Lideri marcanti ai principalelor partide politice au acceptat pentru GAZETA provocarea unui interviu “in oglinda”.

Cei care, intr-o masura mai mare sau mai mica, de pe o parte sau cealalta a baricadei, au provocat actuala criza politica explica cine sunt “vinovatii”, care sunt consecintele unor decizii politice, dezvaluind in acelasi timp urmatoarele mutari pe care le vor face partidele pe care le reprezinta, pe tabla de sah a puterii.

Au raspuns “la apel” Adrian Popa (PNL), Daniel Buda (PD), Peter Kovacs Eckstein (UDMR), Vasile Dancu (PSD) si Petru Calian (PC).

Gazeta: Cine credeti ca se face vinovat pentru situatia politica actuala?

Adrian Popa: Principalul vinovat este Ion Iliescu pentru ca a facut o Constitutie confuza care impinge institutiile statului spre concurenta. Este o Constitutie evaziva, nu defineste clar tipul de republica si care institutie e mai puternica, guvernul sau presedintele. Cele doua institutii s-au calcat pe picioare tot timpul.

Daniel Buda: Daca e sa fac referire numai la ultimele evenimente este evident faptul ca cei care sustin ca sunt reprezintanti ai intereselor cetatenilor - nici pe departe. Si aici pot face referire si la cei care au votat in favoarea suspendarii Presedintelui. Ei nu reprezinta nici Parlametul, dar nici electoratul, ci liderii partidelor din care fac parte.

Daca din punct de vedere constitutional acet demers a fost considerat fara temei, si cu toate acestea procedura a continuat, fie putem discuta despre o lege fundamentala care nu este bine inteleasa, fie despre o imaturitea politica de care au dat dovada unii parlamentarii. Sigur ca sistemul constitutional pe care il are Romania in acest moment este lacunar.

Evolutia scenei politice din ultima perioada ma determina sa cred ca unii interpretaza Constitutia in functie de interesele pe care le au. Cu toate ca Romania este are un regim semiprezidential Presedintele Romaniei are atributii restranse, el se bucura de cea mai mare legitimitate, i se interzice practic implicarea in solutionarea problemelor cetatenesti.

Daca Traian Basescu si-a asumat un rol activ in sensul schimbǎrii unor stǎri de lucruri care au trenat de atatia ani: coruptia, deconspirarea Securitǎtii, reforma clasei politice, a fost sanctionat cu riscul incalcarii Constitutiei. In schimb, Guvernul are cele mai mari atributii executive, fiind rezultatul realitǎtilor politice din Parlament.

Peter Kovacs Eckstein: Clasa politica, in general, liderii partidelor in special. O buna parte din vina poarta si presedintele tarii. Petru Calian: Traian Basescu.

Vasile Dancu: Clasa politica romaneasca este vinovata de ce se intampla acum pe scena politica. Inceputul crizei ii apartine lui Traian Basescu, dar restul politicienilor au continuat, criza politica atingand cote destul de drastice. Vina apartine in principal slabei culturi politice de care dau dovada politicienii romani.

Trebuie in principal o reforma clara a clasei politice actuale pentru ca asemenea evenimente sa nu se mai repete.

Gazeta: Credeti ca putem vorbi de o criza institutionala fara precedent?

Adrian Popa: Chiar acest gen de criza nu am mai avut. Este o experienta noua.

Daniel Buda: Nu as folosi cuvantul criza. Cred cǎ putem vorbi mai degraba de un "moment al adevarului". Revenind la rǎspunsul de mai sus, acum e momentul in care se va vedea cine va avea castig de cauza: cei care doresc in continuare mentinerea unui sistem politic plin de complicitatii politice, morale, economice, sau Presedintele care doreste reformarea vietii politice din Romania.

Peter Kovacs Eckstein: In privinta relatiilor Presedinte-Guvern-Parlament, criza e fara precedent. Petru Calian: Intr-o oarecare masura, putem vorbi de un presedinte care a incalcat Constitutia, fara precedent.

Vasile Dancu: In nici un caz nu putem vorbi de o criza politica fara precedent. In istoria interbelica a Romaniei asemenea cazuri se intamplau frecvent. Nu este o criza foarte grava, dar toptusi, trebuie schimbata putin modalitatea in care se face politica in Romania. In primul rand trebuie sa se conceapa o noua arhitectura politica care sa nu mai tina cont de oameni.

Adica, trebuie facute legi pentru toata lumea, nu doar pentru a-i face bine la Iliescu sau pentru a-i face rau lui Basescu.

