Executivul a decis, in cea mai recenta sedinta, devansarea cu aproape doua luni, de la 21 decembrie la 30 octombrie, a termenului de acordare a despagubirilor pentru persoanele care au avut depozite la CEC, in vederea achizitionarii de autoturisme. Executivul a mai hotarat, in ziua in care a fost efectuata si a treia rectificare bugetara din acest an, sa suplimenteze cu 71,04 milioane de lei suma destinata subventionarii motorinei utilizate pentru lucrarile agricole si sa acorde sprijin financiar pentru producatorii agricoli din sectoarele legume-fructe si agricultura ecologica.

  • Pagubitii CEC isi primesc banii mai devreme

Executivul a modificat Ordonanta de Urgenta 156/2007, devansand data scadenta a titlurilor de stat emise pentru despagubiri pagubitilor CEC de la 21 decembrie 2008, termenul initial, la 30 octombrie 2008, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Conform actului normativ, modificarea este determinata de faptul ca, in luna octombrie, ca efect al colectarii impozitelor si taxelor la bugetul de stat, disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului inregistreaza o crestere importanta, asigurand resursele necesare efectuarii unui volum mai mare de plati ale serviciului datoriei publice guvernamentale.

Guvernul a extins, prin modificarea actului normativ, si numarul total de beneficiari, de la 37.462 persoane la 37.487 persoane, iar valoarea totala a despagubirilor a fost majorata de la 759,784 milioane lei, la 760,625 milioane lei. Conform ordonantei de urgenta, valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea despagubirii, calculata de CEC, pe numele fiecaruia dintre deponenti.

La data scadentei emisiunii de titluri de stat, 30 octombrie 2008, Ministerul Finantelor va plati, Casei de Economii si Consemnatiuni, suma de 760,625 milioane lei, reprezentand valoarea nominala a titlurilor de stat emise.

Sursele utilizate pentru rascumpararea la scadenta a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Economiei si Finantelor in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica.

  • Sprijin financiar pentru producatorii agricoli

Guvernul a adoptat si o hotarare prin care va acorda sprijin financiar pentru producatorii agricoli din sectoarele legume-fructe si agricultura ecologica, incepand cu 1 ianuarie 2009.

„Producatorii agricoli trebuie sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha si sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul administratiei publice locale", a anuntat premierul Tariceanu.

Pentru sectorul de agricultura ecologica, beneficiarii trebuie sa fie inregistrati anual la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ca producatori in agricultura ecologica. De asemenea, trebuie sa aiba un contract cu un organism de inspectie si certificare. Aceste organisme de inspectie sunt aprobate anual de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acorda pentru o suprafata de maximum 3 hectare, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse, care apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe.

Ajutorul pentru sectorul legume-fructe este de:

  • 1.110 lei/hectar pentru persoanele fizice - membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale, persoane fizice autorizate si persoane juridice;
  • 2.960 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute in conformitate cu Ordonanta 27/2005, privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice;
  • 3.700 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau membrii organizatiilor de producatori recunoscute conform Ordinului 684/2007 si a regulamentelor si directivelor europene specifice.

Ajutorul pentru agricultura ecologica este de:

  • Sprijin prin sustinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, platita de producator organismului de inspectie si certificare cui care a incheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei;
  • 425 lei/hectar pentru culturi de teren arabil, pasuni si fanete permanente aflate in perioada de conversie. Sprijinul se acorda pe o suprafata de maximum 20 hectare, pentru fiecare producator;
  • 700 lei/hectar pentru culturi de vita-de-vie si livezi aflate in perioada de conversie. Sprijinul se acorda tot pe o suprafata de maximum 20 hectare, pentru fiecare producator;
  • 75 lei/ familia de albine, ceritificata in sistemul de agricultura ecologica, pana la maximum 50 familii de albine, pentru fiecare producator.

Primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, a mai precizat ca „suma totala a sprijinului financiar, acordata pentru fiecare din cele doua sectoare, respectiv legume-fructe si agricultura ecologica, nu poate depasi valoarea de 7.500 euro pe exploatatie". Cererile de sprijin financiar trebuie adresate Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti.

Tot in sedinta de miercuri, Executivul a decis sa suplimenteze cu 71,04 milioane lei suma destinata subventionarii motorinei utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in anul 2008.