Carduri Debit / Credit / Overdraft

Cele trei institutii financiare de care aminteam mai sus isi impart primele trei pozitii si in acest clasament. BT a scos pe piata 137.000 de carduri, BRD 99.000 de carduri, iar BCR detine si ea o cota de piata semnificativa, de 17%, in Cluj.

“Din numarul total de carduri active la nivelul judetului, peste 86% sunt de salarii, Maestro si VISA Electron”, a mentionat directorul BCR Cluj. Intre primele banci s-au clasat, in acest top, HVB-Tiriac, care a emis 5400 de carduri, si Romexterra, care dispune, in judet, de 2000 de carduri.

Mentionam ca una dintre fruntasele pietei, cel putin la nivelul anilor ’90, BancPost, nu ne-a trimis informatiile necesare pentru a evalua corect pozitionarea sa pe acest segment. “Numarul cardurilor din Cluj reprezinta 4,1% din totalul cardurilor bancii la sfarsitul lunii iulie 2006”, a subliniat conducerea Alpha Bank.

“Pe segmentul carduri, banca are o cota de piata de 0,4% la nivelul judetului, echivalent a 2000 de carduri emise. Cea mai mare pondere o detin Maestro (42,5%) si Visa Electron (17%).

Cardurile tip “Afinitate”, emise in colaborare cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Petrom si Sindicatul National al Functionarilor Publici detin 27,4% din totalul celor emise in acest judet”, a mentionat Banca Romexterra. Doar doua dintre banci ne-au informat ca au eliberat carduri Gold. In schimb, nici una dintre bancile abordate nu se lauda cu carduri Platinum.

“Numarul de carduri emise in Cluj este de 5400 si al celor Gold de 25”, a precizat Ioana Ivancenco-Paun, director de comunicare HVB-Tiriac. “BT a emis, in Cluj, peste 137.000 de carduri, dintre care 650 sunt Visa Gold. La nivel national, BT este lider de piata la produsele premium, cu peste 5000 de carduri emise”.

Carduri

1. BT

2. BRD

3. BCR

4. HVB-Tiriac

5. Romexterra

Depozite bancare

Estimarile noastre converg catre o piata dominata de Banca Transilvania, BCR si BRD. Pe urmatoarele locuri s-ar clasa HVB-Tiriac si Romexterra. “Rezultatele inregistrate de Romexterra banca la 31 iulie 2006 indica o valoare a depozitelor atrase de 31,8 milioane de lei, segmentul persoane juridice detinand 73,6%”, sustine Chirica.

“Fata de totalul inregistrat la nivelul bancii, la sfarsitul lunii iulie 2006, depozitele constituite in judetul Cluj reprezinta 3,2%, iar creditele acordate 2,75%. La sfarsitul primului semestru al anului, la nivel national, depozitele atrase de la clienti se cifrau la 711 de milioane de euro, in crestere cu 65% fata de aceeasi perioada din 2005”, au aratat reprezentantii Alpha Bank.

“Valoarea depozitelor acordate in judet este de 34 de milioane de euro, iar cea a creditelor, de 68,4 milioane de euro”, a specificat Ioana Ivancenco-Paun, de la HVB-Tiriac.

Depozite

1. BT

2. BCR

3. BRD

4. HVB-Tiriac

5. Romexterra

Credite acordate

De data aceasta, podiumul este dominat de BCR. In primele trei locuri regasim BT si BRD-GSG, in timp ce HVB-Tiriac si Romexterra ocupa si ele pozitii fruntase. “In Cluj, BCR detine o cota de piata de 25% din valoarea totala a creditelor acordate si de 23% in ceea ce priveste depozitele bancare”, a mentionat directorul BCR Cluj.

“BT are urmatoarele cote de piata, la 30 iunie: depozite in lei - aproape 29%, depozite in valuta - peste 30%, credite in lei - peste 16,5%, credite in valuta - aproape 8,5%”, a precizat Petrehus.

“Din punct de vedere al activitatii de creditare, volumul creditelor acordate, la aceeasi data de raportare, a atins nivelul de 36 milioane de lei, 82,8% dintre acestea fiind contractate de persoane juridice”, a mentionat conducerea Romexterra.

Credite

1. BCR

2. BT

3. BRD

4. HVB-Tiriac

5. Romexterra

Program de investitii

Dupa o analiza a intentiilor bancilor care au unitati la Cluj, am ajuns la concluzia ca BCR are cele mai generoase planuri. La acest capitol se prezinta bine CEC si BT, cu mentiunea ca prima banca a vorbit numai despre investitiile sale generale, in Romania, si nu neaparat in judetul nostru. “In cursul acestui an, vor fi demarate si lucrarile de reamenajare a sediului de pe strada G.

Baritiu nr. 1, din Cluj-Napoca, locatie in care va functiona sediul central al Grupului Financiar Banca Transilvania, precum si BT Cafè™ - prima cafenea bancara din oras”, a informat conducerea bancii.

Romexterra si OTP Bank si-au realizat si ele strategii de “cucerire a Clujului”, fiecare in felul sau. “Avem planuri de investitii si de extindere a retelei bancare in Cluj, recent am lansat o campanie de recrutare a ING Office managerilor, o oportunitate de afacere pentru clujeni”, ne-a relatat Roxana Ioana Tudorica, manager media la ING Romania.

Printre planurile BCR figureaza implicarea in proiectele de dezvoltare imobiliara a municipiului Cluj-Napoca, atat prin finantarea societatilor de constructii si a developerilor individuali, acordarea de credite persoanelor fizice care doresc sa-si achizitioneze o casa, sustinerea proiectelor demarate de universitatile clujene, proiectele de dezvoltare a infrastructurii demarate de autoritatile

publice locale, sustinerea societatilor care desfasoara activitati de turism. “BCR va pregati si va lansa produse specifice finantarii UE (prefinantari, cofinantari, finantari-“punte”, scrisori de confort, conturi pentru proiect, garantii bancare” a spus Matis.

CEC n-a scos o vorba despre investitiile la nivel local, in schimb pe plan national, a alocat 100 de milioane de lei in dotari, IT, terminale, securitate, achizitii, absorbind deja 80% din suma prevazuta pentru 2006.

“Avand in vedere ca fuziunea dintre HVB Bank si Banca Tiriac urmeaza sa fie finalizata in 1 septembrie si ulterior va fi inceputa fuziunea cu UniCredit Romania, nu s-a stabilit inca o strategie detaliata pe regiuni”, a mentionat Ivancenco-Paun.

Investitii

1. BCR

2. CEC

3. BT

4. Romexterra

5. OTP

Comunicare / Relatia cu publicul

Singura institutie bancara ce a raspuns corect si complet tuturor intrebarilor legate de activitatea sa a fost BT. Raspunsuri corecte au dat HVB-Tiriac si Romexterra, in timp ce BCR si BRD au incercat sa ocoleasca “miezul problemei”, prin generalizare.

Cum promptitudinea nu este un atribut fundamental al bancilor romanesti, ne intrebam cum ar reactiona ele in cazul unor situatii de criza, precum cele intamplate la Bancorex, BankCoop, Banca Albina, Banca Turco-Romana, Dacia Felix sau chiar BCR, majoritatea finalizate cu falimente.

“Urmare a solicitarii dumneavoastra, avem placerea sa va raspundem ca Banca Romaneasca (BR), membra a grupului NBG, este prezenta in Cluj cu o sucursala si cu doua ATM-uri”, ne-a transmis, laconic, Luminita Pop, manager BR Cluj.

“In ce priveste prima intrebare, Piraeus Bank are o sucursala in judetul Cluj situata in Piata Mihai Viteazul nr.11-13, Cluj Napoca, si un singur bancomat, situat in cadrul acestei sucursale. La intrebarea nr. 3, va informam ca Piraeus Bank nu emite carduri Gold sau Platinum. La intrebarile 2, 4 si 5 (referitoare la depozite, clienti, investitii - n.

red.), politica bancii nu ne permite sa va oferim un raspuns”, ne-a “aruncat vorba” Corina Radu, marketing assistant Piraeus Bank.

Leumi si HVB-Tiriac se afla in reorganizare, dupa preluarea de catre grupuri financiare straine, iar CEC se pregateste de privatizare. “Ne cerem scuze pentru intarziere dar, dat fiind contextul privatizarii, foarte multi ziaristi sunt interesati de CEC, iar volumul de informatii pe care il transmitem zilnic este foarte mare.