Gazeta: Au existat mai multe voci care au apreciat ca urmatorul pas al actualei puteri il reprezinta schimbarea sefului DNA si al procurorului general. Credeti in aceasta ipoteza?

Adrian Popa: Nu am date in acest sens.

Daniel Buda: Chiar dacǎ se spune cǎ in Romania totul este posibil, as vrea sǎ cred cǎ Guvernul minoritar Tariceanu nu va face o asemenea eroare. Asemenea schimbǎri ar fi cel mai prost semnal politic pe care l-ar putea da acest "nou" Guvern, atat romanilor cat si oficialilor de la Uniunea Europeanǎ.

Dacǎ s-ar intampla acest lucru, s-ar ajunge la ceea ce PD spune de multǎ vreme: PD si Traian Basescu au fost "executati" politic pentru ca doresc ca Romania sǎ aiba o justitie independentǎ, pentru cǎ doresc cu adevarat lupta impotriva coruptiei.

De altfel, comisarul pentru Justitie si afaceri interne, Franco Frattini a si avut o luare de pozitie negativǎ fatǎ de eventuala schimbare la varful acestor institutii.

Peter Kovacs Eckstein: Nu se poate exclude ipoteza, desi minstrul de resort a negat acesta intentie.

Petru Calian: Nu cred in acesata ipoteza, insa este posibil sa apara unele schimbari rezultate din comasarea DNA cu DIICOT.

Vasile Dancu: Nu este exclus ca unii sa se fi gandit la o asmenea posibilitate. Din punctul meu de vedere ar fi o prostie inimaginabila ca cineva sa faca asemenea lucruri. Eu unul nu pot accepta ca cei doi procurori sa fie schimbati doar pentru motivul ca au fost numiti de fostul guvern. Eu le sugerez celor care vor sa faca acest lucru sa-si vada de treaba.

Gazeta: In opinia dumneavoastra, care este motivul pentru care Traian Basescu a renuntat la demisie, optand pentru varianta referendumului?

Adrian Popa: Motivele le-a expus chiar domnia sa. A fost decizia domniei sale, prin urmare a avut exact motivele pe care le-a invocat. Noi nu putem decit sa facem speculatii.

Daniel Buda: Presedintelui Bǎsescu ii place ca regulile jocului sǎ fie respectate. Din nefericire noua majoritate parlamentarǎ a lasat sǎ se inteleagǎ cǎ ar putea modifica r?e?gulile in timpul jocului. Insa nu ar trebui scapat din vedere faptul ca votul este mai tare decat glontul.

In concret actuala majoritate parlamentarǎ ar fi incercat impiedicarea Presedintelui de a mai candida in cazul unei eventuale demiteri. Si spun asta cu toata responsabilitatea fiind in mijlocul evenimentelor.

Traian Basescu nu se teme de electorat si este printre putinii politicieni din Romania care s-a prezentat de cele mai multe ori in fata electoratului pentru a-i cere votul: de douǎ ori la Primǎria Generalǎ si o datǎ la Presedintie. Dimpotrivǎ, actualii adversari ai Presedintelui se tem de votul cetǎteanului, dar de acesta nu vor putea scapǎ.

Peter Kovacs Eckstein: Si-a dat seama ca in 3 luni putea sa fie adus intr-o situatie imposibila, inclusiv prin modificarea cadrul juridic.

Petru Calian: Traian Basescu a jucat la cacealma, incercand sa sperie majoritatea parlamentara cu demisia.

Vasile Dancu: Este greu de facut asemenea rationamente mai ales ca nu am destule date. Totusi, unul dintre scenarii ar fi ca Traian Basescu ar fi urmat sa fie impiedicat sa mai candideze. Tinand cont ca el face parte din clasa politica romaneasca de 17 ani, este posibil ca adversarii lui fie sa-i gaseasca fie sa-i insceneze anumite situatii in care el sa nu mai poata candida.

Totusi, el nu a facut rau pentru Romania ca nu si-a dat demisia, chiar din contra. Inchipuiti-va cum ar fi aratat Romania daca criza politica s-ar fi perpetuat timp de trei-patru luni. Anul acesta este compromis din punctul de vedere al absorptiei de fonduri europene. Daca criza politica s-ar fi perpetuat am fi pierdut o multime de bani europeni si pentru anul viitor.

Chiar daca refuzul de a demisiona si-a atras antipatia unor sustinatori, eu tind sa cred ca a facut un lucru bun pentru Romania ca nu si-a dat demisia.

