Cu doua luni inainte de alegerile parlamentare, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat luni ca PNL intentioneaza sa puna in aplicare doua masuri care vor creste sumele lunare din buzunarele preotilor si pensionarilor. Intentiile liberalilor vin dupa ce, saptamana trecuta, Guvernul a devansat cu doua luni despagubirea celor care au avut bani de Dacie depusi la CEC si a decis acordarea de sprijin financiar pentru producatorii din doua sectoare agricole. De asemenea, luni, deputatii au aprobat pe articole majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

"Dorim sa propunem bisericilor din Romania o formula de salarizare care sa reia formula din perioada interbelica, cand salariile preotilor erau similare cu salariile profesorilor. Propunem aceasta formula de salarizare care face un gest de reparatie si dreptate sociala si confera preotului un statut demn in comunitatea in care traieste", a declarat Vosganian la iesirea de la sedinta Biroului Permanent Central al PNL.

Guvernul a mai decis o data majorarea sumelor primite de personalul clerical, la finalul lui 2007. Potrivit proiectului initiat de Executiv si aprobat de Parlament, un preot debutant primeste 510 lei de la buget, in timp ce Patriarhul ortodox – 7.997 lei. Diferentele foarte mari au fost criticate atat de catre enoriasi, cat si de preotii din mediul rural.

Vosganian a mai adaugat ca doreste sa transmita "un mesaj clar pensionarilor, de simpatie si incredere" si sa le transmita ca majorarea pensiilor, devansata si aceasta cu o luna, nu va duce la pierderea ajutoarelor de incalzire. "Majorarea pensiilor nu va afecta pe pensionarii care pana acum erau beneficiari ai acestor ajutoare, pentru ca si nivelul maxim, plafonul, se va majora cu acelasi procent cu care se vor majora pensiile", a precizat Vosganian.

In timp ce ministrul facea aceste declaratii, deputatii aprobau, in corpore, pe articole, o intiativa a PSD care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Actul normativ a fost deja aprobat de Senat si asteapta doar votul final al deputatilor. In urma negocierilor dintre sindicate si Guvern, salariile cadrelor didactice se majoreaza, din 1 octombrie cu 9%.

Toate aceste masuri vin dupa ce, in sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a luat doua decizii majore care au legaturi cu bugetul. Astfel, Executivul a devansat data scadenta a titlurilor de stat emise pentru despagubirea celor care au depus bani la CEC pentru achizitionarea de Dacii. Acestia vor primi despagubirile pe 30 octombrie, cu o luna inainte de alegerile parlamentare, in loc de 21 decembrie 2008, data stabilita initial de Guvern.

Tot saptamana trecuta, Executivul a decis ca, din 1 ianuarie 2009, producatorii agricoli din sectoarele legume-fructe si agricultura ecologica sa primeasca sprijin financiar de la buget. In cazul sectorului legume-fructe, ajutorul va fi intre 1.110 si 3.700 lei pe hectar, in timp ce pentru agricultura ecologica sumele maxime pot ajunge pana la 14.000 de lei.