PSD solicită luni, autorităţilor de la Kiev să reia colaborarea bilaterală onestă şi să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe. Totodată, președintele PSD Marcel Ciolacu le-a solicitat luni, autorităților române să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat. Ciolacu a precizat că România va face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

„Minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze! Autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe Bâstroe să înceteze imediat și situația să revină la normal. Vom face apel la toate convențiile internaționale, bilaterale și la toate forurile pentru cauza Deltei Dunării! Ne vom proteja, cu toate forțele, moștenirea generațiilor următoare!”, susține Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă, PSD atrage atenția la adâncirea fără precedent a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, modifică dramatic debitul și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării.

„Lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe sunt un dezastru ecologic! Autorităţile ucrainene să revină la masa dialogului, să reia colaborarea bilaterală onestă și să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe. (...) PSD a cerut în mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte”, se arată în comunicatul PSD.

Reacția PSD apare în contextul în care Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunţat luni că adâncimea Canalului Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, „o mare oportunitate pentru capacitatea fluvială a Dunării”, deşi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a susţinut că este vorba doar despre lucrări de întreţinere a căii navigabile.