„Ion și Maria au trei copii. Au o discuție, așa cum avem în orice gospodărie, asupra bugetului familiei”, explică, printr-o analogie, eurodeputatul USR-Plus Dragoș Pîslaru, blocajul creat la Primăria Capitalei, după ce bugetul propus de către primarul general Nicușor Dan nu a primit și girul consilierilor USR-PLUS. Explicația pe larg a eurodeputatului a ajuns pe Facebook și sintetizată sub formă de memă, „varianta scurtă a poveștii lui Ion și a Mariei”.

Blocajul de la PMB - faza pe meme cu Maria și IonFoto: Facebook - Dragos Pislaru

Descrierea situației de la Primăria Capitalei, așa cum a făcut-o eurodeputatul Dragoș Pîslaru la Digi24:

„Ion și Maria au trei copii. Au o discuție, așa cum avem în orice gospodărie, asupra bugetului familiei.

Și Maria îi spune lui Ion: „Măi, Ioane, uite, avem nevoie să punem niște bani deoparte pentru sănătatea celui mic, că nu se simte bine, avem nevoie de bani de rechizite pentru cel mijlociu și avem nevoie, dar mare, mare nevoie, să nu murim de foame. Să mâncăm zi de zi. Da?”.

Bun... Ion îi spune: „Marie, stai liniștită, anul ăsta o să vând covoarele din pod, o să închiriez roaba la vecinul ca să o folosească și, bineînțeles, mă bazez pe niște bani de la tușa Aurica, că sigur îmi dă bani”.

Dar Maria îi spune: „Măi Ioane, ultimii doi ani de zile mi-ai tot zis același lucru. Mi-ai spus că primești bani din toate sursele astea ale tale și nu i-ai primit. Și atunci te întreb, Ioane, de ce vrei tu acum să plătești avans la mașină și să îl tocmești și pe Ghiță meșterul să renoveze în baie?”.

Și Maria îl mai întreabă pe Ion: „Ioane, am înțeles că ți-ai făcut calcule, arată-mi și mie calculele alea pe care le-ai făcut, de unde îți vin bani de la mătușa Aurica, din vânzarea de covoare și din închirierea roabei?”.

Și Ion îi zice: „Mărie, nu-i treaba ta, stai tu la cratiță acolo la tine, că eu știu mai bine cum e cu bugetele în casă”.

Cam asta este povestea bugetului Capitalei care nu a fost votat astăzi. Și vin și vă întreb: Voi ce ați face în locul Mariei?

Să aveți nevoie de mâncare pentru a hrăni copiii, de rechizite, adică educație, de a asigura sistemul de sănătate, și să nu știți cu ce bani să obțineți toate astea? L-ați crede pe Ion, că zice că așa sunt lucrurile, când veniturile astea de 2 miliarde nu au fost realizate în ultimii doi ani de zile?

Într-o familie trainică, fie ea și politică, sarcinile și responsabilitățile se împart între membrii familiei, iar deciziile privind bugetul se discută și se iau împreună, indiferent de gen sau culoarea politică. Ca Marie în gospodăria noastră, trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu banii familiei, asigurându-ne că toți copiii săi au ce mânca, au acces la educație și sănătate”.

CITEȘTE ȘI: