Proiect pentru depunerea în format electronic a declarațiilor de avere, depus de 53 de senatori din patru partide

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 20 octombrie 2019, 9:18 Actualitate | Politic


Portal declaratii avere
Foto: integritate.eu
Senatori din mai multe partide au depus la Senat un proiect de lege care prevede posibilitatea transmiterii declarațiilor de avere și de interese către Agenția Națională de Integritate în format electronic. Inițiatorii precizează că scopul proiectului este facilitarea procesului birocratic, transmite Mediafax.

Potrivit proiectului de lege, după articolul 2 din Legea 176/2010, se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins: „Declaratiile de avere și de interese pot fi completate depuse și în format electronic, certificate cu semnătura electronică calificată și ulterior transmise Agenției Naționale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanță. De asemenea procedura de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și de interese, precum și condițiile în care aceasta se realizează, se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Integritate, în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I"

Proiectul mai prevede că toate persoanele vor avea obligația de a depune, începând cu anul 2022, declarațiile de avere și de interese în format electronic.

Totodată, autoritățile publice care primesc declarațiile în format electronic au obligația de a asigura certificate calificate pentru semnătura electronică, începând cu 2022. "Declarațiile depuse în format electronic au același regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise acelorași persoane și entități, urmând ca acestea să deruleze procedurile prevăzute de lege"

Inițiatorii argumentează necesitatea unei astfel de modificări, prin ușurarea completării declarațiilor de avere și de interese. De asemenea, aceștia mai notează că prin acest proiect se urmărește simplificarea modalității de gestionare și monitorizare a Declarațiilor la nivelul instituțiilor publice.

Proiectul de lege a fost depus la Senat de 53 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, USR, dar și independenți.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

344 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  De ce doar declaratii de interese? (Duminică, 20 octombrie 2019, 9:39)

  bigbrother [utilizator]

  toate actele care implica corespondenta intre cetateni si institutiile de stat trebuie sa poata fi trimise in format electronic prin intermediul unor platforme online a.i sa se reduca birocratia si timpul alocat.

  Poate scapam odata de celebra cerere, de copia dupa buletin, actul casei si x alte copii facute dupa acte care sunt in sistem dar nimeni nu are chef sa conecteze toate bazele de date a.i sa nu ne mai puna pe drumuri...

  Mai surprinzatoare este aceasta fraza: "Proiectul mai prevede că toate persoanele vor avea obligația de a depune, începând cu anul 2022, declarațiile de avere și de interese în format electronic."

  E vorba inclusiv de persoane gen pensionari, salariati etc? Sau doar de persoane cu functii publice?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by