Liderul USR Dan Barna susține că a "sperat până în ultima clipă" că președintele Klaus Iohannis va înțelege cât de important este să fie organizate alegeri anticipate și transmite din nou cele patru condiții ale USR pentru a vota în Parlament învestirea noului guvern. El spune că îndeplinirea acestor condiții până la votul de învestitură ar fi "o minimă dovadă de bună credință privind direcția României în perioada următoare". "Cerem președintelui și premierului desemnat Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii guvernului să includă și condițiile USR PLUS. Altfel, USR nu va da votul de învestitură în Parlament", transmite USR.

Uniunea Salvati RomaniaFoto: USR

USR transmite din nou, printr-un mesaj postat pe Facebook, că va acorda votul de învestitură unui guvern minoritar de tranziție numai cu îndeplinirea anumitor condiții și vorbește despre "lipsa de voință politică pentru declanșarea rapidă a unor alegeri anticipate".

Reprezentanții USR mai susțin că îndeplinirea acestor condiții până la votul de învestitură ar fi "o minimă dovadă de bună credință privind direcția României în perioada următoare".

„Am sperat până în ultima clipă că domnul președinte Iohannis va înțelege cât de important este ca PSD să nu mai primească încă o șansă, obținând răgazul să se refacă. Am sperat că ne vom mobiliza rapid pentru declanșarea anticipatelor, astfel încât să putem face reformele profunde de care România are nevoie, să nu repetăm scenariul din 2016, iar PSD să nu mai revină la guvernare pentru 10 ani de acum înainte. Domnul președinte a decis altceva. Prin urmare, noi ne reafirmăm intenția de a vota un guvern de tranziție cu îndeplinirea câtorva condiții clare, începând cu alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Dan Barna, președintele USR și candidatul USR-PLUS la prezidențiale.

El cere președintelui Iohannis și premierului desemnat Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii guvernului să includă și condițiile USR-PLUS, spunând că altfel USR nu va da votul de învestitură în Parlament.

"Toate condițiile noastre pot fi îndeplinite de Parlament într-o zi de muncă. Dacă există o majoritate, atunci aceste proiecte vor trece. Dacă nu există, atunci guvernul Orban va fi mereu prizonierul partidelor pesediste din Parlament. Un guvern prizonier al pesedismului nu va fi nici mai bun nici mai folositor oamenilor decât un cabinet pesedist cu acte în regulă”, susține Dan Barna.

Potrivit USR, pachetul legislativ trebuie să vizeze următoarele modificări:

  • Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  • Adoptarea inițiativei “Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  • Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
  • Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

USR mai spune că celelalte obiective legate de cuprinsul mandatului noului Guvern vor fi discutate cu Premierul desemnat.

"De asemenea, pentru ca parlamentarii USR să-și dea votul guvernului de tranziție este nevoie ca din echipa guvernamentală să nu facă parte persoane fără pregătire, persoane cu probleme de integritate sau susținători ai USL-ului de tristă amintire. România are nevoie de reforme reale și profunde, nu doar de mimarea acestora și de schimbarea unor baroni locali cu alți baroni locali", adaugă USR.

Cele 4 condiții pentru susținerea Guvernului au fost transmise de USR încă de luni, iar Dan Barna a instatat la consultările de la Cotroceni pentru organizarea alegerilor anticipate.