Va multumim pentru intelegere”, ne-a transmis, dupa o saptamana de insistente, Georgia Radu, specialist PR Directia Comunicare CEC.

Comunicare

1. BT

2. HVB-Tiriac

3. Romexterra

4. BCR

5. BRD

Clasament final

1. Banca Transilvania - 45 puncte

2. Banca Comerciala Romana - 36 puncte

3. Banca Romana pentru Dezvoltare - 33 puncte

4. HVB - Ion Tiriac - 17 puncte

5. Casa de Economii si Consemnatiuni - 16 puncte

6. Raiffeisen Bank - 13 puncte

7. Romexterra Bank - 12 puncte

8. BancPost - 10 puncte

9. Banca Comerciala Carpatica - 7 puncte

10. ING Bank - 7 puncte

Banci cu prezenta in Cluj

Din cele aproape 40 de banci, cate exista acum in Romania, la Cluj functioneaza ceva mai mult de jumatate. Dintre ele conteaza vreo 10, celelalte avand, deocamdata, o prezenta nesemnificativa, cel putin din punctul de vedere al cotei de piata. Aceasta nu inseamna ca, pe viitor, bancile mici nu isi pot gasi nisa potrivita.

Surprinde faptul ca grupuri bancare cu putere financiara precum Citibank, AMRO sau ING au inca o prezenta discreta in Romania.

ABN AMRO

Infiintata in 1824, a devenit o banca de prestigiu pe plan mondial. Situata pe pozitiile nr. 10 in Europa si pe 16 in lume, dupa active, are 3000 de sucursale in 60 de tari, 110.000 de angajati si o valoare a activelor de 880 de miliarde de euro la 31 decembrie 2005. Listata la bursele din Londra, New York si Euronext.

AMRO Bank Romania, sucursala detinuta integral de catre ABN AMRO Bank, si-a inceput activitatea in noiembrie 1995.

Si-a consolidat reputatia de institutie bancara ce stabileste relatii de afaceri serioase, avand ca parteneri corporatii multinationale, companii internationale de marime medie ce desfasoara activitati de comert exterior cu Romania, cu societatile locale cu potential de crestere si cu companiile mixte. Isi propune sa dezvolte relatiile de afaceri pe masura ce piata romaneasca evolueaza.

BANCPOST

Creata la 1 iulie 1991, in urma reorganizarii sectorului comunicatiilor. In scurt timp, si-a format o retea teritoriala. Actionar majoritar este Eurobank EFG, una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punctul de vedere al capitalizarii bursiere.

La inceputul lui 2004, BancPost a initiat un proces de restructurare, care vizeaza repozitionarea retelei de unitati pe piata, optimizarea operatiunilor, un sistem informatic centralizat, adoptarea unei identitati corporative care sa reflecte apartenenta la EFG, sporirea atractivitatii ofertei de produse si servicii.

Ocupa locul al doilea in randul emitentilor de carduri pe piata romaneasca, cu 1,37 de milioane de carduri, o retea de 540 de bancomate si 3150 de POS-uri. In baza unui acord incheiat cu Posta Romana, pune la dispozitia publicului servicii bancare si prin intermediul a 2650 de oficii postale.

CARPATICA

In 1999, pe 15 iulie, la Sibiu, a luat nastere Banca Comerciala Carpatica, la initiativa unor oameni de afaceri si a unor societati private romanesti si din strainatate. Capitalul social provine din Romania, Italia, Germania, Grecia si Belgia si a fost majorat pana la 103 de milioane de lei. Actiunile sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Reteaua teritoriala numara 185 de unitati.

La 20 iulie 2007, numarul angajatilor era de 1654 si cel al bancomatelor de 159. Activele bancii sunt de 469 de milioane de lei, iar capitalul propriu de 106 milioane. Grupul financiar mai cuprinde Carpatica Invest - operatiuni cu valori mobiliare pe piata de capital -, Carpatica Asigurari, Carpatica Leasing.

Obiectivele strategice ale bancii pentru perioada 2004-2007 sunt atingerea a unui numar de 200 de unitati, realizarea unei cote de piata de 1,5%, imbunatatirea modului de oferire a produselor si serviciilor, implementarea conceptului "24 de ore din 24" la dispozitia clientului prin serviciile online banking si telefon banking.

