DOCUMENT Comisia Europeană, radiografie dură asupra României: Independența judiciară e pusă sub semnul întrebării, se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2018, 14:30 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Guvernul Romaniei
Comisia Europeană a dedicat situației justiției o semnificativă parte din analiza sa în cadrul recomandărilor specifice de țară 2018, pentru România, atrăgând atenția asupra evoluțiilor legislative din ultima vreme, afectării idependenței justiției și a cadrului legislativ anticorupție, asupra corupției din aparatul bugetar de la toate nivelurile, precum și asupra suspiciiunilor de fraudă din licitațiile publice, care afectează construcția de autostrăzi și spitale în țară.

De regulă se făceau referiri privind ma degrabă economia, dar propunerea emisă miercuri de Comisie privind recomandările specifice de țară (pe care ar urma să le adopte Consiliul Uniunii Europene) cuprinde neobișnuit de multe referiri la presiunile față de justiție și la lupta anticorupție:
 • Achizițiile publice eficiente și transparente rămân esențiale pentru abordarea principalelor provocări politice pentru România, inclusiv cheltuielile publice eficiente, lupta împotriva corupției și stimularea inovării și a creșterii durabile și favorabile incluziunii. România a înregistrat unele progrese în abordarea recomandărilor specifice de țară privind punerea în aplicare a strategiei privind achizițiile publice, însă planul nu este încă pe deplin implementat. În același timp, sporirea eficienței și utilizarea strategică a achizițiilor publice, controlul eficient și controlul fraudelor rămân provocări. Durabilitatea măsurilor luate și ireversibilitatea reformelor necesită o monitorizare continuă. Provocările privind eficiența și transparența asociate achizițiilor publice se aplică în special investițiilor mari în infrastructura de sănătate din spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova.

 • Evoluțiile din ultimul an au pus în mare parte în discuție ireversibilitatea și durabilitatea progreselor substanțiale ale României în ceea ce privește reformarea sistemului său judiciar și combaterea corupției la nivel înalt. Independența judiciară este pusă sub semnul întrebării și se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare și asupra cadrului juridic pentru combaterea corupției, în timp ce progresul în ceea ce privește provocările rămase este reținut în continuare. Punerea în aplicare a strategiei naționale anticorupție 2016-2020 care dezvoltă măsuri suplimentare de prevenire și combatere a corupției progresează la nivel tehnic, dar este nevoie de un sprijin politic mai tangibil, deoarece problemele legate de corupție și guvernare în sectorul public persistă la toate nivelurile și se numără printre principalele provocări pentru mediul de afaceri.

 • În cadrul Mecanismului de cooperare și verificare pe justiție (MCV), Comisia continuă să monitorizeze reforma judiciară și lupta împotriva corupției în România. Prin urmare, aceste domenii nu sunt acoperite de recomandările specifice de țară pentru România, dar sunt relevante pentru dezvoltarea unui mediu socio-economic pozitiv în țară.

În privința economiei, în cadrul mecanismului Semestrului European, Comisia a mai emis miercuri un avertisment pentru România, potrivit căruia țara nu a făcut nimic eficient să țină sub control deficitul structural. Încă din 2017, România face obiectul unei proceduri de deviere semnificativă de la obiectivele pe temne mediu (MTO), potrivit cărora țara trebuie să mențină deficitul structural sub 1% din PIB. În schimb, pe 2017, România a avut deficit structural de 3,3% din PIB, conform CE.

De asemenea, documentul CE face referire și la reducerea procentului contribuției la pensiile de stat administrate privat, din pilonul II, despre care crede că ar putea afecta piața de capital.

„Sănătatea sectorului financiar s-a îmbunătățit în continuare, însă unele evoluții necesită monitorizare. Sectorul bancar este bine capitalizat, iar calitatea activelor s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, mai multe inițiative legislative în curs de desfășurare, care riscă să afecteze în mod negativ eliminarea creditelor neperformante, precum și creditele și investițiile, necesită o monitorizare atentă. Reducerea recentă a contribuțiilor la fondurile de pensii din pilonul II, prefinanțate, a relaxat preocupările fiscale pe termen scurt, dar ar putea avea implicații negative asupra dezvoltării piețelor de capital” - susține CE.

