Marko Bela a declarat luni, la Cluj, la deschiderea campaniei electorale a UDMR, ca sarcina celor 452 de candidati la alegerile parlamentare este sa duca mai departe reusitele formatiunii, fie ca e vorba de lupta impotriva coruptiei, de obtinerea unor drepturi suplimentare in privinta folosirii limbii maghiare sau de autonomie.

"Noi impreuna trebuie sa continuam lupta impotriva coruptiei, despre care se vorbeste asa de mult si se realizeaza asa de putin, dreptul de a folosi limba maghiara, autonomia", a spus Marko Bela, citat de NewsIn.

Liderul Uniunii a afirmat ca deciziile care privesc Transilvania ar trebui luate in acesta zona. "La Bucuresti se discuta mult, ce sa fie cu Autostrada din Transilvania. De ce la Bucuresti sa se discute? De ce la Bucuresti trebuie sa se decida daca sa fie sau nu un drum, o scoala o gradinita. Transilvania e o lume de adulti, Tinutul Secuiesc la fel si este randul nostru sa decidem in problemele care ne privesc", a declarat liderul formatiunii.

Marko a afirmat ca exista multe lucruri cu care UDMR se poate mandri ca le-a facut pentru maghiari. "Ma mandresc ca am obtinut dreptul pentru inscriptiile bilingve, de cate ori ma plimb in Transilvania le vad, am reusit sa restituim padurile comunitare, stiu cu cata truda s-a realizat acest lucru. Ma mandresc cu scolile noastre, e munca noastra comuna, rezultatul nostru comun /.../ cu drepturile de folosire a limbii, cu Statuia Libertatii din Arad, e rezultatul luptei noastre comune si totodata ma supar pentru multe lucruri, mi-e rusine pentru multe lucruri, Trianon-ul, greselile noastre, pacatele noastre chiar din ultimii 18 ani, dar cred ca bilantiul este bogat si pozitiv si acum, cand vrem sa mergem mai departe impreuna. Avem cu ce ne mandri in ultimii 18-19 ani, in ultima suta de ani si in ultimul mileniu", a afirmat Marko Bela.

UDMR trebuie sa intre la guvernare, spune un lider al maghiarilor din Slovacia

Liderul Partidului Coalitiei Maghiare din Slovacia, Csaky Pal, a declarat, luni seara, la Cluj, ca maghiarii trebuie sa fie constienti de faptul ca doar un partid maghiar le poate reprezenta drepturile, motiv pentru care UDMR trebuie sa intre la guvernare.

Csaky a atras atentia maghiarilor din Transilvania sa nu faca greseala pe care au facut-o cei din Slovacia la alegerile din 2006, cand au votat si alte partide, iar PCM nu a mai intrat la guvernare.

"Trebuie sa fim intelepti. UDMR trebuie sa incerce sa intre in coalitia guvernamentala. Anul 2006, pentru ungurii din Slovacia, a oferit si o concluzie amara. Desi am avut rezultate bune la alegeri, desi ne-au onorat alegatorii cu faptul ca au venit si ne-au votat, a trebuit sa traim situatia ca dupa alegeri drumurile nu merg neaparat impreuna", a declarat Csaky.

El a precizat ca maghiarii din Slovacia regreta acum "epoca de aur" din 1998-2006, in care PCM s-a aflat la guvernare.