Liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au avut noi discuții pe tema rocadei guvernamentale programată pentru începutul lunii iunie. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul Coaliției se discută în prezent despre creșterea numărului posturilor de vicepremieri de la două la trei.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

În prezent există două posturi de vicepremieri, unul deținut de PSD-istul Sorin Grindeanu și altul deținut de UDMR-istul Kelemen Hunor. Prin rocadă, PSD ar trebui să renunțe la postul de vicepremier care ar reveni PNL, așa cum prevede protocolul semnat de liderii PSD și PNL.

Există discuții pentru crearea unui nou post de vicepremier astfel încât toate cele trei partide să dețină un astfel de portofoliu. PSD dorește să mențină și după rocadă funcția de vicepremier, în acest sens Marcel Ciolacu ar avea două propuneri una dintre ele fiind Mihai Tudose.. „Tudose își dorește să coordoneze ministerele Economiei și Energiei și numai așa ar renunța la mandatul de eurodeputat”, susțin sursele HotNews.ro.

Totodată, Ciolacu a reînnoit oferta către Ciucă de a ceda liberalilor Justiția și Fondurile Europene în schimbul menținerii ministerului Transporturilor. De asemenea, social-democrații sunt dispuși să renunțe și la ministerul de externe și să susțină preluarea ministerului Mediului de la UDMR în favoarea PNL, în schimbul Secretariatului General al Guvernului.

O altă noutate ar fi că social-democrații au comunicat partenerilor de Coaliție că există două nume care ar putea prelua șefia Camerei Deputaților în locul lui Marcel Ciolacu: Alfred Simonis (liderul grupului PSD de la Cameră) și Daniel Suciu (vicepreședinte Camera Deputaților).

Sursele HotNews.ro susțin că negocierile au fost girate de președintele Klaus Iohannis și că în linii mari împărțirea portofoliilor este clarificată, dar „nu și validată în interiorul partidelor”

HotNews.ro a relatat în urmă cu două săptămâni cum arată schița negocierilor între PSD, PNL și UDMR.

Ministere PSD

  • Transporturi - Sorin Grindeanu
  • Secretariatul General al Guvernului - ??? Marian Neacșu
  • Sănătate - Alexandru Rafila
  • Muncă - ???
  • Familie - Gabriela Firea
  • Economie - Mihai Tudose
  • Agricultura - Florin Ionuț Barbu (președintele comisiei Agricultura CD)
  • Apărare- Angel Tilvăr

Pe lista neagră a PSD se află Florin Spătaru (economie), Marius Budăi (muncă) și Petre Daea (agricultură).

În interiorul PNL există două tabere cu viziuni diferite în ceea ce privește nominalizarea viitorilor miniștri. La întâlnirea de la Vila Lac, liberalii i-au transmis lui Nicolae Ciucă că doresc ca liderii din primul eșalon să fie nominalizați în viitorul Guvern. Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a cerut conducerii partidului să-i propună pe prim-vicepreședinții și vicepreședinții partidului pentru ministerele importante.

Solicitarea lui Blaga vine în consens cu dorința liderilor PNL nemulțumiți de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Din această categorie fac parte prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Dan Motreanu dar și vicepreședinți ca Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă, Florin Roman.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă și Lucian Bode în strânsă legătură cu președintele Klaus Iohannis vor să nominalizeze propriii oameni din eșalonul doi al partidului sau chiar consilieri prezidențiali pentru a fi mai ușor de „coordonat- controlat” susțin sursele citate.

Ministere PNL

  • vicepremier Nicolae Ciucă / Rareș Bogdan
  • Finanțele - Sebastian Burduja sau Alexandru Nazare
  • Interne- Lucian Bode sau Dan Motreanu
  • Fonduri Europene - Marcel Boloș
  • Comunicațiile - Sabin Sărmas
  • Energie- ?
  • Justiție - Cătălin Predoiu?
  • Externe - Luminița Teodora Odobescu (consilier prezidențial) sau Alina Gorghiu (vicepreședinte PNL)

Pe lista neagră a miniștrilor pe care liberalii nu i-ar mai dori în viitorul Cabinet se află Daniel Cadariu (antreprenoriat și turism), Marcel Boloș (fonduri europene), Bogdan Aurescu (externe), Virgil Popescu (energie) și Cătălin Predoiu (justiție).

  • O posibilă rocadă ar putea fi între UDMR-PNL-PSD în sensul ca ministerul Mediului să fie preluat de către PNL, iar UDMR să preia Cultura de la PSD.

Potrivit surselor HotNews.ro nu s-a luat nicio decizie clară iar negocierile continuă pe parcursul întregii săptămâni. De altfel, liderii Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar urma ca săptămâna viitoare să consulte liderii în ședințe de partid separate pentru a le comunica stadiul negocierilor, susțin sursele citate.