Ministerul Educației acuză Universitatea din București de derapaje de la buna guvernanță și pune la îndoială calificativul "Grad de încredere ridicat" primit la evaluarea instituțională

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2018, 11:02 Actualitate | Educatie


Ministerul Educatiei
Foto: edu.ro
​​Ministerul Educației intervine în scandalul repartizării locurilor in universități cu un atac puternic la Universitatea din București. “În cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme”, acuză Ministerul, care analizează în detaliu locurile ocupate la licență, master și doctorat și vorbește despre “rezultate nesatisfăcătoare”. Într-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Educației spune că raportul dintre numărul de profesori titulari și norme “este mult sub” limita minimă impusă de Agenția care acreditează programele de studiu universitare. “Surprinzător, însă, deși acest raport este de ani buni mult sub limită, ARACIS a acordat acestei instituții de învățământ superior, la cea mai recentă evaluare instituțională, calificativul „Grad de încredere ridicat””, subliniază autoritatea.
Universitatea din București a atacat ieri extrem de dur Ministerul Educației și a anunțat că "va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ", pentru a afla "prin ce miracol 'criteriile' de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte".

În replică, Ministerul Educației a emis un comunicat de presă în care vorbește despre rezultate nesatisfăcătoare ale Universității din București la doctorat și despre derapaje ale universităților de la buna guvernanță. Ministerul publică situația cu numărul de locuri ocupate la Universitate pe fiecare ciclu în parte și spune că “din analiza datelor publice ale Universității din București pare mai degrabă că la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa încaseze finanțarea corespunzătoare”.

Ce spune Ministerul Educației:

Domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 - 2020, respectiv în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014 - 2020, sunt:
 • Bioeconomia
 • Tehnologia informațiilor și a comunicațiilor
 • Energie, mediu și schimbări climatice
 • Eco-nanotehnologii și materiale avansate
 • Sănătatea
Urmare a alocării a 8% din locurile la licență și a 12,5% din locurile la programele de studii de master pentru susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, universitățile care nu aveau în portofoliu preponderent astfel de programe au suferit în acest an o ușoară diminuare a locurilor repartizate.

O altă problemă identificată în analizele, rapoartele și studiile luate în considerare: „derapajele” universităților de la buna guvernanță.

În acest sens, din datele publice furnizate de către instituțiile de învățământ superior se poate observa cum sunt gestionate locurile bugetate alocate acestora de către minister:

Spre exemplu, Universitatea din București, în anul universitar 2017 - 2018, are un portofoliu de 106 programe de studii universitare de licență, din care însă 80 de programe au un număr de studenți bugetați cuprins în intervalul 20 - 40 studenți bugetați/an de studiu, 65 programe de studii au un număr de studenți mai mic de 20 studenți bugetați/an de studiu și 36 de programe cu mai puțin de 10 studenți bugetați/an de studiu, în condițiile în care sustenabilitatea financiară impune un minim de 40 de studenți/an de studiu.

Cu privire la programele de studii universitare de master, cifrele sunt chiar mai îngrijorătoare: în anul universitar 2017 - 2018, Universitatea din București are un portofoliu de 190 programe de studii universitare de master, din care însă 44 de programe au un număr de studenți bugetați cuprins în intervalul 20 - 25 studenți bugetați/an de studiu, 144 programe de studii au un număr de studenți mai mic de  20 studenți bugetați/an de studiu și 86 de programe cu mai puțin de 10 studenți bugetați/an de studiu, în condițiile în care sustenabilitatea financiară impune un minim de 25 de studenți/an de studiu.

Cu privire la locurile/granturile finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de doctorat, din datele publice ale Universității din București reiese că din cei 1.551 doctoranzi înmatriculați în perioada 2010-2013, doar 726 (46,81%) au obținut până la această dată titlul de doctor. Pentru restul, Universitatea din București a primit doar finanțarea în valoare de 20.366.233 lei, aferentă intervalului 2010-2013.

Este adevărat că pentru doctoranzii înmatriculați în anul 2013, mai există probabilitatea ca aceștia să susțină teza de doctorat în urma prelungirilor și perioadelor de grație acordate de legislația în vigoare, în timp ce studenții înmatriculați în anul I de studii în anul 2010 au depășit deja termenul maxim de 7 ani și au o rată de succes de doar 61% .

Cu siguranță, aceste rezultate nesatisfăcătoare pot fi puse pe seama exigenței conducătorilor de doctorat din această instituție de învățământ superior de prestigiu, dar considerăm că ar fi fost oportun ca această exigență sporită să fie aplicată încă de la momentul susținerii examenului de admitere la studiile universitare de doctorat.

Altfel, din analiza datelor publice ale Universității din București pare mai degrabă că la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa încaseze finanțarea corespunzătoare.

În contextul celor prezentate anterior pentru ciclurile de studii de licență și masterat, deducem că în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerințelor pieței muncii cu privire la absolvenți.

