Fostul ministru si strateg al PSD, Vasile Dancu, e de parere ca Mircea Geoana nu-l va desemna prim-ministru pe Klaus Johannis, daca ajunge presedinte: "Nu cred ca si-a inchipuit cineva vreodata ca Mircea Geoana, ca presedinte al unui partid de stanga ar putea sa desemneze un premier de dreapta". Intr-un interviu pentru RFI, Dancu afirma ca dezbaterea de la Cluj, dintre Crin Antonescu si Traian Basescu a fost o improvizatie.

"Nu cred ca si-a inchipuit cineva vreodata ca Mircea Geoana, ca presedinte al unui partid de stanga, ar putea sa desemneze un premier de dreapta. Chiar daca PSD a incercat o coabitare cu dreapta, in experienta cu PDL, nu cred ca Mircea Geoana ar face acest lucru. Aici nu vorbim numai despre persoana lui Johannis. Sigur ca in cadrul unei coalitii, s-ar putea desemna si un program de dreapta, dar Mircea Geoana ca presedinte si numai asa, datorita unei chestiuni de consens national nu cred ca ar face acest lucru. Stiu ca din interiorul partidului nu este facilitat acest lucru", a declarat Dancu.

  • Despre oamenii din umbra lui Geoana

Criticii lui Mircea Geoana sustin ca el ar fi un om politic echilibrat si rezonabil, dar condus din umbra de Ion Iliescu, Marian Vanghelie si Viorel Hrebenciuc. Vasile Dancu spune ca nu este doar o perceptie: "Este o problema de perceptie publica si nu numai de perceptie publica. Am avut-o si eu cand eram vice-presedinte al partidului, in Transilvania, unde faceam campanie, unde ma intalnesc zilnic cu oameni pe strada. Oamenii nu pot accepta o stanga construita cu anumite personaje, care in opinia publica sunt compromise. Or asta este cea mai mare problema a lui Mircea Geoana si el o stie foarte bine. Acesta este un argument care s-ar putea sa-l incurce cel mai tare in a deveni presedinte".

Intrebat daca exista Mircea Geoana fara sprijinul acestor trei personaje, fostul ministru social-democrat a raspuns: "Exista si a existat. A existat si in momentul in care aceste personaje nu erau in spatele lui, in spatele lui fiind organizatiile din teritoriu, cele din Transilvania care l-au adus la presedintia partidului. Este o chestiune care tine pana la urma de curaj si de o reconfigurare a stangii".

  • Despre dezbaterile publice

"75% dintre romani, intr-un sondaj pe care l-am facut recent spuneau ca ar dori sa vada o confruntare directa la tv intre Mircea Geoana si Traian Basescu. Deci dezbaterile sunt binevenite si ar trebui fortate aceste lucruri, chiar daca am vazut ca dupa aceasta prima confruntare apare o noua ideologie, a duelurilor, care de asemenea s-ar putea sa-si piarda din substanta, dar daca se vor organiza in aceasta campanie, sper chiar in aceasta saptamana inca una sau doua dezbateri, ar fi foarte bine, nu improvizate cum a fost cea de la Cluj, pe o tematica foarte clara, cu moderatori, cu un juriu de specialisti si jurnalisti si cu temele care intra in statutul presedintelui din Romania", afirma Dancu.

"Cred ca este nevoie de o viziune, cred ca dupa 20 de ani de la Revolutie avem nevoie sa vedem in sfarsit pe cine alegem, sa vedem ce viziune are. Suntem si intr-o perioada de criza. In momentul in care neincrederea este mare in societate si aceasta frica de viitor are nevoie sa se lege si de un program, nu numai sa se lege nevrotic de un personaj, de un om providential, acest om providential, acest model al highlander-ului politic care a rezistat timp de 20 de ani cred ca trebuie sa dispara si sa incepem sa judecam oamenii si dupa idei. Cred ca ar fi binevenite cateva dezbateri televizate, dar serioase, facute nu in stil balcanic, ci in stil occidental", a spus fostul ministru al Informatiilor.