Gazeta: Credeti ca actuala criza va afecta grav imaginea Romaniei pe plan extern?

Adrian Popa: Depinde cum vom gestiona criza. Daca vom guverna bine tara nu vom avea probleme. Daca insa nu vom face fata calendarului european, evident ca vom fi priviti ca un factor de instabilitate in Estul Europei. Oricum, europenii inteleg prin balcanism tocmai inclinatia popoarelor din aceasta zona spre scandaluri, conflicte, intrigi si instabilitate politica. Se va spune ca sintem balcanicii Uniunii.

Daniel Buda: Evident ceea ce se intamplǎ azi in viata politicǎ romaneascǎ nu este un lucru cu care ne putem lǎuda in Uniunea Europeanǎ. Dar si alte state nou intrate s-au confruntat cu evenimente politice neplǎcute. Sǎ ne amintim de ciocni?rile dintre politie si manifestantii de la Budapesta, din toamna anului trecut.

Ceea ce este important este cǎ acest episod dezagreabil din viata noastrǎ politicǎ sǎ capete cat mai urgent un deznodǎmant fericit pentru democratia romaneascǎ. Prioritatea noastrǎ trebuie sǎ fie un cat mai bun parcurs al Romaniei ca membru al Uniunii Europene: atragerea de fonduri europene pe baza unor proiecte viabile.

Peter Kovacs Eckstein: Deja a afectat-o.

Petru Calian: Nu va afecta in nici un fel imaginea Romaniei, deoarece este vorba de un exercitiu democratic care s-a desfasurat si in alte state europene.

Vasile Dancu: A afectat-o deja. Tinand cont ca eu reprezint Romania in Parlamentul European am observat reactia parlamentarilor europeni atat inainte cat si dupa suspendarea lui Traian Basescu. Daca la momentul aderarii eram priviti cu entuziasm, acum eu am simtit ca suntem tratati cu raceala, cu indiferenta.

Am observat in mai multe randuri ca europenii ne trateaza ca pe o tara care nu-si face temele, care nu-si respecta angajementele.

Gazeta: Considerati ca actualul Guvern are sansa sa fie mai eficient decat cel in care se regasea si PD?

Adrian Popa: Nu-mi place sa fac previziuni, eu nu sint mama Omida. Dar vom vedea in citeva luni ce se va intimpla. Nu-i cunosc prea bine pe cei noi din guvern. Daca ar fi fost si clujeni printre ei m-as fi putut pronunta. Dar sint ieseni.

Daniel Buda: Evident rǎspunsul cel mai potrivit la aceasta intrebare il vor da cetǎtenii. Probabil ca as putea fi catalogat ca fiind subiectiv, cand as spune cǎ prestatia unor ministri ca Monica Macovei, Vasile Blaga, Radu Berceanu va fi cu greu de egalata.

Mǎ feresc sǎ emit judecǎti de valoare absolute, mǎcar si pentru a nu spune apoi "gura democratului adevar grǎieste". Dacǎ prestatia unor tineri ministri se va asemǎna cu cea a fostului Ministru al Agriculturii Dan Motreanu, am toate motivele sǎ fiu pesimist.

Dupǎ cum nici revenirea de la naftalinǎ a lui Decebal Traian Remes nu-mi inspirǎ prea multǎ incredere. Fiind vorba de Guvernul Romaniei, nu pot decat sǎ le doresc succes. PNL-ul trebuie insǎ sǎ fie constient cǎ isi joacǎ acum cu acest guvern ultima carte politicǎ.

Peter Kovacs Eckstein: Exista aceasta posibilitate. Conteaza mult ce pozitie va adopta PSD, daca va pune bete-n roata, sau nu.

Petru Calian: Cu siguranta ca da, deoarece relatia Guvernului cu Parlamentul functioneaza mult mai bine si in limita parametrilor normali putand fi promovate astfel mai usor proiectele de lege.

Vasile Dancu: Nu sunt fanul niciunuia dintre cele doua guverne. Totusi, tind sa consider ca guvernul din care facea parte si PD a fost mai bun decat cel de acum. Si spun asta din prisma faptului ca in guvernul acesta sunt oameni pusi exclusiv pe criterii politice si nicidecum pe criterii de performanta. Niciunde in lume criteriul politic nu conteaza.

Gazeta: Care este strategia partidului pe care il reprezentati in perioada campaniei pentru referendum? Care sunt mesajele pe care le veti lansa?

