În interiorul PSD este fierbere pentru stabilirea candidaților pe locuri eligibile la alegerile europarlamentare, iar cererea este, bineînțeles, mult mai mare decât oferta. Oficial, social-democrații nominalizează reprezentanții pe regiunile istorice însă, propunerile se negociază la vârful partidului. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea este cel care are ultimul cuvânt.

Liviu DragneaFoto: Captura video

La nivel oficial, Dragnea a trasat, în urmă cu câteva zile, portretul viitorilor europarlamentari social-democraţi, precizând că aceştia trebuie să fie, în primul rând, patrioţi ”în fiecare celulă a corpului” şi să ştie cel puţin o limbă străină.

  • Liviu Dragnea: "În primul rând, să fie patrioţi în fiecare celulă a corpului său şi a inimii sale. Asta este prima condiţie. A doua condiţie: să ştie să vorbească, să-şi dorească să vorbească, să aibă curaj sa vorbească şi să-şi apere interesul naţional al ţării pe care o reprezintă acolo. Pentru că asta fac toţi, numai nouă ni se spune că e bine ca europarlamentari români să meargă acolo şi să înjure România. În rest, nu există aşa ceva. Al treilea criteriu: să ştie cel puţin o limbă străină. Al patrulea: să înţeleagă ce se întâmplă în instituţiile europene şi să facă orice pentru ca fondurile europene care vin în România să fie şi mai mari. Al cincilea: să fie respectaţi, să înveţe să comunice, să vorbească cu partenerii noştri şi din familia social-democrată europeană şi din celelalte familii politice, pentru ca dosare importante şi mă refer la dosare economice, dosare sociale, care pot afecta pozitiv România, să fie susţinute şi finalizate”. (Mediafax, 9 martie, Ialomița)

Conform procedurii interne, candidații pentru europarlamentare vor fi propuși de către organizații, pe regiuni. Astfel, fiecare regiune (care curprinde între 5-8 organizații) propune un candidat. Aceștia vor fi prezentați și votați în ședința Comitetului Executiv săptămâna viitoare.

PSD mizează pe 10 locuri eligibile la alegerile pentru Parlamentul European, iar cererea este, bineînțeles, mult mai mare decât oferta. Dincolo de procedură, în interiorul PSD există tensiuni și nemulțumiri pentru că actuali europarlamentari, foști miniștri, lideri județeni dar și parlamentari se bat pe locurile eligibile.

"Toată lumea știe că Liviu Dragnea va avea ultimul cuvânt. În teritoriu au fost validate propunerile făcute de oameni fideli președintelui și astea vor fi votate și în CEX", au explicat surse social-democrate pentru Hotnews.ro.

Din cele opt regiuni, șase și-au stabilit deja candidații. Oficial, senatorii Claudiu Manda și Dragoș Benea, dar și europarlamentarul Dan Nica au fost anunțați ca si candidați. Rovana Plumb (regiunea Sud-Muntenia) și Victor Negrescu (regiunea centru) sunt alte două propuneri agreate de președintele PSD și care urmează să fie validate săptămâna viitoare. De altfel, conducerea PSD dorește să o pună cap de lista pe Rovan Plumb care își dorește și postul de comisar european, potrivit surselor Hotnews.ro

Competiție mare este în regiunea Nord-Vest unde doritori sunt actualul europarlamentar Ioan Mircea Pașcu și parlamentarii Liviu Pop și Aurelia Fedorca. Potrivit surselor Hotnews.ro. Ioan Mircea Pașcu are cele mai mari șanse de a fi validat în ședința CEX.

De asemenea, regiunea București Ilfov urmează să-și stabilească candidatul la sfârșitul săptămânii. Secretarul de stat, Rodica Nassar și europarlamentarul Victor Boștinaru și-au anunțat în interior intenția de a merge la Bruxelles.

Dincolo de cele opt nominalizări care le fac regiunile, social-democrații se așteaptă ca Liviu Dragnea să vină cu ale două sau trei nume noi. De asemenea, candidaturile pe regiuni pot fi modificate, pe ultima sută de metri în ședința Comitetului Executiv și pot apărea surprize.

"Întotdeauna președintele ne surprinde. Se așteaptă propuneri noi, care pot veni din rândul vedetelor tv, personalitățiilor din media sau chiar nume din interiorul PSD", au explicat sursele Hotnews.ro.

Nume ca Alexandra Stoicescu sau Carmen Avram - realizatoarele de emisiuni de la Antena 3 au fost date la bursa zvonurilor în PSD, dar fără nicio confirmare clară.

Candidaturi pe locuri eligibile:

  • Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea - candidat Claudiu Manda
  • Regiunea Sud Muntenia (Argeș, Călăraşi, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova) - candidat Rovana Plumb
  • Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) - candidat Victor Negrescu
  • Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galaţi, Vrancea, Tulcea) - candidat Dan Nica
  • Regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timişoara) - candidat Natalia Intontero
  • Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mareş, Sălaj) - candidat Ioan Mircea Pașcu
  • Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) - candidat Dragoș Benea
  • Regiunea București - Ilfov - Rodica Nassar sau Victor Boștinaru

Pentru a controla tensiunile, Liviu Dragnea ia pulsul în teritoriu în fiecare week-end participând la conferințele organizaților județene ale PSD.

O altă tactică folosită de liderul PSD pentru a-i mulțumi pe pesediști care nu prind un loc eligibil pe listă a fost reînființarea departamentelor de specialitate ale partidului, așa numitul "Guvern din umbră" sau pepiniera de partid. De aici, conducerea PSD va putea nominaliza (cel puțin în teorie) viitori miniștri și secretari de stat.

De precizat este că, în plin proces de nominalizare a candidaților pentru europarlamentare, au fost anunțați și coordonatorii departamentelor din cadrul Consiliului Naţional. Printre numiri se regăsesc Ilan Laufer, Doina Pană, Felix Stroe și Cristian Socol.

Ședința Comitetului Executiv al PSD este programată pentru săptămâna viitoare.