Copreședintele USR-PLUS intervine, în ziua a doua de criză în coaliția de guvernare, printr-un nou mesaj pe Facebook în care îi dă replica premierului Florin Cîțu, după ce acesta a invocat că este dreptul său constituțional să revoce un ministru. "Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional", comentează ironic Dacian Cioloș.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cioloș spune că, după mai bine de 24 de ore, Florin Cîțu nu a oferit o explicație coerentă despre motivul pentru care l-a revocat pe Vlad Voiculescu și că a vorbit la telefon cu el și nici în această discuție directă premierul nu a reușit să își explice gestul și motivele reale pentru care l-a demis pe Vlad Voiculescu.

  • "Am urmărit și ieșirile publice ale premierului. Pe de o parte, fuge de această întrebare, pe de altă parte se străduiește să arate că lucrurile sunt sub control.
  • Ce așteptam noi de la Florin Cîțu era un comportament transparent și onest. Să ne informeze despre intențiile sale, să ne comunice nemulțumirile și să evalueze activitatea miniștrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică. Un prim-ministru nu face evaluări ale miniștrilor noaptea în somn și dimineața îi demite fără să le comunice nici lor - o chestiune de minimă decență profesională - și nici partenerilor de coaliție care i-au încredințat un mandat în fruntea Guvernului.
  • Supărările personale și strategiile de imagine nu țin loc de obiectivitatea unei evaluări. Decizii luate în acest fel destructurează exact acel element esențial într-o coaliție politică: încrederea", afirmă Dacian Cioloș.

Legat de argumentul lui Cîțu privind prerogativa constituțională de a revoca un ministru, liderul USR-PLUS susține că nimeni nu contestă acest drept, dar că în coaliție au fost stabilite câteva reguli elementare de colaborare.

  • "La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine dorește el pentru că îi permite Constituția. Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional.
  • Am intrat în această Coaliție pentru a duce la capăt reformele pentru care ne-am angajat în fața oamenilor. Pentru asta cerem câteva lucruri legitime: predictibilitate și seriozitate la vârful Guvernului și, mai ales, un premier cu care să putem lucra cu încredere și deschidere", adaugă Cioloș.

Premierul Florin Cîțu a refuzat sistematic joi să răspundă sau a ocolit răspunsurile la întrebările jurnaliștilor legate de o eventuală demisie a sa, cerută de USR-PLUS, a susținut că alianța de guvernare funcționează și s-a declarat "surprins de abordarea" USR-PLUS, care l-a acuzat că l-a demis pe Vlad Voiculescu fără să se consulte cu ei.

Întrebat, la finalul ședinței de guvern, de ce a ales calea de a nu se consulta cu USR-PLUS privind demiterea lui Vlad Voiculescu, așa cum a acuzat USR-PLS, premierul s-a declarat "surprins de abordarea" partenerilor de coaliție.

  • "Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de luni a Coaliției a fost foarte clar, din punctul meu de vedere - s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste atribuții sunt de a evalua și de a propune, atunci când decide, revocarea unui ministru.
  • În acea ședință toți președinții de partid au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și nu vor contesta niciodată atribuțiile constituționale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni, așa am plecat în acea zi”, a susținut Cîțu.

Ia în calcul demisia cerută de USR-PLUS? O altă întrebare fără un răspuns clar:

  • "Acum vin de la ședința de guvern în care au fost aprobate acte foarte importante. Facem în continuare lucruri importante pentru români. Eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes".

La remarca jurnalistului, că nu a răspuns, Cîțu a replicat: "Mulțumesc".