Operatiunea “turismul electoral” a luat amploare duminica la alegerile pentru Parlamentul European. Peste 30 de cazuri aparute in presa, semnalate fie de partidele politice, fie de ONG - uri sau birourile electorale judetene. Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat ca doar pana la ora 13:00 politstii au verificat peste 6800 de persoane suspecte de turism electoral si s-au intocmit 35 de dosare penale.

Sursa: comunicate PSD

  • PSD Dambovita  acuza mai multi lideri democrat liberali ca au organizat si participa la turismul electoral, transportand alegatori la vot cu microbuze, autovehicule personale, dar si cu masini apartinand unor institutii publice. Dintre cei adusi la vot, sustin social democratii damboviteni, unii sunt si din judetele invecinate.PSD Dambovita precizeaza ca aceste nereguli au loc in localitatile Valea Voievozilor, Gura Sutii, Fieni, Comisani, Nucet, Razvad.
  • Impotriva unui numar de 160 persoane neindentificate, pana in prezent, si a SC ROMPREST SERVICE SA, cu sediul social Calea Bucurestilor nr. 224, sector 1, Fax: 021/201 48 56, transportate cu autobuze proprietatea acestei societatii comerciale, in cadrul Biroului Electoral al Sectiei de Votare nr. 24, situata in cadrul Scolii generale nr. 177 din Bucuresti, str. Coralilor nr. 25, sector 1, si nr. 12 din Cartierul Aviatiei, solicitand

Sursa: comunicate PD-L

  • PD-L Vrancea a sesizat Biroul Electoral Judetean doua actiuni de turism electoral, una in orasul Marasesti si una in comuna Tulnici. "Sub podul de acces in orasul Marasesti, microbuzul B-81-MKJ, acesta transportand votanti la sectiile de votare. In comuna Tulnici, PDL a semnalat BEJ ca microbuzul cu numarul de inmatriculare VN-11-TPF "efectueaza transport de persoane in scop electoral".
  • PD-L Bistrita-Nasaud a sesizat, duminica, Biroul Electoral Judetean (BEJ), ca mai multe microbuze cu rromi au descins in satul bistritean Dumitra, peste 40 de persoane votand pe liste suplimentare, liderul filialei PD-L sustinand ca PSD ar fi adus masinile.
  • In comuna Barcea, pentru sectiile de votare 217 si 218, sunt transportate persoane de etnie rroma, din localitatile Umbraresti si Draganesti - judetul Galati, in scop electoral (“turism electoral”), activitate organizata si condusa de presedintele organizatiei PSD - DRAGANESTI, domnul Burciu Romeo.

Sursa: comunicate PNL

  • La scoala nr 134 din Strada Baicului nr 4, reprezentantii PNL au descoperit ca autocarul cu numarul de identificare B 44 GLT a adus mai multe persoane la vot.
  • Observatorii PNL din comuna Urzica (judetul Olt) au descoperit ca la sectia de votare din satul Stavescu, pana la ora 10.00, au votat, alaturi de 20 de localnici, alti 40 de cetateni din localitatile Crampoia si Draganesti Olt. Cei 40 de alegatori s-au prezentat in sectia de votare la aceeasi ora. Precizam ca in satul Stavescu nu exista nici un obiectiv turistic.  
  • La sectia de votare nr. 224 din localitatea Comarnic, judetul Prahova, s-au prezentat pentru a vota aproximativ 30 de persoane, imbracate in tricouri cu insemnele PDL, insotite de primarul orasului, Dorian Botoaca, membru PDL. Dupa ce au votat la sectia 224 din Comarnic, cele aproximativ 30 de persoane s-au urcat intr-un microbuz cu numarul de inmatriculare CL-08-RGL si au plecat sa voteze la o sectie de langa Stadionul din Sinaia. Grupul de alegatori PDL a fost observat deplasandu-se cu acelasi microbuz in localitatea Campina. De asemenea, primarul PDL Dorian Botoaca, imbracat in haine cu insemnele PDL, s-a deplasat la sectia nr. 227 din Comarnic pe care, in pofida insistentelor observatorilor, a refuzat sa o paraseasca. Observatorii PNL au sesizat Politia locala, dar aceasta nu a luat nici o masura. Persoanele implicate in turism electoral la Comarnic si Sinaia au ajuns si la Urlati dar si in comuna Valea Doftanei, localitate arondata orasului Campina, unde au votat la sectiile nr 265, 266 si 269. Potrivit unor martori oculari, este vorba de un grup de aproximativ 60 de persoane care se deplaseaza cu 3 microbuze.
  • Un autocar cu numarul de inmatriculare B-45-TJJ, a fost surprins transportand cetateni de la Jilava, la sectiile de votare nr. 791 si 794 din Sectorul 4. Dupa ce au votat, acestia au fost transportati inapoi la Jilava.
  • 40 de persoane au votat la Busteni in sectia nr. 220, dupa care s-au urcat in doua microbuze si au plecat spre Azuga
  • La sectiile de votare 165,119 si 110 din sectorul 4, au fost identificate mai multe microbuze care au adus la vot cetateni din comunele ilfovene 30 Decembrie, Corbeanca si Domnesti, precum si din orasul Corabia, judetul Olt. Autovehiculele au urmatoarele numere de inmatriculare: B 83 JEE, B 33 JEE, B 50 DJL, B 58 THN, B 54 HAW, B 32 ENV, B 56 AXI, B 42 FGI, B 40 AUV, B 56 KDY, B 60 KDY, B 77 KDY, B 43 JMM, B 56 CDI, B 50 CVK, B 63 DPV, B 66 KPV, B 55 UIW, B 62 JLW Observatorii PNL au fotografiat aceste autovehicule  care fac turism electoral prin Capitala, fotografii care au fost atasate plangerilor inaintate Politiei si Biroului Electoral Sector 4.

