​Ludovic Orban închide, vineri, cu o discuție cu liderul USR, Dan Barna, prima săptămână de negocieri cu partidele pentru susținerea noului guvern. După întâlnirile cu PMP, Pro România, ALDE și UDMR, premierul desemnat rămâne optimist în privința sprijinului în Parlament unde estimează că lista noilor miniștri și a programului de guvernare vor ajunge în partea a doua a săptămânii viitoare. Optimist chiar dacă toți partenerii de discuții i-au pus condiții.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

„Opțiunea PNL este pentru un guvern monocolor”, a spus Orban, joi seară, la finalul unei zile de negocieri cu Pro România, ALDE și UDMR. Discuțiile cu liderii USR vor începe vineri, la ora 13.00.

Varianta cooptării PMP a fost abandonată după ce Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor au condiționat sprijinul pentru noul guvern de lipsa de la masa de la Palatul Victoria a reprezentanților partidului moștenit de Eugen Tomac de la Traian Băsescu.

CITEȘTE ȘI: Schița guvernului cu care Ludovic Orban intră în negocierile cu partidele

Declarații la finalul întâlnirilor din această săptămână cu:

Pro România

  • Victor Ponta: „Noi suntem un partid nou, mic, de centru-stânga, care însă avem un obiectiv mare - vrem să reprezentăm noi şi să apărăm interesele electoratului de stânga. Discuţiile cu cei de la PNL nu puteau să avanseze să spunem că votăm Guvernul, nici vorbă de aşa ceva, suntem 35 de parlamentari la Pro România, destul de uniţi. (...) Ca şi subiecte mai concrete pe care am apucat să le discutăm, am spus că ne aşteptăm ca viitorul Guvern să ne spună, în primul rând, cum arată bugetul pe 2020. Al doilea lucru, politic de data asta, am spus că susţinem şi vrem şi că e un lucru bun să avem alegeri parlamentare anticipate odată cu cele locale sau, mă rog, la o săptămână diferenţă, pentru că în felul ăsta se pot face şi procedurile parlamentare”.
  • Ludovic Orban: „Mi s-a părut că ne-am înţeles că România are nevoie de un guvern care să asigure stabilitate, să elaboreze Legea bugetului de stat pe anul 2020, de asemenea să rezolve marile probleme cu care se confruntă astăzi România. A fost o discuţie pozitivă în care am depăşit, cel puţin din punctul nostru de vedere, puncte de diferenţă. Eu am încredere că, până la final, ne vom înţelege şi că vom putea obţine susţinerea parlamentarilor de la Pro România”

UDMR

  • Kelemen Hunor: Noi, de fiecare dată, când ne înţelegem pe susţinere parlamentară, atunci facem şi un acord scris. Din punctul nostru de vedere, asta ar fi soluţia optimă, soluţia cea mai bună: un acord scris. Am vorbit să ne gândim, eventual, şi la un acord scris. (...) Am discutat despre problemele reale cu care se confruntă ţara: economie, buget, fiscalitate, investiţii sau lipsa investiţiilor şi tot ceea ce înseamnă pentru anul 2020 perspectiva fiscal-bugetară-economică. (...) Aici suntem foarte aproape de a vedea lucrurile foarte - foarte asemănător”
  • Ludovic Orban: „Am avut o discuţie privitoare la principalele elemente ale programului de guvernare, am avut o discuţie privitoare la structura Cabinetului, privitoare la posibili candidaţi de miniştri şi, de asemenea, am discutat despre diferite aspecte care ţin de urgenţa situaţiei în care se găseşte România. Din punctul meu de vedere a fost o discuţie pozitivă, o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale, cât şi în aceea ce priveşte poziţia faţă de anumite articole din Ordonanţa 114 şi în ceea ce priveşte alte elemente ale programului de guvernare”.

ALDE

  • Călin Popescu Tăriceanu: „Am cerut în mod explicit PNL să formeze un guvern monocolor, aceasta fiind într-adevăr o condiţie foarte serioasă în baza căreia vom putea da sau nu votul nostru (...) Am venit pregătiţi cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele elemente de preocupare pe care le avem. Ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern. Câteva deja le-am menţionat în trecut: menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da ordonanţe în domeniul Justiţiei, continuarea proiectelor majore de infrastructură care sunt în curs de derulare”
  • Ludovic Orban: „În urma discuţiei cu delegaţia care a reprezentat ALDE, am luat act de punctele de vedere şi de solicitările exprimate şi pot să vă spun că cea mai mare parte a punctelor care au fost puse în discuţie, din punctul meu de vedere, sunt rezolvate”

PMP

  • Eugen Tomac: „Deocamdată, suntem în situaţia în care noi am prezentat obiectivele noastre şi care ar fi cererile PMP pentru a-şi exprima intenţia de a sprijini un guvern, pentru că dincolo de orgolii politice, dincolo de obiective politice, România are nevoie astăzi de un guvern”.
  • Ludovic Orban: „Am constatat că nu avem divergenţe majore cu PMP. Discuţia de astăzi a fost una pozitivă, în care am stabilit teme importante care trebuie rezolvate de viitoarea guvernare şi o dorinţă de colaborare în continuare. (...) Există disponibilitatea din partea partenerilor noştri din PMP de a-şi pune la dispoziţia guvernului specialişti, urmează să stabilim care va fi acest nivel de implicare”

Înaintea discuțiile de vineri cu USR, liderii PNL au bifat doar rezervele Pro România, pe care speră să le rezolve săptămâna viitoare, când este programată o nouă rundă de discuții cu partidele.

CITEȘTE ȘI: USR reamintește cele 4 condiții pentru a vota în Parlament noul guvern: Îndeplinirea acestor condiții până la votul de învestitură ar fi "o minimă dovadă de bună credință privind direcția României"

„Vom coagula o majoritate. Noi vom respecta termenul constituţional, la finalul rundei a doua de negocieri vom înainta Parlamentului lista miniştrilor şi programul de guvernare, ulterior nu mai depinde de noi. Sigur că noi ne dorim un calendar cât mai rapid de audiere a candidaţilor pentru posturile de miniştri în comisii şi, ulterior, de vot în plen pentru guvern, dar acest lucru depinde de Parlament, de Birourile reunite ale celor două Camere", a precizat Ludovic Orban.