Mihai Chirica: În anul Centenar este incalificabil să marginalizezi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde s-au format personalităţile care au făurit România Mare

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 aprilie 2018, 14:10 Actualitate | Politic


Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iasi
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că decizia recentă a Ministrului Educaţiei de repartizare pe ţară a locurilor bugetate către instituţiile de învăţământ superior este profund nedreaptă şi de-a dreptul jignitoare pentru elita intelectuală a României, scrie News.ro. El spune că în anul Centenar este incalificabil să marginalizezi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde s-au format personalităţile care au făurit România Mare.

"Decizia recentă a Ministrului Educaţiei de repartizare pe ţară a locurilor bugetate către instituţiile de învăţământ superior, act care a dezavantajat universităţile mari şi de prestigiu în folosul celor mici, mi se pare profund nedreaptă şi de-a dreptul jignitoare pentru elita intelectuală a României. În condiţiile în care sistemul educaţional, pe ansamblu, se afundă într-o criză acută, iar reformele responsabile şi inteligente lipsesc cu desăvârşire, este un act de inconştienţă să laşi cea mai veche universitate din ţară fără sute de locuri bugetate şi fără surse de finanţare vitale pentru menţinerea performanţei academice", scrie Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, în anul Centenar este incalificabil să marginalizezi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, o instituţie în care, la fel ca în marile universităţi din Bucureşti, Cluj-Napoca sau Timişoara, s-au format personalităţile care au făurit România Mare.

"Ca absolvent al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» şi ca primar, sunt alături de cadrele didactice, cercetătorii şi studenţii din universităţile româneşti în efortul lor de a convinge Ministerul Educaţiei să repare nedreptăţile săvârşite. Trebuie să luptăm împreună şi să rezistăm până la capăt pentru educaţia românească!", încheie Chirica.

Studenţii Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au intrat joi în grevă japoneză, pentru două zile, şi solicită Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) reanalizarea alocării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, ei alăturându-se astfel studenţilor din celelalte patru universităţi membre ale Consorţiului "Universitaria" care au recurs la acestă formă de protest.

Organizaţiile studenţilor Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" cer abrogarea Hotărârii de Guvern prin care s-a realizat actuala repartizare a locurilor bugetate, precum şi a actelor normative elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale care au creat situaţia actuală, publicarea de urgenţă a documentelor care au fundamentat controversata decizie a ministerului de resort şi realizarea unei ample dezbateri publice cu privire la modalitatea de distribuire a locurilor bugetate.

Studenţii mai cer realizarea unei noi alocări a cifrelor de şcolarizare, ţinând cont de cererea candidaţilor la admitere, de capacitatea de şcolarizare recomandată de ARACIS şi de performanţele academice rezultate, pe fiecare domeniu de studiu în parte şi "promovarea unor politici educaţionale coerente şi sustenabile pe termen mediu şi lung, care să fie rezultatul consultării tuturor actorilor implicaţi".
Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


519 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Eh, oui (Sâmbătă, 21 aprilie 2018, 16:29)

  ICosmin [utilizator]

  E o situatie trista.

  Nici in cele mai negre ganduri nu ne gadeam ca vom avea - in anul centenarului dar si in general - astfel de lideri limitati in gandire si in anvergura care au ca singura agenda doar furtul.

  Cred ca trebuie inlaturati repede, chiar si prin mijloace minero-iliesciene, pentru ca altfel vom ajunge dictatura sud-americana.
 • -2 (2 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 21 aprilie 2018, 17:08)

  vitan.sandu [utilizator]

  Trebuie sa te cheme mihai chirica ca sa crezi ca UAI din Iasi este sau poate fi marginalizata.
 • 0 (0 voturi)    
  elita intelectuala .... (Duminică, 22 aprilie 2018, 7:45)

  sareta [utilizator]

  Elita "telectuala " tocmai si-a ales in fruntea Academiei un "telectual sef" care ne explica cum este refuzata o demisie ! De unde sa mai astepti o reactie dela acesta daca de curand a fost "jignit" cu un asemenea post !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version