OTP

Este construita pe bazele bancii de economii si consemnatiuni din Ungaria, cea mai mare din acest stat, parte a OTP Group, unul dintre cele mai importante din Europa Centrala si de Est. Grupul are operatiuni in Ungaria, Slovacia, Croatia, Bulgaria si Romania si 8 milioane de clienti.

Acesta detine 940 de sucursale, are 18.000 de angajati si a inregistrat, in 2004, un profit net de 521 de milioane de euro. Grupul intentioneaza sa devina cel mai important jucator in regiune si sa achizitioneze institutii financiare in tarile Europei Centrale.

OTP Bank a depus o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CEC si a finalizat achizitia societatii romanesti de asigurari non-viata Ceccar Romas, prin subsidiara sa, OTP Garancia Insurances. Recenta achizitionare a RoBank Romania se inscrie in strategia de dezvoltare regionala. Pe termen mediu, OTP si-a propus cresterea cotei la 4-5% din piata romaneasca. OTP Romania dispune de 50 de sucursale si agentii.

BCR

Cea mai importanta banca din Romania, gestionand active de 10 miliarde de euro. Banca are 439 sucursale si agentii in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. A deschis, pe parcursul lunilor iulie-august, 20 de unitati bancare. Emite 19 tipuri de carduri de credit si de debit, are instalata o retea nationala de bancomate de peste 1200 si 7000 de POS.

Numarul clientilor a ajuns la 4 milioane, dintre care 90% sunt persoane fizice. Cel mai important grup financiar din Romania, cu activitati in tara si in strainatate, prin subsidiare si sucursale bancare, cu o prezenta prin societati pe piata de capital, a leasingului, a asigurarilor si in domeniul managementului activelor.

In 2005, Erste Bank (Austria) a cumparat pachetul majoritar de 61,8% pentru 3,7 miliarde de euro. Erste Bank a mentionat ca va atrage 2,4 miliarde de euro, in primul trimestru al anului 2006, pentru finantarea activitatii BCR. Austriecii tintesc o rata de profitabilitate a investitiei de 10% din 2009 si o crestere a profitului de 20% pentru 2005-2009.

Erste promite investitii de 100 milioane de euro in urmatorii trei ani pentru reteaua de retail si infrastructura IT. Costurile procesului de integrare sunt de 90 milioane de euro, in timp ce pierderile din creditele acordate si din taxele datorate vor fi de 200 de milioane de euro.

HVB-TIRIAC

Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua central si est europeana a UniCredit Group. Activele celor trei banci ating 3 miliarde de euro.

Cu active de 782 miliarde de euro si cu o capitalizare de piata de peste 60 miliarde de euro, noul UniCredit Group este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare. In primele sase luni ale anului 2006, HVB Bank Romania a realizat un profit net de 73 de milioane de lei.

Banca deservea 62.814 de clienti prin intermediul a 14 sucursale, avand 448 de angajati. La mijlocul lui 2006, Banca Tiriac a inregistrat active de 3,4 miliarde de lei si un profit net de 26 milioane de lei. Banca deservea 521.736 de clienti, prin intermediul a 68 sucursale si agentii, cu 1150 de angajati.

ITALO-ROMENA

S-a nascut in 2000, din dorinta de a crea un punct de sprijin bancar pentru numerosii investitori italieni, dar, mai ales pentru cei din regiunea Veneto, care au transferat in Romania activitatile lor productive. Face parte din grupul italian Veneto Banca, unul de dimensiune medie in aceasta tara, cu servicii in sectoarele asigurari, asigurari sociale.

Majoritatea capitalului social (92,3%) este detinut de Veneto Banca, in timp ce 7,6% din proprietate este in posesia BCR. Veneto Banca are 14.547 de actionari si are un patrimoniu social de 520 de milioane de euro.

Italo-Romena are un plan de dezvoltare care include localitatile romanesti in care opereaza societatile cu capital italienesc.

BRD

Este a doua banca din Romania, cu active de 6 miliarde de euro. Dispune de 1,8 milioane clienti si opereaza o retea de 440 de unitati. Are cea de-a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (3,5 miliarde de euro). Este prezenta prin 600 de bancomate. La sfarsitul lui martie 2006, BRD numara 1,3 milioane de posesori de carduri. Echipa BRD cuprinde 5700 de angajati.

