Un nou scandal a izbucnit la Universitatea Oradea. O parte din profesorii care s-au prezentat in acest an la examenele de definitivat si pentru gradul II sunt revoltati de modul de organizare a concursului.

Ei sustin ca pe langa faptul ca in ziua in care au sustinut examenul au fost anuntati ca taxa de inscriere a crescut cu pana la un milion de lei vechi, nici nu au primit chitanta in schimbul sumelor pe care le-au platit la inscriere.

Sute de profesori sunt de parere ca nu se justifica cheltuielile pe care trebuie sa le faca, avand in vedere ca dupa aceste examene salariul le creste cu cateva zeci de mii de lei.

"Anul trecut am dat si examenul de definitivat si dupa ce am cheltuit in jur de cinci milioane de lei cu taxele si drumurile la Oradea m-am ales cu 30.000 de lei vechi la salariu", a declarat Liliana A., profesor de romana la o scoala din Carei.

Cadrele didactice sustin ca la fel ca si in acest an, la plata taxei de inscriere nu a primit nici o chitanta din partea universitatii. Mai multi profesori au confirmat acest lucru. "Initial ni s-a comunicat ca taxa pentru definitivat este de un milion jumate. Am primit un fluturas cu mai multe date legate de concurs si cu valoarea taxei.

Cand am ajuns insa in sala, ni s-a comunicat ca taxa e de doua milioane de lei vechi. Multi dintre noi am venit cu bani pregatiti, atat cat ni s-a spus prima data. Cei care nu au avut la ei au fost trecuti pe o lista si au revenit cu diferenta pentru taxa", a marturisit Valentin S., profesor de religie in Satu Mare.

Mai mult, la fel ca anul trecut, nici un candidat nu a primit chitanta pentru taxa achitata.

Lucrurile au stat la fel si in cazul examenului pentru gradul II. Candidatii au fost anuntati ca la inscriere se achita doua milioane de lei, iar la examen au constatat ca era vorba, de fapt, de trei milioane. La fel ca profesorii care au dat definitivatul, nici cei de la gradul II nu au primit chitanta.

Reprezentantii universitatii au, insa, o explicatie pentru aceasta situatie. "Am eliberat chitante colective, pe sali. Le avem la caserie. Le-am spus candidatilor ca cei care vor chitante individuale sa mearga la caserie sa ceara.

Nu am avut decat o singura casiera si nu am avut cum sa eliberam chitante pentru toata lumea pe loc", a declarat seful Departamentului de Pregatire Personal Didactic din cadrul institutiei de invatamant, Vasile Marcu.

Spre deosebire de Oradea, la Cluj-Napoca si Zalau taxele au fost de doar 500.000 de lei vechi. Candidatii au achitat banii la posta, iar la examen s-au prezentat doar cu chitanta.