În documentul publicat miercuri, Comisia Europeană are următoarele recomandări privind România.
 
 • Asigurați conformitatea cu recomandarea Consiliului UE (care va urma n.r.) în vederea corectării abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu. Asigurați aplicarea integrală a cadrului fiscal. Consolidarea respectării și colectării taxelor.

 • Finalizarea reformei venitului minim de incluziune. Îmbunătățirea funcționării dialogului social. Asigurați un mecanism de stabilire a salariului minim pe baza unor criterii obiective. Îmbunătățirea calificării și a furnizării educației de calitate, în special pentru romi și copii în zonele rurale. Îmbunătățirea accesului la asistență medicală, inclusiv prin trecerea la asistența medicală în ambulatoriu.

 • Creșterea predictibilității procesului de luare a deciziilor prin aplicarea sistematică și eficientă a evaluării impactului reglementarilor, precum și prin consultarea și implicarea  părților interesate în elaborarea și punerea în aplicare a reformelor. Îmbunătățirea pregătirii și a prioritizării proiectelor de infrastructură de mari dimensiuni și accelerarea implementării acestora, în special în sectorul transporturilor, al deșeurilor și al apelor reziduale. Îmbunătățirea transparenței și eficienței achizițiilor publice. Consolidarea guvernanței corporative a companiilor de stat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6507 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  nu are treaba Tudorel (Miercuri, 23 mai 2018, 15:23)

  rochiri [utilizator]

  ...el este Zeu nu trebuie sa ii spun cineva lui ce sa faca...
  Bine Tariceanu poate..... el face reforme mari..scoate lumea din puscarii..le da banii...stie el mai bine...revocare ca vb cu presa..nu trebuie UE sa vina sa ii spuna..
 • +26 (26 voturi)    
  cum domne... (Miercuri, 23 mai 2018, 15:32)

  liviu_ [utilizator]

  nu ne dicteaza noua ieuropenii si soros ce sa facem!

  daca noi vrem sa distrugem tara, o distrugem... ca doar suntem alesii popoului domne... nu ne doare pe noi de legi sau de cei ce l-au votat pe iohannis sau de UE ...

  noi vrem doar sa furam!
 • +23 (23 voturi)    
  asta... (Miercuri, 23 mai 2018, 15:34)

  liviu_ [utilizator]

  ca sa le-o iau inainte postacilor pesedei....

  ce sa zic... eu astept sanctiunile si falimentul romaniei...
  deja sunt presupuneri ca nu mai sunt bani de pensii si salarii... daca asa este.... ori sa intram in faliment, ori o sa avem 50% inflatie , ori o sa platim 500 de ani de acum incolo datoria facuta in 2 ani de psd...

  este clar ca acest guvern este cel mai toxic de pana acum... chiar mai toxic decat ilici... da astia nu au omorat pe nimeni cu minerii inca... dar la ce competenti sunt jandarmii nu m-ar mira sa isi rascumpere greseala ...
  • +8 (8 voturi)    
   not yet... (Miercuri, 23 mai 2018, 16:50)

   gica69 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   un moment : nu si-au aratat adevaratul "potential " .... eu cred ca pot mai mult .... din pacate pentru noi
   • 0 (0 voturi)    
    cat optimism... (Joi, 24 mai 2018, 14:58)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui gica69

    Imi ingheata sangele in vene...
 • +14 (14 voturi)    
  he he (Miercuri, 23 mai 2018, 16:01)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Unde esti tu viorico, fato?
  Plecasi din PE si acu nu mai are cine sa le esplice alora, ca ei nu inteleg bine despre justitie cum e "adevarul pentru prosti" .
  • +4 (4 voturi)    
   Cum unde? (Joi, 24 mai 2018, 7:44)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

   La cules e mure in gradina la dracnea. Acolo unde o beli-na!
 • +16 (16 voturi)    
  Pe chestia cu MTO-ul o sa le dea lectii (Miercuri, 23 mai 2018, 16:11)

  Susufler0 [utilizator]

  birocratilor de la Bruxellese Fernando de la Discoteca, dupa ce, bineinteles, le va spune ca nu au informatiile corecte, pt ca nu le-au cerut Guvernului Romaniei

  Pe chestia cu Justitia si MCV-ul o sa le dea lectii Slugarel, la fel, deplangand faptul ca functionarii Comisiei Executive nu i-au dat un telefon ca sa-i programeze la o intrevedere si sa-i lumineze dpdv juridic !

  In Romania purceaua-i moarta in cotet dar "servitorii" Patriei guita ei in locul suinei, incercand sa-i convinga pe cei de la Bruxellese ca ea de fapt e in viata si e bine merci.

  PS. Intocmai ca in bancul cu bunica lui Bula care a decedat inainte de ziua de pensie dar a fost pusa in geam ca sa creada postasul ca e OK si sa vina sa-i aduca pensia !
 • +13 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 23 mai 2018, 16:11)

  Metec [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  eroare! (Miercuri, 23 mai 2018, 16:20)

  LiviuP01 [utilizator]

  Nu, dom'le! Aia de la Comisia Europeana nu au inteles bine... Traducerea a fost defectuoasa...
  Aici la noi totul este bine...
 • +12 (14 voturi)    
  ... (Miercuri, 23 mai 2018, 16:45)

  ursu_rebegea [utilizator]

  Clar e mana lui Soros aici :)))
 • -9 (13 voturi)    
  dati doar ce va convine (Miercuri, 23 mai 2018, 17:15)

  vodatepes [utilizator]

  Dati doar ce va convine Comisia Europeană a dedicat situației justiției o mare parte din analiza sa în cadrul recomandărilor specifice de țară 2018, pentru România, atrăgând atenția asupra evoluțiilor legislative din ultima vreme, afectării idependenței justiției
  Cititi documentul comisiei sa vedeti cat vb despre justitie in document. Aia vb despre sanatate, despre deficitul bugetar, despre lipsa infrastructuri, despre incluziune sociala. CE ii intereseaza mai mult de incluziunea sociala, de lipsa ocupari locurilor de munca. Aia vb mai mult despre binele poporului roman decat toti politiceni romani si trompetele lor. Cred din ce in ce mai mult ca CE ne mai poate scapa de politiceni si lingatori lor din Romania. Cititi documentul si o sa vedeti ca pe alti ii doare de noi populimea din Romania sa avem scoli, sanatate, locuri de munca, integrare in societate., infrastructura. De jusitie vb putin numai noi facem valuri ca prosti.
  • +7 (7 voturi)    
   prost (Miercuri, 23 mai 2018, 22:18)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Esti chior sau prost de nu vezi ca se straduiesc sa modifice legislatia in favoarea infractorilor, adica a lor...
  • +3 (3 voturi)    
   De (Joi, 24 mai 2018, 11:59)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   ce te enervezi, oamenii astia nu au nici o treaba cu problemele romanilor, ei au probleme cu dragnea si cum pot sa l aresteze. Retine daca il termina pe individul asta, toate problemele sau rezolvat instant. Ia aminte, tot ce se face este in numele poporului si pentru popor ....a dracului de propaganda si cine o promoveaza.
 • 0 (6 voturi)    
  pai, (Miercuri, 23 mai 2018, 17:48)

  nash pandelica [utilizator]

  cu ce se cunoaste c'am patruns in ioropa, ca'i mai rau ca acum unshpe ani !?
  atunci era peneleaua la guvernare, base presh la cotrocesti. acum peneeaoa e pulbere, iar la guvernare avem partidu' clasei muncitoare...
  la cotrocesti, nici nu se stie...
  luptam pt. pace !

  cum zice colindu', si la anu sa venim, tot asa sa va gasim:-))))
  iar boboru cu refrenu: ne dati, ne dati, sau nu ne dati....
  iar guvernu: ba plecati la alta casa...

  la anu si la multi ani !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by