VIDEO Dacian Cioloș a văzut de mai multe ori „Pe aripile vântului”. Cum răspunde la întrebarea dacă este sau nu rasist filmul
„E tot o formă extremă de abordare a lucrurilor. Asta face parte din istorie și e important să o cunoaștem. E un film artistic, e o interpretare a istoriei. Trebuie să avem înțelepciunea să privim istoria așa cum a fost și să tragem învățăminte din ea. Avem nevoie de dezbatere în societate, nu de stigmatizări extreme”, a declarat el, într-un interviu pentru HotNews.ro.
Întrebat dacă filmul este sau nu rasist din punctul său de vedere, Dacian Cioloș a răspuns: „„Pe aripile vântului” e un film care a fost făcut într-un anumit moment al istoriei, analizând un alt moment al istoriei. Punct. În epoca aceasta a internetului cred că e foarte greu să spui că interzici ceva. Că anumite platforme private fac o selecție, e alegerea lor”.
Filmul "Pe aripile vântului", caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. De asemenea, comedia "Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox.
"Pe aripile vântului" rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari. "Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a comentat, marţi, pentru agenţia de presă franceză, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.
Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi fără a denunţa acest mod de prezentare ar fi iresponsabil". Platforma intenţionează să reia difuzarea filmul online, dar numai după o prezentare contextualizată care să resitueze opera în epoca sa.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Tot asa se pot asculta online discursurile lui Mussolini precum si marsul Giovinezza, imnul oficial al Partidului Fascist . Deci care e ideea? Tot ce s-a produs CINDVA nu poate fi interzis fiindca omenirea are dreptul sacru de a cunoaste. Interzicerea acestui drept este primul pas spre dictatura.
Si dictatura cui? A unor COATE GOALE?
As adauga din fuga tastaturii la exemplele Dumneavoastra filmele lui Leni Riefenstahl, Olympia si Triumph des Willens, caressunt recunoscute maraind drept capodopere si filme care au revolutionat arta cinematografica chiar de catre dusmanii regizoarei.
Pacatul lor capital este ca au aparut in epoca nazista si au avut direct sau indirect un mesaj propagandistic fantastic.
Nu le gasesti "la liber" dar scotocind putin Internetul dai de ele. Inca...
Cat despre Giovinezza si Horst Wessel Lied sunt niste imnuri foarte reusite daca faci abstractie de "stratul" politic
Ciolos are un discurs matur si echilibrat.
El poate reda o realitate rasista de la un moment dat.
Iar acest lucru poarta numele de arta!