Actionarul principal al bancii este Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, ale carui servicii sunt utilizate de 19 milioane de clienti din intreaga lume.

Banca Romaneasca

Fondata in 1993, ca banca universala, cu capital integral privat. In decembrie 2003, cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est, Grupul National Bank of Greece (NBG), a achizitionat pachetul majoritar, detinand acum 87,1% din capitalul social. Dispune de o retea nationala formata din 45 de sucursale si agentii, urmand sa extinda numarul acestora la 65 pana la sfarsitul anului.

Banca detine un capital social de 148 de milioane de lei (40 de milioane de euro). Grupul NBG este cel mai mare din Grecia, fiind listat la Bursa de Valori din Atena inca din 1880. Din octombrie 1999 este listat si la Bursa de Valori din New York.

Grupul grecesc detine o pozitie dominanta pe piata serviciilor financiare din Grecia, cu 905 de unitati bancare si cu un portofoliu de 10 milioane de clienti.

Dintre companiile reprezentative aflate sub controlul NBG in Romania se numara ETEBA Romania si societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta.

Banca Transilvania

Povestea a inceput in Cluj-Napoca, acum 12 ani, din initiativa unor oameni de afaceri din zona. Ideea a fost de a crea o banca locala, un brand de Cluj. Si-a orientat activitatea spre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii si, datorita cererii pietei, domeniului retail. In 1997, a devenit prima institutie bancara cotata la Bursa de Valori Bucuresti.

Din 2002, isi implementeaza management modern, international, care a imprimat un stil diferit, iar, in 2003, isi schimba si identitatea de marca (rebranding). In ultimul top pe active se gaseste pe locul 5 in Romania, iar in clasamentul pe numarul de unitati (300 de sucursale si agentii) pe pozitia 4. Cota sa de piata este de 4%.

S-a transformat in grup prin infiintarea subsidiarelor BT Asigurari, BT Asset Management, BT Direct, BT Leasing si BT Securities. Are 750.000 de clienti, dintre care 100.000 persoane juridice. Banca are si trei sub-brand-uri: BT Cafe™ (prima cafenea bancara din Romania), BT Golf Cup si Academia BT. Dispune de 4000 de angajati.

CEC

Infiintata in 1864, cu un capital social de 149 de milioane de lei, active de 6 miliarde de lei si o retea de 1391 de unitati, in mediile urban si rural. Este o banca universala, care ofera produse si servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor.

Are ca obiectiv principal, pentru 2006, cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti, persoane fizice si juridice, concomitent cu mentinerea clientelei actuale, pregatind noi produse si servicii in concordanta cu standardele practicate de celelalte banci din Romania. Se afla intr-un proces de restructurare, urmand sa fie privatizata.

In cursa au ramas, dupa eliminarea Raiffeisen, OTP (Ungaria) si NBG (Grecia). Activitatea a fost reorganizata, atat la nivel central, cat si in teritoriu, crescand personalul care lucreaza direct cu clientii, concomitent cu reducerea numarului de salariati.

Se situeaza, potrivit statisticilor, pe locul sase in sistemul bancar romanesc si se pregateste sa revina, in urmatorii trei ani, in primele trei locuri.

CITIBANK

Grup international reprezentat, in Romania, prin Citibank Romania, inca din 1996. Furnizeaza produse si servicii financiare de inalta calitate companiilor nationale si internationale, companiilor mici si medii, sectorului public si organizatiilor non-profit. Citibank Romania detine opt centre regionale corporate in Cluj, Constanta, Ploiesti, Timisoara, Brasov, Sibiu, Bacau si Bucuresti.

Citigroup este cea mai importanta companie internationala de servicii financiare, care detine 200 de milioane de conturi de clienti in 100 de tari din lume si furnizeaza persoanelor fizice, companiilor, guvernelor si institutiilor o gama larga de produse si de servicii financiare, inclusiv credite si servicii bancare, activitati bancare si de investitii pentru companii, asigurari, garantii bancare si managementul investitiilor.

LEUMI

Grupul Kolal a anuntat vanzarea, catre Bank Leumi (Israel) a pachetului majoritar de 95% din capitalul social, detinut la Eurom Bank (fosta Banca Dacia Felix Cluj), pentru 41,7 milioane de dolari. Ca urmare, Eurom va deveni Leumi Bank Romania.