Concluzia pare sa fie întărită și de raportul dintre numărul de cadre didactice titulare și numărul de norme, raport care este mult sub 0.7 (0,49), limita minimă impusă de ARACIS pentru a acredita programele de studiu ale unei universități. 
 • Surprinzător, însă, deși acest raport este de ani buni mult sub limită, ARACIS a acordat acestei instituții de învățământ superior, la cea mai recentă evaluare instituțională, calificativul „Grad de încredere ridicat”.
Considerăm că, așa cum prevede și Legea Educației Naționale nr. 1/2011, aplicarea regulilor trebuie să se facă unitar și în mod egal, fără discriminări între universități.

În plus, se remarcă faptul că, în perioada 2014-2016, Universitatea din București a ajuns să primească pentru studiile universitare de doctorat finanțări-record de până la 23% din întreaga finanțare a universității, datorită numărului mare de locuri bugetate atribuite, în condițiile în care media națională era de 12-13%.

Un alt element ce trebuie remarcat este legat de numărul relativ scăzut al studenților cu taxă din cadrul acestei universități, ceea ce conduce la o diminuare a locurilor bugetate în anii superiori ca urmare a abandonului școlar, rezultând o irosire de către universitate a locurilor alocate inițial pentru admitere.

În concluzie, repartizarea locurilor/granturilor pentru studiile universitare de licență, master și doctorat, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019, nu s-a făcut pe criterii politice, Ministerul Educației Naționale urmărind doar susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României.

Numeroase studii și analize - inclusiv cele realizate în cadrul Raportului de audit al performanței realizat de Curtea de Conturi a României, Raportului privind analiza funcțională a sectorului învățământului superior realizat de Banca Mondială, cât și în cadrul proiectului România Educată - ajung la o concluzie comună și anume aceea că structura instituțională și cea a ofertei educaționale nu sunt corelate cu nevoile pieței muncii. Din aceste studii reiese că peste 56% dintre programele oferite aparțineau științelor socio-umaniste (sursa ARACIS, 2017).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 131/2018, Guvernul României a aprobat cifrele de şcolarizare pentru învăţământul superior de stat în anul universitar 2018-2019, după cum urmează:

I. Licență - 62.000 locuri finanțate de la bugetul de stat din care:
2.000 locuri pentru absolvenții de licee situate în mediul rural;
5.000 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României;

II. Master - 35.600 locuri finanțate de la bugetul de stat din care:
4.600 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României;

III. Doctorat - 3.000 locuri finanțate de la bugetul de stat din care:
300 locuri pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României


Citește aici comunicatul integral al Ministerului Educației

Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4542 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Asa se pune “pamblica” socialista (Joi, 12 aprilie 2018, 11:11)

  un domn [utilizator]

  In Romania, apoi un Mustacios cu grebla in gura vine sa o taie...
 • +1 (1 vot)    
  c-asa-i in fotbal cu educatia (Joi, 12 aprilie 2018, 11:19)

  clencix [utilizator]

  U Suceava - U București, 1-0, în deplasare.
 • +4 (4 voturi)    
  A inceput asaltul mafiei PSD-ALDE (Joi, 12 aprilie 2018, 11:27)

  gavrone [utilizator]

  asupra educatiei. Dupa justitie, economie, sanatate a venit randul educatiei sa pice sub copitele acestor nemernici.
 • +6 (6 voturi)    
  OK ! (Joi, 12 aprilie 2018, 11:42)

  Susufler0 [utilizator]

  Ca sa nu mai existe dubii, nu ar fi mai bine ca Ministerul Invatamantului sa faca publice calificativele acordate de ARACIS celorlalte 47 de universitati de stat care si-au pastrat intact nr de granturi sau au castigat granturi in plus fata de anul trecut !

  PS. Nu cumva vom observa o la fel de laxa, daca nu cumva chiar mult mai laxa atitudine a acestor universitati fata de cele "oropsite"de ME
  in ceea ce priveste admiterea studentilor la cursuri dar si o exigenta aproape minima a admiterii la doctorate si la acordarea acestor titluri ?

  PPS. Se preface ca nu stie inginerul de la Automatica, vorbitor al limbii romanica despre "fabricile de diplome" existente in aceste Universitati ?
 • +4 (4 voturi)    
  psd... (Joi, 12 aprilie 2018, 11:52)

  liviu_ [utilizator]

  pune slugi peste tot
  si ataca prin orice mijloace pe oricine nu ii pupa in dos...

  bravos natione...
  astia in 2 ani de zile au reuzit sa faca praf tara asta... si mai au inca 2 ani de "succesuri"

  dar conform a3 , guvern etc totu perge perfect!
 • +7 (7 voturi)    
  Atat timp cat analfabetii..... (Joi, 12 aprilie 2018, 12:36)

  gigiN [utilizator]

  ....-tot mai numerosi-care conduc aceasta tara vor continua sa fie la putere si sa conduca oamenii inteligenti si cu bune intentii,Romania va decadea continuu,intr-un ritm galopant !!! Asta vreti/acceptati,asta vom primi.
 • +5 (5 voturi)    
  cand lovesti in universitati (Joi, 12 aprilie 2018, 12:44)