Adrian Popa: Nu va fi o campanie electorala. Am facut campanie pro-Basescu in 2004. Credeti ca vom fi credibili daca facem acum campanie anti-Basescu?Sa dau un exemplu: colegul Andron de la partid lipea acum doi ani afise cu Traian Basescu pe vitrine. Sa-i spun acum sa lipeasca afise anti-Basescu? Cred ca ne-am face singuri un deserviciu. Referendumul este problema domnului Basescu.

Daniel Buda: Campania de la nivelul judetului Cluj se va axa in primul rand prin evidentierea adevǎrului despre suspendarea Presedintelui Traian Bǎsescu.

Cum este posibil ca dupǎ ce i-au acuzat de coruptie, liberalii sǎ se regaseascǎ acum de aceeasi parte a baricadei cu PSD; alǎturi de adversari prin traditie PRM si UDMR? Vom insista asupra importantei participǎrii la vot a tuturor cetǎtenilor, iar mesajele vor indemna la trezirea simtului civic al fiecǎrui cetǎtean, constient care nu are dreptul de a critica fǎrǎ a se implica.

Peter Kovacs Eckstein: Indemnare la participare. Mesajele de a alege o solutie care sa sprijine republica parlamentara, deci pro demitere, dar mai voalat.

Petru Calian: Aceasta strategie urmeaza sa fie discutata in cel mai scurt timp de Partidul Conservator.

Vasile Dancu: Inca nu m-am ocupat de strategia de imagine a partidului pentru referendum, dar voi contribui si eu intr-o oarecare masura la aceasta. Inca nu va pot spun care vor fi directiile pe care PSD va merge, dar sper ca nu se va face o campanie 100 % negativa. In general PSD nu stie sa faca campanii negative, noi punand mai mult accentul pe programe si pe proiete.

Mesajul principal trebuie sa fie ca este nevoie de o schimbare in Romania. Acest lucru trebuie facut doar prin proiecte viabile si nu prin a arata cu degetul spre greselile adversarilor.

Gazeta: Credeti ca vom asista la o campanie agresiva din partea lui Traian Basescu?

Adrian Popa: Traian Basescu este tipul de luptator. Cel mai probabil ca asa va fi.

Daniel Buda: Cred cǎ Traian Bǎsescu va face o campanie comportandu-se asa cum ne-a obisnuit in toate confruntǎrile sale ca om politic. Traian Bǎsescu a fost si este un om politic bǎtǎios, care spune lucrurilor pe nume si care vorbeste cetǎtenilor privindu-i direct in ochi.

Presedintele Bǎsescu nu va face decat sǎ spunǎ adevǎrul in ceea ce priveste situatia politicǎ in care s-a ajuns.

Peter Kovacs Eckstein: Da.

Petru Calian: Cred ca nu vom asista la o campanie consistenta, pentru ca Traian Basescu este sigur de succesul sau.

Vasile Dancu: Traian Basescu este cunoscut pentru campaniile de acest gen. In momentul de fata Traian Basescu este cu spatele la zid si este foarte posibil ca el sa faca o campanie destul de agresiva. Totusi, s-ar putea ca cetatenii sa fie satui de astfel de campanii si sa nu reactioneze pozitiv la stfel de mesaje.

Eu cred ca la inceputul campaniei pentru referendum el va aborda o campanie dura, dar pe masura ce va trece timpul el va renunta si va reveni la un discurs mai moderat.

Gazeta: Cine credeti ca sunt “baietii destepti” la care face referire Traian Basescu?

Adrian Popa: Nu am informatii in acest sens. E absurd sa-mi dau cu parerea.

Daniel Buda: Ca politician nu pot da nume pentru a nu putea fi acuzat de subiectivism si de vendetǎ politicǎ. Sper insǎ cǎ justitia sǎ-si facǎ datoria si sǎ ne spunǎ ea cine sunt acesti bǎieti destepti si sǎ-i "cuminteascǎ". Panǎ la urmǎ, acest lucru tot se va intampla. Peter Kovacs Eckstein: Nu stiu.

Petru Calian: Numai Traian Basescu ii stie.

Vasile Dancu: Traian Basescu ar trebui sa ne spuna acest lucru. Daca Basescu continua sa aiba un discurs in care sa faca afirmatii de acest sens lumea se va satura si isi va pierde credibilitatea la un moment dat. Este posibil ca si el sa aiba un grup de interese in spate din care sa faca parte si cativa din „baietii destepti“ de care el face referire.