Dupa prima schimbare a denumirii, banca si-a mutat sediul central de la Cluj-Napoca la Bucuresti, intentionand sa devina un liant intre Romania si Europa de Vest, un instrument de incurajare a investitorilor europeni si israelieni in dezvoltarea unor afaceri profitabile pe piata romaneasca.

Este o banca privata, cu capital strain, condusa de o echipa de bancheri romani si israelieni, cu experienta in domeniul financiar-bancar. In prezent, Leumi trece printr-un proces de rebranding.

FINANSBANK

Activa pe piata romaneasca din februarie 2000. Parte a Grupului FIBA Servicii Financiare, beneficiaza de know-how din partea principalului sau actionar, Finansbank AS, in ce priveste economiile de piata aflate in curs de dezvoltare.

Intentioneaza sa isi majoreze cota de piata, oferind produse personalizate, si prin deschiderea de noi sucursale. Ofera acces clientilor catre Finans Leasing, Finans International Leasing, Finans Servicii Financiare (credite de consum) si Finans Credit Ipotecar (dezvoltare imobiliara si ipoteci).

Detine o cota de piata de 5,5% in domeniul creditelor de consum, intentionand sa atinga 10% pana la finele anului. Dispune de 32 de sucursale, agentii si puncte de lucru. Deserveste 200.000 de persoane fizice si 20.000 persoane juridice, prin intermediul a 800 de angajati.

Cota detinuta in Romania este de 1% din activele bancare, 5,5% din creditele de consum, 7,0% din cardurile de credit si 3,5% din tranzactiile de schimb valutar. Are un capital social de 121 de milioane de lei, 91,4% fiind detinut de grupul Finans.

ING

Grupul creat in 1991, prin fuziunea celei mai mari companii de asigurari olandeze, Nationale Nederlanden, cu a treia mare banca din acest stat, NMB Postbank. ING Group are 115.000 de angajati in 50 de tari.

Un top difuzat de Bloomberg claseaza ING Group pe locul cinci in Europa, cu o valoare de piata de 70,5 miliarde de euro, si pe locul 15 in randul celor mai puternice institutii financiare din lume. In 1994, ING si-a lansat operatiunile in Romania, fiind prima banca straina care a deschis o sucursala, dupa 1989.

In iulie 2004, ING a lansat serviciile bancare pentru persoane fizice, prin conceptul “Self’Bank”, iar, din aprilie 2006, “Home’Bank”, accesibil de oriunde in lume, pentru efectuarea prin Internet a operatiunilor bancare fara numerar.

Banca are sucursale in Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Oradea, Brasov, Bacau, Galati, Targu Mures, Craiova, Iasi, Sibiu, Arad, Deva si Piatra-Neamt.

PIRAEUS

Grecii au o prezenta concentrata in principal in Europa de Sud-Est, dar si in centrele financiare din Londra si din New York. Grupul este prezent in Romania cu 17 sucursale. Principalul obiective strategic ale Piraeus Bank Group il reprezinta cresterea cotei de piata in Grecia si in Balcani. La sfarsitul lui martie 2005, grupul avea o echipa de 6845 de angajati, inclusiv Eurobank si Atlas Bank.

Piraeus Bank Group dispunea de o retea de 375 de sucursale, iar capitalul sau se ridica la 1,2 miliarde de euro. Valoarea depozitelor clientilor si bonurile de retail au ajuns la la 11,6 miliarde de euro, imprumuturile se ridica la 13 miliarde de euro, iar valorile totale la 17,8 miliarde de euro.

Pro Credit Bank

Singura banca de microfinantare din Romania, a carei misiune este sa devina un furnizor de calitate in ce priveste finantarile si serviciile bancare generale pentru microintreprinzatori, intreprinderile mici si mijlocii si producatorii agricoli din Romania.

In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002 (mai intai sub numele Banca de Microfinantare Miro si reprezinta rezultatul unui parteneriat intre institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, IFC - membru al Grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, DEG, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

RAIFFEISEN

A rezultat prin fuziunea, incheiata in iunie 2002, a celor doua entitati detinute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) in tara noastra - Raiffeisenbank (Romania), infiintata in 1998, ca subsidiara a Grupului RZB, si Banca Agricola, achizitionata in 2001. In 2004, Raiffeisen Romania a obtinut un profit net de 28,3 milioane de euro, de sase ori mai mare decat in 2003 (4,6 milioane de euro).

