​​Europarlamentara Karin Karlsbro, membră a partidului liberal din Guvernul Suediei, a transmis marți că executivul de la Stockholm susține aderarea României la Schengen, iar votul negativ din Parlament este unul nedemn pentru țara sa.

SchengenFoto: DreamsTime

„Guvernul suedez, inclusiv partidul meu Liberalerna, sprijină primirea României, Croației și Bulgariei în cadrul granițelor comune ale Schengen. Politica externă nu este cuprinsă în acordul dintre guvern și democrații suedezi. Împreună, partidele de opoziție, social-democrații (S&D) și Democrații Suedezi (ECR) dețin majoritate în Parlamentul suedez. Acum își unesc forțele pentru a face poziția suedeză negativă. Să te opui aderării României, Croației și Bulgariei la Schengen este o poziție naționalistă și populistă, nedemnă pentru Suedia și sunt foarte nemulțumită de poziția pe care Suedia va trebui să o adopte în Consiliu”, a scris europarlamentara pe contul său de Facebook.

Reacția sa vine după ce în comisia pentru Justiție din Parlamentul Suediei s-a respins propunerea Guvernului privind mandatul de susținere a aderării României, Bulgariei și Croației.

Botoș: „Poate n-ar fi rău ca dl Ciolacu și pesediștii domniei sale să discute cu partenerii lor”

După postarea lui Karin Karlsbro, europarlamentarul USR, Vlad Botoș, a comentat că „partenerii noștri din RENEW au depus eforturi substanțiale” ca în Guvernul Suediei să se ajungă „la o înțelegere favorabilă României în privința intrării în Schengen”.

„Poate n-ar fi rău ca dl Ciolacu și pesediștii domniei sale să discute cu partenerii lor și să clarifice lucrurile. În acest moment socialiștii suedezi participă la eforturile de construire a unei coaliții parlamentare care să oprească aderarea României și Bulgariei. USR depune toate eforturile pentru aderarea României la Schengen și cred că nu e prea mult dacă așteptăm ca același lucru să îl facă orice partid românesc”, a spus Botoș.

De ce este important votul din Parlamentul Suediei pentru aderarea României la Schengen?

Votul din Comisia pentru Justiție din Parlamentul Suediei a venit după ce social-democrații și extremiștii de la partidul Democrații Suedezi s-au coalizat. Guvernul Suedez este unul minoritar, fiind susținut în parlament de Democrații Suedezi.

De ce este important votul din Parlamentul Suediei? Pentru că acesta dă un mandat Guvernului. Însă este important de spus că România mai are încă o șansă. Votul decisiv, nu este cel dat în Comisia pentru Justiție. Cine va avea ultimul cuvânt este Comisia pentru Afaceri Europene care se va întâlni în decembrie să dea votul, chiar înainte de Consiliul JAI unde se va decide dacă România va fi primită în Schengen. Dacă până atunci va avea loc o repoziționare, în sensul că social-democrații care sunt afiliați PES vor reveni pe linia familiei europene, atunci lucrurile se schimbă pentru România.

Sursa foto: Dreamstime.com