Articolul de ieri privitor la ideea vinzarii CET a stirnit vii si neasteptate reactii. Ca un exercitiu pur matematic, "Ziarul de Iasi" a prezentat un calcul estimativ din care reiesea ca sumele obtinute din lichidarea CET ar ajunge pentru a monta in Iasi centrale, atit de bloc, de scara, cit si individuale, incluzind aici manopera, calorifere si instalatii noi.

Daca oficialii CET practic au mutit ieri la auzul ideii, refuzind sa dea declaratii pe motiv ca pregatesc un raspuns mai elaborat, pe forumul "Ziarului de Iasi" au fost primite ieri zeci de mesaje, atit "pro", cit si "contra", din partea cititorilor.

"CET n-are bani pentru a se sustine"

Astfel, o parte dintre cititorii care au comentat articolul pe site-ul www.ziaruldeiasi.ro sint de parere ca solutia trecerii la centrale termice ar fi binevenita. "Planul asta suna destul de bine (...) CET tot ar trebui lichidat, pe motiv ca n-are bani pentru a se sustine. Oricum ar da-o unii, CET trebuie pensionat", a postat la sectiunea "Comentarii", Radu C.

Pe de alta parte, alti cititori cred in reabilitarea sistemului centralizat de incalzire. "(...) De ce trebuie sa vindem tot? De ce nu ne gindim ca ar putea sa mearga modernizarea CET-ului? Cu reducerile de personal si retehnologizarea eu cred ca CET-ul va face ca incalzirea centrala sa devina mult mai rentabila decit cea cu centrale proprii", a postat un alt cititor, Petro.

De asemenea, alti cititori s-au intrebat daca prin montarea centralelor termice nu ar creste gradul de poluare. "Ar fi o varianta ca CET-ul sa fie vindut iar banii sa fie folositi pentru centrale de apartament insa ma intreb care polueaza mai mult: CET-ul sau centralele?", se intreaaba un alt cititor.

In ce priveste poluarea pe care o produc centralele termice, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului au afirmat ca in prezent nu exista restrictii pentru montarea acestor centrale. "Din punctul nostru de vedere, centralele termice au un impact nesemnificativ asupra mediului.

Ca atare, nu necesita autorizari deosebite", a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvint la Agentia pentru Protectia Mediului.

Primarul are incredere in viitorul CET-ului

De mentionat ca un astfel de sistem in care locatarii sint racordati la centrale termice pe gaz de apartament sau de bloc a fost implementat cu succes la Baia Mare.

De asemenea, si edilii locali din Piatra Neamt au ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este renuntarea la un serviciu centralizat si trecerea la unul independent, in care locuitorii sa-si gestioneze singuri cind, cum si cita apa calda si caldura vor. Primarul Gheorghe Nichita are insa incredere in viitorul CET-ului din oras.

"Eu nu ma uit la orase ca Baia Mare, ci la tari ca Suedia, Germania, Danemarca. Punctul meu de vedere este ca de viitor ramine sistemul centralizat de incalzire. Si cind spun asta ma refer pe studii si pe ceea ce spun specialistii. Sistemul centralizat este mai ieftin si mai confortabil", spune primarul.

Reprezentantii CET Iasi nu au vrut sa faca nici un comentariu cu privire la articolul de ieri. "Va vom comunica un drept la replica elaborat", a precizat scurt Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET.