După trei ore de discuții, sedinţa Coaliţiei de guvernare a fost suspendată, iar liderii partidelor și premierul au plecat la Cotroceni pentru a cere medierea președintelui Klaus Ioahnnis. Coaliţia de guvernare a avut pe ordinea de zi a ședinței împărțirea posturilor de prefecți, bugetul pe 2021 și introducerea taxei de solidaritate 1% pentru companiile mari dar și certificatul COVID. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liderii Coaliției nu au ajuns la un consens pe împărțirea și direcționarea banilor în bugetul din 2021.

Noua Coaliție PSD-PNL-UDMR, la CotroceniFoto: Captura

UPDATE ora 21.39 Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, într-o emisiune la TVR că nu s-au certat, la ședința Coaliției iar întâlnirile cu preşedintele Klaus Iohannis vor avea loc periodic. Kelemen Hunor a mai spus că la Cotroceni s-a vorbit despre „necesităţile, priorităţile populaţiei”.

"Nu au fost discuţii nici prea aprofundate, nici discuţii lungi, dar probabil că astfel de întâlniri vom programa periodic. (...) E absolut firesc, pentru că în România (...) preşedintele are anumite atribuţii constituţionale, e bine să existe un dialog. E bine să existe o discuţie politică. (..) Au fost discuţii legate de necesităţile, priorităţile populaţiei şi ce credem noi că trebuie făcut foarte rapid, am spus: bugetul, PNRR-ul”, a explicat vicepremierul.

De altfel, după ședința de Coaliție, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan a declarat că au fost "foarte mult discuţii pe bani".

"Dar foarte mult discuţii pe bani, pentru a vedea de unde vom obţine... gândiţi-vă că pe măsurile iniţiale erau 26 de miliarde necesar pentru anul viitor, pe cele acceptate sunt 13,4 miliarde, urmează ca Adrian Câciu să găsească formula pentru a acoperi aceşti bani. Iniţial, pe prima formulă cu creştere de 7 la sută era undeva la 8 miliarde, deci trebuie găsită această diferenţă, dar se va găsi din încasări(...) Sigur, nu vom creşte niciun impozit, nu vom creşte nicio taxă, dar vom sta de vorbă inclusiv pe subiectul legat de IMM-uri (...)", a explicat Rareş Bogdan.

Ședința Coaliției a durat mai bine de trei ore fără ca liderii cele trei formațiuni politice să ajungă la un consens pe temele de pe ordinea de zi. Ședința s-a desfășurat la Parlament, în biroul lui Marcel Ciolacu.

În spatele ușilor închise, liberalii ar fi refuzat taxarea marilor companii iar premierul Nicolae Ciucă le-ar fi spus social-democrațiilor că nu vrea ca aceasta să fie prinsă în bugetul pentru 2022.

La ora 18.00 premierul Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Varujan Pambucian au oprit ședința și au plecat la Cotroceni să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care liderii Coaliției nu se înțeleg pe taxa de solidaritate și pe introducerea unui nou proiect de lege privind certificatul COVID la locul de muncă, susțin sursele HotNews.ro.

Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu a declarat marți că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin. "Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (...) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Totodată, potrivit surselor citate PSD, PNL și UDMR s-ar fi înțeles pe împărțirea funcțiilor de prefecți. Astfel partidul care are șef de consiliu județean nu va nominaliza și prefect în același județ.

De asemenea, pe ordinea de zi a discuțiilor a fost certificatul verde. PSD intenționează să introducă în Parlament un nou proiect de lege în acest sens iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila propune ca certificatul să fie implementat în funcţie de incidenţă.