​​Dacian Cioloș spune că a văzut demult și „de mai multe ori” filmul „Pe aripile vântului” care a fost retras de la difuzare temporar de HBO fiind considerat rasist.

HotNews.roFoto: Hotnews

„E tot o formă extremă de abordare a lucrurilor. Asta face parte din istorie și e important să o cunoaștem. E un film artistic, e o interpretare a istoriei. Trebuie să avem înțelepciunea să privim istoria așa cum a fost și să tragem învățăminte din ea. Avem nevoie de dezbatere în societate, nu de stigmatizări extreme”, a declarat el, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Întrebat dacă filmul este sau nu rasist din punctul său de vedere, Dacian Cioloș a răspuns: „„Pe aripile vântului” e un film care a fost făcut într-un anumit moment al istoriei, analizând un alt moment al istoriei. Punct. În epoca aceasta a internetului cred că e foarte greu să spui că interzici ceva. Că anumite platforme private fac o selecție, e alegerea lor”.

Filmul "Pe aripile vântului", caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. De asemenea, comedia "Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox.

"Pe aripile vântului" rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari. "Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a comentat, marţi, pentru agenţia de presă franceză, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi fără a denunţa acest mod de prezentare ar fi iresponsabil". Platforma intenţionează să reia difuzarea filmul online, dar numai după o prezentare contextualizată care să resitueze opera în epoca sa.