"Vreau sa stiti ca sunt unul dintre politicienii care sunt de parere ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe preponderent de la Uniunea Europeana, iar in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fond, probabil in acest joc va trebui sa intre si FMI", a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, la ceremonia de investire a lui Dan Nica in functia de ministru de Interne.

Ideile pe scurt:

  • Seful statului a cerut Guvernului sa nu mai numeasca secretari de stat controversati, pe baza influentelor oamenilor puternici din afara politicii.
  • Traian Basescu spune ca "nivelul de tranzactionare a productiei de energie electrica in Romania a ramas tot un mare mister" si vrea sa se faca lumina in privinta "baietilor destepti din energie".
  • Seful statului insista pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene.
  • Bugetul trebuie sa fie impartit echitabil, nu in functie de culoarea politica a primarilor si a presedintilor de consilii judetene.
  • Guvernul trebuie sa clarifice disputa publica legata de concesiunile din Marea Neagra.
  • Romania va avea nevoie de credite externe, in opinia sefului statului.
  • Unele trusturi mari de presa discrediteaza autoritatile statului.

Declaratiile ale lui Traian Basescu:

  • "Imi exprim speranta ca desemnarea domnului Nica va insemna o intrare foarte rapida in exigentele functiei, dar si in exigentele atributiunilor Ministerului de Interne, si vizez in primul rand partea care tine de ordine publica, de siguranta cetatenilor."
  • "Imi exprim speranta ca procesul de delegare a activitatilor catre administratia locala va deveni o realitate si nu va ramane o fraza scrisa in programul de guvernare al Executivului. Este nevoie cu adevarat de descentralizarea administratiei publice locale."
  • "Mi-as permite sa fac o observatie legata de evolutiile din ultimele zile. Au aparut secretari de stat controversati, dupa ce ne-am propus ca asupra ministrilor sa nu planeze dubii ca actioneaza sub influenta unuia sau a altuia dintre oamenii importanti din afara politicii."
  • "Deja avem doi secretari de stat care sunt subiect de dezbatere - ce legaturi au in zona petroliera si asa mai departe. Am rugamintea sa analizati temeinic daca acest Guvern are ca obiectiv mentinerea unor oameni indiferent de nivelul de controversa."
  • "Va cer ca niciun demnitar sa nu fie desemnat pe baza influentelor celor din afara partidelor politice. Acest lucru este daunator, iar oamenii numiti trebuie sa asigure responsabilitatea asumata de catre partide si nu influenta unor domni care s-au obisnuit sa influenteze deciziile."
  • "Au fost cateva discutii extrem de puternice legate de baietii destepti din energie. La vremea aceea era ministru Varujan Vosganian, care mi-a promis ca va rezolva, insa nu s-a rezolvat nimic si nivelul de tranzactionare a productiei de energie electrica in Romania a ramas tot un mare mister."
  • "As ruga Guvernul sa faca eforturile pentru ca realitatile modului cum se comercializeaza energia in Romania sa fie facute publice si daca sunt erori, incalcari de legi sau abuzuri sa fie indreptate."
  • "In perioada urmatoare, realitatea pe care am semnalat-o si in Parlament si o afirma si domnul prim-ministru, cea legata de fondurile europene, trebuie sa nu ramana o simpla declaratie. La vremea cand am semnalat acest lucru, a fost interpretat ca un nou atac la adresa Guvernului."
  • "Mi-as dori mult ca bugetul sa reflecte echitatea. Nu tratam primari PD-L, PSD sau PNL, ci comunitati, care trebuie tratate egal."
  • "Mi-as dori mult sa clarificati disputa publica legata de concesiunile din Marea Neagra. Guvernul, prin cele doua partide care au forta in Parlament, trebuie sa dea o explicatie si o solutie si sa putem intrezari care este actiunea in viitor, chiar daca ar fi nevoie sa trecem printr-o disputa juridica in cazul in care acest lucru va fi necesar."
  • "Mi-as dori mult ca electoratul maghiar sa nu aiba impresia ca nefiind UDMR-ul la guvernare, aceasta minoritate a fost abandonata. Poate este timpul ca Guvernul sa demonstreze ca poate fi un bun aparator al minoritatii maghiare, chiar daca UDMR nu este la guvernare."
  • "Vreau sa va mai atrag atentia ca in primariile detinute de primari cetateni romani minoritari maghiari, adesea se produce un proces de epurare a cetatenilor romani care nu sunt etnici maghiari. Plecand de la realitatea profunda a articolului 1 al Constitutiei Romaniei - Romania este stat national, suveran, independent - si nu putem vorbi despre autonomie teritoriala."
  • "In momentul de fata se produce un fenomen exagerat - discreditarea statului de catre unele mari trusturi de presa. Mogulii fac acest lucru intr-o singura idee - Nu autoritatea statului este cea care trebuie respectata ci noi, mogulii, fara sa ne intrebam daca am dobandit trusturi de presa luand bani de la FNI sau de prin alta parte. Este o politica de discreditare deliberata a autoritatilor statului duse de trusturi de presa, iar Guvernul are obligatia sa lupte prin realitati si prin fapte impotriva acestei politici."
  • "Este esential ca platile restante catre agentii economici, restante inca din anii trecuti, sa se faca. Introducerea banilor in sistemul economic este esentiala in momentul de fata."
  • "Problema creditului despre care se vorbeste ca trebuie angajat - vreau sa stiti ca sunt unul dintre politicienii care sunt de parere ca Romania va avea nevoie sa angajeze credite externe preponderent de la Uniunea Europeana, iar in urma aranjamentelor dintre Comisie si Fond, probabil in acest joc va trebui sa intre si FMI."
  • "Dar inainte de a angaja credite care sa acopere deficitele de finantare din zona privata, avem obligatia sa facem ceea ce tine de noi pentru ca bancile-mama sa isi duca la indeplinire obligatiile asumate in urma privatizarii bancilor romanesti."
  • "Este inadmisibil ca Romania sa angajeze un credit mult mai mare decat ar trebui sa angajeze in situatia in care bancile romanesti care au fost privatizate si au actionariat majoritar in state ale Uniunii Europene nu-si indeplinesc obligatiile de finantare a economiei romanesti."
  • "Este unul dintre obiectivele pe care trebuie sa ni le propunem toti. Guvernul Romaniei nu ar trebui sa substituie obligatiile bancilor europene care detin actionariatul majoritar in bancile din Romania."