Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, se declara nevinovata in ceea ce priveste neregulile privind cheltuirea a 730.000 euro din banii publici. Mai exact, Ridzi a declarat, miercuri, dupa audierea comisiei de ancheta, ca nu a stiut cum au cheltuit banii cele doua firme si da vina pe angajatii MTS ca nu au verificat actionariatul acestora. Mai mult, ministrul ameninta ca va da in judecata firmele Artisan si Mark SRL.

Ministrul a lasat sa se inteleaga ca isi va sanctiona angajatii care au coordonat si verificat contractele cu cele doua firme. Ridzi a declarat in fata comisiei ca nu a stiut ca cele doua firme, Artisan si Mark Srl, aveau administrator si sedii sociale comune.

Totodata, ministrul a anuntat ca asteapta rezultatul auditul intern si raportul de la Garda Financiara si va da in judecata cele doua firme cu care MTS a semnat contractele.

"Cele doua firme aveau obligatia sa ne anunte daca cu subcontractat lucrarile, dar nu au facut-o. O sa fac o evaluare foarte clara a tot ceea ce s-a intamplat in minister. Sper ca pana maine sau, cel tarziu, vineri sa am raportul de audit. Voi lua toate masurile care se impun. Voi fi foarte ferma in masurile pe carele voi lua" .

Ridzi se plange ca cele doua firme au refuzat sa dea explicatii ministerului

"Noi nu am platit pentru asa ceva, este posibil ca acolo sa fie banii. Din pacate, firmele refuza orice dialog cu ministerul. Era obligatia lor sa ne furnizeze astfel de informatii. Daca firmele au gresit cu ceva, sa plateasca. Daca cineva a gresit in executarea acestui contract, sa suporte consecintele. Imi doresc foarte mult sa aflu ce s-a intamplat".

Ministrul Tineretului si Sportului a cerut Garzii Financiare sa verifice contractele semnate de MTS cu Artisan si Mark SRL, in afacerea 2 Mai, apreciind ca "nu cade in sarcina unei alte directii sau a unui ministru sa faca calculul sau sa ceara acest lucru".

Monica Iacob Ridzi s-a prezentat la audierile de miercuri aparent mai degajata si mult mai dispusa sa raspunda la solicitarile deputatilor. De altfel, ea si-a inceput discursul multumindu-le parlamentarilor pentru activitatea depusa in cadrul comisiei de ancheta: "Va multumesc pentru ce ati facut si sper sa se afle ce s-a intamplat cu banii".

Deputatii nu s-au aratat prea impresionati de primele cuvinte ale lui Ridzi si au intrebat-o de ce nu au ajuns la comisie toate documentele solicitate. "Constat ca in doua saptamani n-am primit documentele. De pilda, n-am primit metodologia achizitiei", a afirmat un deputat UDMR.

Parlamentarii s-au interesat daca Ridzi este la curent cu modul in care au fost calculate sumele pentru contracte si cum a fost evaluata oferta. In fata deputatilor, Ridzi a declarat ca nu stia ca cele doua firme au administrator comun pentru ca in documente erau trecute persoane diferite.

"Comisia de atribuire a contractelor verifica in mod obligatoriu daca sumele angrenate pentru diferite servicii depasesc in total sumele alocate pentru evenimentul respectiv. Evaluarea sumelor cade direct in sarcina comisiei, impreuna cu directia economica. Cele doua directii ale ministerului s-au ocupat de evaluarea acestor sume. Nu cade in sarcina unei alte directii sau a unui ministru sa faca calculul (sic!) sau sa ceara acest lucru", s-a aparat Ridzi.

In urma cu doua zile, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au fost audiati de catre comisia de ancheta. In fata deputatilor, acestia au spus ca nu au sesizat din verificarea contractelor ca cele doua firme aveau administrator comun.

"Din documentele oficiale aflate la dosar, respectiv certificatul constatator, se vede clar ca este vorba de aceiasi asociati. Orice comisie de evaluare dintr-un minister, cu minim bun-simt si pregatire profesionala, v-ar fi informat acest lucru. Ieri au spus ca nu au vazut, ca nu au stiut nimic. Au spus ca nu aveau de unde sti ca o firma a fost infiintata in noiembrie 2008. Poate ca au pregatire slaba", a replicat presedintele comisiei, Alina Gorghiu.

Ridzi s-a repliat si a dat vina pe directorul de achizitii din MTS care i-a recomandat selectia de oferte. "Cu siguranta as fi incercat sa gasesc o solutie, desi mi s-a spus ca nu aveam voie sa ii refuz. Nu am avut cunostinta, regret ca nu am stiut acest lucru".

MTS a cheltuit 730 000 euro pentru evenimentele din 2 mai

Ministrul a declarat ca MTS a alocat pentru "Ziua Tineretului" aproximativ 800.000 de euro, din care s-au cheltuit 730.000 euro,

"Suma totala alocata prin nota de oportunitate a fost de 3.410.700 lei fara TVA, dar nu e suma totala cheltuita. Intotdeauna suma totala alocata este o suma in general mai mare. Prin nota de oportunitate, suma totala alocata a fost aceea de aproximativ 800.000 de euro, dar suma totala a fost in jur de 730.000 de euro. La aceasta suma se adauga 245.000 lei, bani catre judete, sume cu tot cu TVA, care au insumat in jur de 58.300 de euro", a explicat Ridzi.