Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca "propunerea domnului Berceanu ar putea fi valabila in 2014, nu acum, pentru ca PSD nu va permite ca Traian Basescu sa fie din nou locomotiva PDL-ului". Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat miercuri la Realitatea FM, ca PDL ar putea fi interesat de comasarea alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare in luna iunie. Liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, Mircea Toader spune ca nu este posibila comasarea alegerilor iar prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, crede ca Berceanu testeaza reactia opiniei publice.

Berceanu a lansat ideea organizarii alegerilor prezidentiale odata cu cele pentru Parlamentul European. In replica, social-democratii nici nu vor sa auda de o astfel de propunere la nivelul Coalitiei. Pe de alta parte, si prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban catalogheaza declaratia lui Berceanu drept un test la reactia publica.

"Eu cred ca e foarte interesanta ideea asta (a organizarii alegerilor prezidentiale odata cu cele pentru PE, n.r.)...pentru ca ar finaliza o intreaga agitatie care se suprapune peste o perioada foarte grea. Adica, daca noi o sa fim preocupati foarte mult si din ce in ce mai intens de campania electorala pana in vara, pentru europarlamentare, si imediat dupa ce terminam europarlamentarele o sa fim preocupati pana in iarna de campania de prezidentiale, daca tragem linie constatam ca noi, sau multi, nu ne vom ocupa atat de mult de criza, cat de campaniile electorale", a declarat Berceanu la Realitatea FM.

Ponta: Berceanu cred ca glumeste

Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, social-democratul Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca o astfel de idee nici nu poate fie luata in considerare in 2009: "Domnul Berceanu cred ca glumeste. Poate in 2014 sa fie luata in discutie aceasta solutie in nici un caz acum. Chiar crede ca suntem atat de naivi? In primul rand, nici legal nu se poate face acest lucru pentru ca exista o prevedere europeana care spune ca alegerile europarlamentare se organizeaza separat in orice stat membru.

Pe de alta parte, domnul Traian Basescu ar trebui sa-si dea demisia ca sa se poata organiza in iunie alegerile. Sunt multe chestiuni care nu se potrivesc. In plus PSD nu ar permite acest lucru niciodata pentru ca astfel Traian Basescu ar fi din nou locomotiva care sa traga PDL in sus la alegeri."

Si social-democratul Titus Corlatean respinge din start ideea unei comasari ale celor doua tipuri de alegeri: "Nu se poate distorsiona o campanie pentru europarlamentare mai ales ca exista o practica la nivel european care nu permite comasarea acestora cu orice alt tip de alegeri. Evident este o incercare a PDL de a testa reactia publica si un interes propriu pentru organizarea celor doua tipuri de alegeri. PDL vrea sa castige din nou electoratul pe spinarea lui Traian Basescu".

Orban: A vrut sa testeze reactiile opiniei publice

Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat pentru agentia NewsIn ca declaratia liderului PDL Radu Berceanu demonstreaza ca Traian Basescu se simte amenintat de Crin Antonescu.

"Tovarasul Basescu s-a speriat de Crin Antonescu si-si da seama ca, pe masura ce trece timpul, sansele lui Basescu de a se realege scad si sansele lui Crin Antonescu cresc. Nu cred ca este o decizie, dar in mod cert Berceanu nu a facut aceasta declaratie la intamplare, ci probabil a vrut sa testeze reactiile opiniei publice fata de o astfel de mutare politica. Oricand se vor organiza alegerile prezidentiale, tot Crin Antonescu va fi presedintele Romaniei", a declarat Orban.

Liderul grupului PDL de la Camera Deputatilor, Mircea Toader spune ca nu stie ca o astfel de discutie sa aiba loc in interiorul PDL si crede ca, din punct de vedere procedural, nu se poate pune in practica.

"Este o noutate aceasta declaratie a colegului meu. Nu s-a discutat aceasta varianta pana acum in interiorul PDL. Este o propunere pe care o vom discuta cu siguranta. Din cate stiu eu alegerile europarlamentare nu pot fi organizate in acelasi timp cu cele prezidentiale, este o prevedere europeana, parca. Dar vom discuta aceasta propunere", a declarat Toader.