Intervenția Vioricăi Dăncilă în plenul Parlamentului referitoare la președinția UE arată că guvernanții nu au nicio idee cu privire la obiectivele pentru cele șase luni de mandat, premierul ratând ocazia de a arăta soluțiile pentru aderarea la Schengen sau pentru dosare europene importante cum ar fi limitarea migrației ori terorismul, a declarat miercuri fostul președinte Traian Băsescu.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Băsescu a întrebat-o pe Dăncilă dacă s-a gândit să ia mandat de la Parlament pentru președinția Consiliului UE și dacă și-a corelat punctul de vedere cu șeful statului.

”Discursul a fost corect din punctul de vedere al limbajului de lemn bruxellez, dar nu pune degetul pe prioritățile României. Doamna prim-ministru nu a simțit nevoia să primească un mandat de la Parlament? Discursul de azi a fost corelat cu punctul de vedere al președintelui?”, a spus Băsescu, în plenul Parlamentului.

El a susținut că abordarea lui Dăncilă este aceea potrivit căreia România ar fi un simplu organizator care va găzdui evenimente, și nu un negociator care trebuie să expună puncte de vedere clare cu privire la dosarele europene.

”Care sunt obiectivele pentru limitarea migrației, pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen, pentru diminuarea riscului terorist în UE. Nu cumva trebuie creată o agenție care să vegheze la riscurile teroriste în UE?”, a spus Băsescu, completând că agricultura și transporturile sunt alte teme importante la care premierul nu a oferit niciun fel de perspectivă.

Președintele de ședință, Călin Popescu Tăriceanu, i-a atras atenția că și-a depășit timpul de intervenție. ”Eu pot să închei, dar ați pierdut ocazia să învățați ceva!”, a replicat senatorul PMP.