Daca tendinta de anii trecuti a fost terenul si ulterior construirea unei case pe suprafata cumparata, mai nou se prefera achizitionarea de apartamente care se dau ulterior in chirie. Si nu oricum, multe dintre aceste investitii sunt utilate la standardele din strainatate.

Terenurile pentru case, tot mai rare

Daca acum cativa ani turdenii plecati la munca in strainatate isi investeau economiile in terenuri, pe care apoi isi ridicau case, in prezent mai cautate sunt apartamentele. Agentii imobiliari cred ca tendinta s-a schimbat si din cauza suprafetelor putine care au ramas de vanzare, respectiv terenuri sub 2-3 arii sau maxim 5 arii.

Oferta s-a epuizat in ultimii 2-3 ani, iar casele deja construite sunt mai tentante decat terenurile, atat din punct de vedere al pretului cat si al timpului alocat constructiei. Printre zonele preferate de cei care cumpara case la tara se numara: Cheia, Muldovenesti, Badeni si Mihai Viteazul.

Apartamentele cu 3-4 camere preferate de „stranieri”

Cererea pe piata imobiliara din Turda este mai mare decat oferta, motiv pentru care clientii cam „tin la pret”. Atat apartamentele cat si chiriile s-au scumpit de la un an la altul, iar tendinta se mentine. Cei care isi investesc economiile in apartamente, cauta cam tot ce isi pot permite de la garsoniera la apartament chiar cu 3-4 camere.

Cu cat mai spatios cu atat mai bine, nu de alta dar o parte dintre cei care au lucrat in strainatate tind spre acelasi confort pe care il aveau dincolo. Chiar daca nu sunt achizitionate pentru a fi locuite imediat, apartamentele au ramas investitii sigure. Sunt preferate atat imobilele finisate cat si cele vopsite doar in alb. Oricum amenajarea si mobilarea acestora se face treptat.

Turdenii plecati la munca in strainatate care mai au rude in localitate, prefera sa isi inchirieze achizitiile pentru a mai strange un ban, castigand bani atat din chirie, cat si din cresterea preturilor la imobiliare.

Preturi diverse pentru toate buzunarele

Cele mai accesibile imobile pornesc de la 300 de milioane de lei vechi. Garsonierele confort redus (circa 27 mp) pot fi achizitionate in jur la 600 milioane lei vechi. O garsoniera confort I poate fi achizitionata in zona Oprisani de la 500 de milioane de lei in sus, tarife care se mentin si pe zona centrala.

De la circa 700 de milioane de lei pornesc si apartamentele de doua camere, cele mai scumpe ramanand cele decomandate a caror pret trec de 1-1,5 miliarde de lei vechi. Preturile apartamentelor de 3 si 4 camere sunt apropiate, intre 1,2 si 1,5 miliarde de lei vechi si chiar pana in 2 miliarde de lei vechi in zonele ultracentrale.

Chiriile sunt si ele la preturi de Cluj-Napoca. O garsoniera costa in jur de 100 euro pe luna, iar apartamentele de doua camere pot fi inchiriate in functie de pretentii cu preturi intre 150 si 200 de euro, iar pentru 3 camere se cere chiar si 300 de euro, mai ales pentru apartamentele mobilate.