Este de inteles ca el nu spune niste nume deoarece poate dunii din acesti „baietii destepti“ sa-l fi sprijinit in campaniile electorale de-a lungul timpului.

Gazeta: Credeti ca prin preluarea interimatului Presedintiei de catre Nicolae Vacaroiu asistam la “un al patrulea mandat al lui Ion Iliescu” in fruntea statului?

Adrian Popa: In orice caz, unul foarte scurt.

Daniel Buda: Cred cǎ prin prezenta lui Nicolae Vǎcǎroiu cetǎtenii isi vor aduce aminte de epoca de tristǎ ?a?mintire a guvernǎrii PSD, in faza ei primarǎ de involutie.

Vǎcǎroiu reprezintǎ atat mentalitatea trecutului de dinainte de 1989, cat si mentalitatea guvernǎrii PSD din 1992-1996 cea care a facut ca Romania sǎ piardǎ startul in cursa spre Uniunea Europeanǎ, alǎturi de Cehia, Polonia, Ungaria.

Romanii mai nou s-au dezobisnuit de produse expirate si de produse s?e?cond-hand si cred cǎ nici in politica nu mai vor sǎ aiba de-a face cu personaje politice expirate, asa cum este Nicolae Vǎcǎroiu.

Vǎzand cine a ajuns in locul lui Traian Bǎsescu la Cotroceni ca interimar, cred cǎ cetǎtenii vor avea un imbold suplimentar in a vota impotriva demiterii Presedintelui.

Peter Kovacs Eckstein: Ca a ajuns un pesedist din aripa Iliescu e clar.

Petru Calian: Nu, nici vorba. Asistam la o mostra de presedinte adevarat.

Vasile Dancu: Mandatul lui Nicolae Vacaroiu este doar unul de tranzitie. In acest timp nu se va schimba absolute nimic, nici nu trebuie sa se schimbe. Trebuie sa intelegem ca deocamdatra presedintele ales este Traian Basescu.

Gazeta: Cum caracterizati, in cateva cuvinte, urmatoarele personaje politce?

- Traian Basescu

Adrian Popa: Intuitiv, conflictual, incapatanat

Daniel Buda: Un politician hotǎrat, un luptǎtor si un adversar al jumǎtǎtilor de mǎsurǎ

Peter Kovacs Eckstein: Dornic de schimbare in bine, cu mijloace discutabile. Petru Calian: Un altfel de Nicolae Ceausescu Vasile Dancu: Politician atipic pentru scena politica romaneasca

- Calin Popescu Tariceanu

Adrian Popa: Serios, educat, pragmatic

Daniel Buda: Un politician pe cale de disparitie, care isi trǎieste ultimele clipe de "glorie" politicǎ

Peter Kovacs Eckstein: Ar face fata si in functia de cancelar al Austriei

Petru Calian: Un om adecvat diplomatiei decat functiei de premier

Vasile Dancu: Politician conform standardelor politicii romanesti

-Corneliu Vadim Tudor

Adrian Popa: Demagog, extremist

Daniel Buda: Un om care ar fi fǎcut un bine enorm Romaniei dacǎ nu ar fi existat in viata politicǎ

Peter Kovacs Eckstein: Il stim.

Petru Calian: un rau necesar

Vasile Dancu: Politician conform standardelor politicii de inceput a Romaniei

- Dan Voiculescu

Adrian Popa: Egolatru, fals, nepopular

Daniel Buda: Un motan care nu avut niciodatǎ gheare si nici nu va avea

Peter Kovacs Eckstein: Banul, ochiul dracului.

Petru Calian: Singurul om care sprijina intreprinzatorii, pensionarii, profesorii, etc

Vasile Dancu: Politician de care nu poti sa-ti aduci aminte cand incerci sa-i faci o caracterizare.

- Mircea Geoana

Adrian Popa: Slab, neinspirat, complexat, fara viziune

Daniel Buda: Un politician care ar fi fost demn de un partid mai european

Peter Kovacs Eckstein: Un diplomat foarte bun

Petru Calian: Un bun diplomat.

Vasile Dancu: Presedintele PSD

- Emil Boc

Adrian Popa: Ambitios, volubil

Daniel Buda: Maestrul meu politic

Peter Kovacs Eckstein: Un primar foarte bun

Petru Calian: Un om curat, dar care vorbeste mult prea mult

Vasile Dancu: Fostul meu coleg de la Filosofie.