Premierul Florin Cîțu a refuzat sistematic să răspundă sau a ocolit răspunsurile la întrebările jurnaliștilor legate de o eventuală demisie a sa, cerută de USR-PLUS, a susținut că alianța de guvernare funcționează și s-a declarat "surprins de abordarea" USR-PLUS, care l-a acuzat că l-a demis pe Vlad Voiculescu fără să se consulte cu ei.

HotNews.roFoto: Hotnews

În briefingul de la finalul ședinței de joi a Guvernului, prima de la criza din coaliție, Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști despre o eventuală demisie, de ce nu s-a consultat cu USR-PLUS când a decis schimbarea lui Vlad Voiculescu sau dacă a vobit cu președintele Klaus Iohannis despre criza provocată de demiterea ministrului Sănătății.

Cîțu a evitat un răspuns clar sau pur și simplu a refuzat să răspundă, invocând că fiecare jurnalist îi poate adresa doar o întrebare.

Întrebat de ce a ales calea de a nu se consulta cu USR-PLUS privind demiterea lui Vlad Voiculescu, așa cum a acuzat USR-PLS, premierul s-a declarat "surprins de abordarea" partenerilor de coaliție.

  • "Mă surprinde puțin abordarea. În ședința de luni a Coaliției a fost foarte clar, din punctul meu de vedere - s-au discutat atribuțiile constituționale ale premierului. Aceste atribuții sunt de a evalua și de a propune, atunci când decide, revocarea unui ministru.
  • În acea ședință toți președinții de partid au fost de acord că acestea sunt atribuțiile premierului și nu vor contesta niciodată atribuțiile constituționale ale premierului. Aceasta a fost concluzia de luni, așa am plecat în acea zi”, a susținut Cîțu.

Ia în calcul demisia cerută de USR-PLUS? O altă întrebare fără un răspuns clar:

  • "Acum vin de la ședința de guvern în care au fost aprobate acte foarte importante. Facem în continuare lucruri importante pentru români. Eu zic că avem de guvernat o situație dificilă și o campanie de vaccinare de succes".

La remarca jurnalistului, că nu a răspuns, Cîțu a replicat: "Mulțumesc".

Chestionat dacă vicepremierul Dan Barna i-a transmis, în ședința Guvernului, că USR-PLUS nu îl mai susține în funcția de premier, așa cum partidul a anunțat public, Cîțu a refuzat din nou să răspundă.

El a fost întrebat, de același jurnalist, și care a fost mesajul său pentru miniștrii USR-PLUS. "În ședința de guvern de astăzi le-am mulțumit colegilor mei că au găsit tăria să treacă peste decizia de ieri și că au înțeles că este mult mai important să venim să rezolvăm probleme importante pentru România. A fost mesajul meu pentru colegii mei și le mulțumesc din nou. Au făcut un pas important în a debloca situația”, a spus Cîțu.

A avut vreo discuție cu președintele Klaus Iohannis în acestă criză? Din nou un răspuns neclar: "Discut foarte des cu președintele. Sunt discuțiile noastre."

A fost prima ședință de guvern la care premierul și miniștrii USR s-au întâlnit după demiterea lui Vlad Voiculescu. Surse oficiale afirmă că la începutul ședinței Executivului, vicepremierul Dan Barna i-a transmis premierului că nu mai are susținerea USR-PLUS.

La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, declanșată de decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție.

USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că "a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare" și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că îl susține pe premier și-i respectă decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu.