Presedintele Traian Basescu le-a transmis negociatorilor de la PD-L si PSD ca in viitorul Guvernul nu ar trebui sa se regaseasca ministri asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie, care sunt presedinti de Consiliu Judetean sau primari sau care nu sunt profesionisti recunoscuti. In plus seful statului pledeaza pentru participarea UDMR la guvernare, pentru asigurarea unei majoritati consistente in Parlament, afirma surse citate de Mediafax.

Traian Basescu le-a transmis reprezentantii partidelor, la intalnirea de miercuri de la Cotroceni, dinaintea desemnarii lui Theodor Stolojan drept candidat la functia de premier, ca ministrii noului Cabinet trebuie sa fie "curati" si este impotriva si ca acestia sa fie desemnati din randul presedintilor de Consilii Judetene sau al primarilor, pe motiv ca aceasta situatie ar genera alegeri anticipate în judetul sau orasul respectiv, ceea ce ar fi, in opinia sefului statului, "inacceptabil" din punct de vedere electoral.

In plus, Traian Basescu a cerut ca viitorii ministri sa fie profesionisti care au dovedit ca pot gestiona domeniile ce le vor fi incredintate.

"Acestea sunt criteriile actuale de selectie ale demnitarilor din Guvern, fiind însusite de negociatori", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestor surse, presedintele le-a mai spus liderilor PDL si PSD ca este nevoie ca UDMR sa fie la guvernare si ca negociatorii trebuie sa ia în calcul compromisurile necesare pentru a se asigura o majoritate larga si consistenta în Parlament.

De asemenea, seful statului s-ar mai fi pronuntat si impotriva separarii MIRA in Ministerul de Interne si Ministerul Administratiei.