Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a comentat miercuri raportul Comisiei Europene cu recomandările specifice de țară, pe 2018, și în care sunt criticate inclusiv evoluțiilor legislative din domeniul justiției, susținând că societatea românească e capabilă singură să își rezolve problemele, "fără să fie nevoie de îndrumări".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tăriceanu a criticat mai întâi importanța dată în spațiul public acestor rapoarte întocmite de Comisia Europeană.

"Cred că trebuie să vedem și ce impact au aceste raporte anuale ale CE și în alte țări... În România, când apare raportul CE e ca şi când Dumnezeu a coborât pe pământ şi ne pune pe noi, muritorii de rând, în faţa unei situaţii în care nu mai avem altă ieşire decât să ne aliniem la Dumnezeu", a spus șeful ALDE, de asemenea lider al coaliției de guvernământ.

El a criticat apoi faptul că în rapoartele realizate de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) nu au fost menționate și "abuzurile şi excesele din Justiţie".

"Constat că, de când s-a instituit acest Mecanism de Cooperare și Verificare, de peste 10 ani, având drept scop consolidarea justiţiei (...) constat că s-a dezvoltat o cangrenă uriaşă, un putregai uriaş în domeniul Justiției, și aici mă refer punctual la protocoalele secrete dintre SRI şi ÎCCJ, CSM, DNA. Nu am observat în niciunul dintre rapoartele MCV de până acum nici cea mai mică preocupare - în pofida semnalelor pe care le-am tras și eu, și alții, și din presă - cu privire la abuzurile şi excesele din Justiţie", a spus el.

"Până la urmă, ce am constatat? Că se înceară, totuşi, e un demers pe care îl vedem cu toţii, pe care îl întreprindem la nivelul Parlamentului, îl intreprinde presa independentă de a scoate la iveală toate aceste grave ilegalităţi şi a le corecta, fără ajutorul nimănui... Eu cred că Guvernul, societatea în ansamblul ei este capabilă să își rezolve problemele fără să fie nevoie de îndrumări", a susținit în final Tăriceanu.