Viorica Dăncilă a anunțat că luni, de la 10.00, va avea loc ședința coaliției de guvernare, iar de la 12.00 va începe Biroul Permanent Național al PSD. Președintele interimar la PSD a precizat că BPN al partidului se va reuni în fiecare zi de luni a săptămânii, iar CEx va fi organizat lunar, conform Mediafax.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

Cele două ședințe vin și în contextul în care premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice și miniștri ai Justiției, Fondurilor Europene și Românii de Pretutindeni.

Pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlățean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiției, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experiență de 15 ani în domeniul afacerilor și fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deținut acest portofoliu.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu îl va numi pe Titus Corlățean vicepremier, așa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”, iar legat de celelalte trei propuneri de miniștri a spus că va reveni cu altă ocazie.

La ultimele discuții pe care le-a purtat Călin Popescu Tăriceanu cu Viorica Dăncilă, liderul ALDE a dezvăluit că temele abordate au fost situația politică și votul de la alegerile din 26 mai. Președintele ALDE a precizat că premierul a dat de înțeles că nu vrea ca ALDE să își asume mai multe posturi în Guvern, fiindcă pentru asta este necesară o restructurare pe care Viorica Dăncilă nu e dispusă să o facă.

Cei doi au vorbit atunci și despre propunerea pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, în contextul condamnării lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Coaliția a susținut un candidat comun, iar ulterior a fost votat de plen Marcel Ciolacu la șefia Camerei.

Printre deciziile luate de social-democrați la Comitetul Executiv de miercuri a fost numirea în funcția de președinte executiv a lui Paul Stănescu, iar Rodica Nassar a preluat funcția de secretar general, în locul lui Codrin Ștefănescu. CEx a decis că trebuie menținută guvernarea, iar Gabriela Firea a reluat șefia interimară a PSD București.