Activele totale s-au dublat fata de 2003, depasind 2 miliarde de euro. In 2005, a implementat un plan de investitii semnificativ, destinat in principal infrastructurii si sistemelor IT&C, modernizarii retelei de unitati si extinderii retelelor de ATM si POS. Are 1,8 milioane de clienti.

RIB

A fost infiintata in 1998. Romanian International Bank este singurul reprezentant in Romania pentru RIA - Financial Services, pentru Bancomer Transfer Services si pentru Europhil, companii financiare specializate in servicii de transfer international de bani.

Are capital privat romano-american si o echipa cu un program concentrat pe extinderea retelei de sucursale si pe consolidarea pozitiei pe piata externa. Banca opereaza prin centrala situata in Bucuresti si printr-o retea de 20 sucursale din Bucuresti si din tara.

ROMEXTERRA

Banca de Credit si Dezvoltare a fost infiintata in 1993 din initiativa a 1068 de fondatori, persoane fizice, salariati in industria gazului metan, cu sprijinul conducerii Societatii Nationale a Gazului Metan Romgaz. A devenit operationala din martie 1994.

Cu ocazia majorarilor de capital social, au devenit actionari ai bancii toti salariatii din industria gazului metan, alte persoane fizice si juridice private care au consimtit sa subscrie actiuni. S-a dovedit atractiva si pentru salariatii din industria petrolului si chiar pentru Societatea Nationala a Petrolului Petrom, care, incepand cu 1998, au devenit actionari.

Alaturi de Romexterra Bank, in structura grupului intra Romexterra Leasing, organizata ca societate pe actiuni cu sediul in Bucuresti si Romexterra Finance - societate de servicii de investitii financiare cu sediul in Targu Mures.

Romexterra detine participatii la Globinvest Cluj Napoca - 20%, Delta Addendum Asigurari Generale - 15,3 %, TransFond Bucuresti - 2,65 % Bursa Romana de Marfuri Bucuresti - 0,5% SNCDD Bucuresti - 0,6% Wirom Gas Bucuresti, MasterCard Incorporated (SUA).

In aceasta perioada, se desfasoara vanzarea a minimum 40% din actiunile Romexterra catre banca maghiara MKG, divizia ungara a companiei germane de credit BayerLB.

SAN PAOLO IMI

Este entitatea care reprezinta SanPaolo IMI in Romania, fiind un rezultat al politicii de internationalizare a grupului italian, expresie a interesului acestuia fata de procesul de dezvoltare al tarilor din Europa de Est. SanPaolo IMI Bank Romania a aparut sub actuala denumire si forma de organizare ca urmare a fuziunii, din 2002, dintre grupurile financiare Cardine si SanPaolo IMI.

Cardine era, in momentul fuziunii, actionar majoritar al West Bank, banca infiintata in 1996, la Arad, si care a reprezentat structura pe care s-a dezvoltat SanPaolo in Romania. Din mai 2003, SanPaolo IMI detine 95% din capitalul social al entitatii sale bancare din Romania, prin majorari succesive de capital social.

VOLKSBANK

O banca ce activeaza pe piata romaneasca din mai 2000. Principalul actionar este Volksbank International, detinuta, in majoritate, de ?sterreichische Volksbanken, institutia centrala a unuia dintre cele mai importante grupuri bancare din Austria.

Urmand segmentele sale traditionale de piata, Volksbank Romania si-a indreptat atentia, inca de la inceputul activitatii sale, catre persoanele fizice si intreprinderile mici si mijlocii, oferind produse si servicii bancare adaptate clientilor.

Capitalul social al Volksbank Romania este de 170 de milioane de lei, fiind detinut de Volksbank International - 97,89%, EM.RO Popolare - 1,05%, Banca Popolare di Vicenza - 1,05%, precum si de alte companii din Vestul Europei.

Alti membri ai grupului ?sterreichische Volksbanken prezenti in Romania sunt VB Leasing - companie specializata in finantari in sistem leasing, Immoconsult - investitii imobiliare, InvestKredit Bank - banca de finantari corporatiste, KommunalKredit - banca specializata in finantarea municipalitatilor - si Europolis - dezvoltator de proiecte imobiliare.