“Mai asteptam, vorbeste sefu'. E la Armata, acolo unde ii place lui”. Vasile Blaga isi amana putin lansarea oficiala. I-a luat fata speech-ul lui Traian Basescu de la bilantul MApN. De altfel, duhul presedintelui pluteste prin parcul lui Negoita toata lansarea. Candidatul PD-L intra in scena. Pe cine sa ia el de gat? Cu cine sa se razboiasca? Adversarul inca lipseste.

Ce sa-i spuna pensionarului care ataca la baioneta: “Cand ne scapati domnu' Blaga de astia?”. Care astia? Cum sa muste din Videanu sau din primarii de sector portocalii? Grea misie pentru candidatul Blaga, lansat pe orbita alegerilor pentru Bucuresti din parculetul Titanii. Fostul ministru de interne si-a luat avant de pe umerii micului titan Negoita de la 3 si al catorva titani ai societatii civile: actorul Marcel Iures, regizorul Alexandru Darie, arhitectul Mario Kuibus si directorul SAR, Sorin Ionita.

"Si Prigoana e superb"

“Si Prigoana e superb. Indiferent daca a fost sau nu cu pliciul, e superb”. Un pensionar cu basca si haina cadrilata, fan declarat PD-L, adulmeca candidatii. “Cand ne scapati domnu' Blaga de astia?”. Deruta maxima. Ce sa raspunzi la asta cu Videanu zece metri mai incolo? Langa pensionar rasare o familie cu doi pici. Blaga o prinde din zbor: “Poti sa-i multumesti pe toti intr-o familie? Nu. Dar aici, ca sunt doua milioane?”. Cu asta, scapa ieftin.

Temporar. Pensionarii se tin scai de Negoita care sta lipit de Blaga. In decor apar: o femeie cu un sugar (Negotia il pisca de nas), alti pensionari cu doi tanci (Blaga sta la poze cu aia mici). Bunicii tin lectii de gospodarire comunala, candidatii aproba tot. Unii sunt convinsi ca Negoita tradeaza sectorul si fac un atac de panica: “nu plecati domnu' primar , rameti aici la sectorul 3, la noi, nu ne lasati”. E nevoie de juramintele lui Negoita: “Nu, nu candidez, eu raman la 3. Domnul Blaga este candidatul pentru Primaria Capitalei”.

Se intampla in Parculetul Titanii din sectorul trei, o mica bijuterie verde slefuita de Negoita. Partidul a gandit lansarea strategic, cu Negoita pe post de soclu pentru Blaga (“Nu voi precupeti nici un efort sa bat la usa bucurestenilor sa-i conving ca varianta cea mai buna este Blaga”). Altfel, simplu, fara trompete si mititei.

Videanu vrea un om mai puternic decat el

Adrian Videanu e numai zambet si flori. A scapat. De acum, nu se i se mai poate intampla nimic rau. Totusi, nu strica niste masuri de siguranta: “Trebuie sa avem la primaria Capitalei un om mai puternic decat mine. El este Vasile Blaga”. Care Blaga s-a opus si el, dar cat de puterinc ar fi, iata-l candidat. Unii spun ca din voia lui Basescu, altii ca din calculele partidului. “Bucurestean prin adoptie, dar nu am hulit niciodata Bucurestiul”, se descrie Blaga, candidatul. Insira si alte calitati: “am condus multe institutii publice si, fara sa fiu lipsit de modestie, toti s-au raportat la mine”. Sau, amintiri de la interne: “am facut fata unor fenomene meteorologice fara precedent in Romania. Am avut grija de banii publici”.

Altfel, un discurs fara adversar, cu dusman neidentificat. Blaga a spus ceva in fuga despre parcari, transport public, trafic, Metrorex. Videanu ochise putin inainte un posibil dusman, mort insa de patru ani: epoca PSD. A spus ca atunci s-au blocat toate proiectele lui Traian Basescu, ca in 2004 s-au creat premisele ca ele sa fie demarate si ca Blaga trebuie sa faca la primaria Capitalei ce a facut Negoita la sectorul 3. A fost o lansare discreta, cu un Blaga cam fara vlaga. Spectacolul mare e programat vineri, cand va avea loc lansarea oficiala a tuturor candidatilor PD-L.