Sursa: comunicate Asociatia Pro Democratia

  • 300 de persoane au fost aduse cu autocarul si au votat pe liste suplimentare in comuna teleormaneana Nanov. Suspiciunile privind folosirea votului multiplu au fost semnalate de cetateni la numarul 0800 070 100, potrivit unui comunicat remis duminica de Asociatia Pro Democratia (APD). Astfel, cele 300 de persoane care au votat pe liste suplimentare in comuna Nanov din judetul Teleorman au fost aduse cu masina din Alexandria.
  • In sectorul 4 din Capitala, la sectia de votare 759, atat presedintele biroului electoral al sectiei de votare cat si alegatorii au semnalat transportul la aceasta sectie cu autoturismul B 56 KEY al alegatorilor din comuna Corbeanca, judetul Ilfov.
  • In satul Tanganu din comuna ilfoveana Cernica, un microbuz cu numarul de inmatriculare B 59 NKR transporta la sectia de votare alegatori din alta localitate.

Sursa: Inspectoratul Politiei Judetene Giurgiu

  • Viceprimarul din comuna Galbinasi a reclamat ca un microbuz, in care se afla mai multi cetateni din localitate, se deplaseaza spre Bucuresti cu scopul de a-si exercita dreptul de vot.Politistii au identificat in trafic o autoutilitara, marca IVECO, condusa de P. Nicolae, din comuna Joita, judetul Giurgiu, care transporta spre Capitala persoane din localitatea mentionata de viceprimar. Cu ocazia verificarilor, soferul a declarat ca transporta acele persoane pentru a efectua cumparaturi de la un hipermarket din Bucuresti, politistii continuand cercetarile in acest caz.
  • Politistii care executau masuri de ordine publica si paza la sectiile de votare de pe raza comunei buzoiene Pardosi au depistat o autoutilitara ce transporta 20 de persoane din satul Chiperu spre sectia de votare nr. 299 din comuna Pardosi. Din cercetarile  efectuate s-a stabilit ca autovehiculul nu detinea licenta de transport pentru traseul Chiperu - Pardosi, iar cursa a fost efectuata de conducatorul auto din dispozitia administratorului societatii.

Sursa: agentia Newsin

  • Administratorul unei firme de transport din Ramnicu Sarat s-a ales cu dosar penal pentru "nerespectarea regimului transportului rutier public", dupa ce un microbuz al firmei sale a transportat alegatori dintr-un sat izolat, pe un traseu pe care nu era autorizat sa efectueze transport de persoane.
  • Politistii care supravegheau sectiile de votare de pe raza comunei Pardosi au depistat o autoutilitara care transporta 20 de persoane din satul Chiperu spre sectia de votare numarul 299 din comuna Pardosi. In urma verificarilor, ei au stabilit ca autovehiculul apartine unei firme de transport din Ramnicu Sarat care nu detine licenta de transport pentru traseul Chiperu – Pardosi, iar cursa a fost efectuata de conducatorul auto din dispozitia administratorului societatii.
  • Marian Vanghelie a facut o sesizare catre Biroul Electoral Central. "Azi, 7.06.2009, am fost sesizati ca mai multi cetateni cu domiciliul in Bucuresti sau din localitati aflate in mai multe judete din tara (Dambovita, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Prahova, etc) sunt transportati in mod organizat, cu autobuze pentru a vota la mai multe sectii de vot aflate pe raza Municipiului Bucuresti".
  • Ministrul Internelor, Dan Nica, a declarat ca politistii rutieri au verificat 3.300 de mijloace de transport si au fost legitimate 6.800 de persoane. Nica a spus ca pana la ora 13.00 au fost deschise peste 35 de dosare penale privind turismul electoral.  Potrivit lui Nica la Cluj, 4 tineri sunt suspectati ca au votat de cel putin doua ori,ministrul Internelor a decalarat ca au fost inregistrate 1.300 de sesizari.

Sursa: Antena 3

  • Sapte microbuze au fost oprite la iesirea din Bucuresti, in urma unei sesizari. Politia Comunitara a oprit microbuzele, suspectandu-i pe calatori de turism electoral. Microbuzele se indreptau catre judetele Ialomita, Giurgiu si Dambovita.