Camera Deputaților și Senatul au numit, marți, în ședință comună, șase membri la Curtea de Conturi și doi vicepreședinți la ANCOM. Printre candidații care au fost validați la șefia instituției care verifică cheltuirea banilor publici se numără oameni de casa ai partidelor politice. Astfel, PSD l-a susținut pentru postul de vicepreședinte pe fostul lider PSD Caraș Severin - senatorul Ion Mocioalcă și fidel lui Victor Ponta iar PNL pe Ștefania Ferencz - fosta șefă de cabinet a lui Emil Boc.

Plen comun pentru numirea noilor membrii ai Curții de Conturi Foto: Inquam Photos / George Călin

Parlamentul i-a numit vicepreședinți la Curtea de Conturi pe Ion Mocioalcă cu 252 de voturi „pentru” și 114 „împotrivă” și pe Lucian Heius cu 256 de voturi "pentru" şi 100 „contra”.

Pentru funcțiile de consilier la Curtea de Conturi au fost validați fostul viceprimar Aurelian Bădulescu, fosta șefă de cabinet al lui Emil Boc- Ștefania Ferencz, fostul secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice - Lacziko Enikő Katalin și Carmen Drăgan (PNL).

De asemenea Parlamentul i-a validat pentru funcțiile de vicepreședinți ANCOM pe Vlad Bontea, susţinut de PSD care a obţinut 249 voturi "pentru" şi 101 "împotrivă", si pe Pavel Popescu, deputat PNL - 243 de voturi "pentru" şi 107 "împotrivă".

Comisiile de specialitate au audiat în cursul dimineții candidaţii pentru două funcţii de vicepreşedinţi Ion Mocioalcă (PSD) și Lucian Heiuș (PNL) şi 19 funcţii de consilieri ai Curţii de Conturi.

Cine sunt oamenii de casă ai PSD și PNL propuși la Curtea de Conturi

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Curţii de Conturi au fost validați fostul lider PSD Ion Mocioalcă, în prezent senator ales pe lista partidului PRO România înființat de Victor Ponta şi fostul șef al ANAF Lucian-Ovidiu Heiuş - propus de PNL. De menționat ar fi că Mocioalcă îl va înlocui din funcție pe Ilie Sîrbu - socrul lui Victor Ponta.

De asemenea, PSD susține pentru funcția de consilier al Curții de Conturi pe Aurelian Bădulescu, fost viceprimar al Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea. Acesta este liderul consilierilor PSD din Consiliul General al Municipiului București.

De precizat ar fi că Bădulescu este cercetat pentru abuz în serviciu, fals, uz de fals și uzurpare de calități oficiale după ce, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, a decis ridicarea unei scene improvizate de protestatari dintr-o rulotă si o auto-utilitară, în Piața Victoriei, potrivit Buletin de București.

PNL îl propune pe fostul deputat PNL Lucian Heiuș care a demisionat la finalul lunii mai din funcția de președinte ANAF, pe care o deținea din mai 2022. După demisie, Heiuș și-a reluat funcția de consilier superior la Direcția Generală Regionale a Finanțelor Publice Timișoara.

De asemenea PNL o susține pentru funcția de consilier al Curții de Conturi pe Ștefania Ferencz - fosta șefa de cabinet a lui Emil Boc, susținută și promovată de acesta pentru diverse funcții în Guvern. Ferencz a fost secretar general din ianuarie 2021 în Ministerul de Interne, condus de Lucian Bode. A fost șefa de cabinet a premierului Emil Boc în perioada 2009 – 2012.

Totodată, la solicitarea UDMR, PSD și PNL au convenit să susțină pe Lacziko Enikő Katalin secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice.

Tot pentru funcția de consilier la Curtea de Conturi este propus Octavian Bădescu - fondatorul firmei de curierat Sameday Courier.

Cine sunt candidații PSD și PNL propuși pentru ANCOM

PSD l-a propus pentru funcția de vicepreședinte pe deputatul PSD Vlad Bontea fost șef al PSD Strehaia- Mehedinți. Potrivit CV-ului său acesta a fost în perioada 2006-2012 director Departament Paza, la Agentia Romana de Securitate iar în 2012 numit vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Potrivit România Liberă unchiul soției lui Vlad Bontea ar fi generalul Dumitru Iliescu, primul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România, personaj extrem de controversat, implicat în mai multe scandaluri politice.

Din partea PNL este propus pentru funcția de vicepreședinte deputatul Pavel Popescu, președinte PNL Sector 4. Fost președinte al comisiei de apărare din Camera Deputaților, Popescu a fost înlocuit din funcție la cererea președintelui PNL, Nicolae Ciucă după ce l-a criticat dur în spațiul public pe fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.