  VaseaV [utilizator]

  e ca si cum ai da in copii tai! asta e Romania in care traim! Ar trebui sa invatam sa preferam oamenii de cariera profesionala in loc de cea politica !!!
 • +6 (6 voturi)    
  PSD = un partid de hoti si mincinosi (Joi, 12 aprilie 2018, 12:45)

  neagoe [utilizator]

  "Dintre cele aproape o sută de universităţi din România, apar doar membrele Consorţiului <Universitaria> – universităţile din Bucureşti, Cluj-Napoca (UBB), Iaşi (UAIC), Timişoara (UVT) şi Academia de Studii Economice (ASE) – plasate pe poziţia 700+"

  Sursa:
  http://www.zf.ro/eveniment/ubb-prima-universitate-din-romania-in-top-500-universitati-din-lume-in-domeniul-arte-si-stinte-16188792
 • +5 (5 voturi)    
  La faza asta - dar și la oricare alta.... (Joi, 12 aprilie 2018, 12:59)

  Spiky [utilizator]

  ... Ministerul Educației Pamblicos-Nevricoase va pica automat pe locul III, deși sunt doar doi concurenți...
 • -7 (7 voturi)    
  Are dreptate ministerul (Joi, 12 aprilie 2018, 13:34)

  galeo [utilizator]

  Mereu s-au pompat bani doar in cateva centre universitare mari din tara, insa asta nu inseamna ca acolo s-a facut si performanta.
  Cred ca a venit momentul sa se dezvolte si centrele u niversitare din orasele ceva mai mici pentru ca si acolo sunt destui studenti ce nu au bani sa plateasca chirie in Bucuresti, Cluj sau Iasi.
  Asta e si o masura de descentralizare si dezvoltare a oraselor ceva mai mici.
  • +4 (4 voturi)    
   Corect! (Joi, 12 aprilie 2018, 17:05)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Sa se faca niste Harvard-uri si niste Yale-uri si pe la tine pe la Boroaia, ca doar n-ai bani sa-ti trimiti progenitura in America!
   Cam asa suna logica ta de mic socialist batut in cap.
   Nu-i nimic, ramai unde esti, la carciuma. Noi o sa facem rost de bani sa ne trimitem copiii la BUcuresti, Cluj sau in America, daca vor avea cap!
  • +2 (2 voturi)    
   binenteles ca (Joi, 12 aprilie 2018, 19:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   orice vine de la pesedacul tau sef pablito, e sfant si indubitabil (pentru tine) corect. Chiar daca e o ineptie.
   Nu asa dezvolti orasele mici, ci prin legi economice cu bataie lunga, pe 10-20 ani.
   Dar am uitat, guvernul vostru de hotomani a fost ales (dupa cum zicea alta eminenta cenusie, niciolicea) doar pentru mariri salariale, chiar daca sunt facute numai din pix si fara sustinere economica, dupa cum se vede nivelul de trai scazand.
 • +6 (6 voturi)    
  deci... (Joi, 12 aprilie 2018, 13:49)

  liviu_ [utilizator]

  ministerul acuza universitatea ca nu e competenta?!
  la o asemenea acuzatie ar trebui sa ai demisia pregatita ...

  pai nu ministeru e responsabil de invatamant?!

  aceasta acuza e ceva de genu ": esti un prost, esti responsabilitatea mea dar esti un prost...

  wtf?!
  ministerul se acuza singur....

  bine nesimtirea depaseste pe zi ce trece orice limita in psd, deci nu ma mira nimic
 • +7 (7 voturi)    
  se cheama (Joi, 12 aprilie 2018, 14:15)

  nahir [utilizator]

  atac murdar la adresa uneia dintre cele mai titrate institutii de invatamant superior din Romania.
  Se vede de la o posta razbunarea "piticului" inginer sucevean.
  • -4 (4 voturi)    
   Cea mai titrata ? (Joi, 12 aprilie 2018, 15:10)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Toti prostii intra la univerisitatea din Bucuresti.
   Cei care nu sunt in stare sa prinda un loc in orasele mai mici unde locuiesc, merg la Bucuresti pentru ca acolo sunt locuri multe si intra toti.
  • +3 (3 voturi)    
   Vezi de ce unor "starpituri" precum galeţica (Joi, 12 aprilie 2018, 17:58)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   ori cum ii zice, nu trebuie sa le raspunzi "la obiect" ci trebuie sa le taxezi "obraznicia" extrema si agresiva (m-am exprimat eufemistic) ?

   Ce ar fi insemnat sa incerci sa argumentezi impotriva unui comentariu total ilogic si absolut rauvoitor ca al lui !

   PS. Nu-mi fac niciun fel de probleme ca acest comentariu mi-ar putea fi cenzurat sub orice forma !
   • +3 (3 voturi)    
    i-am (Joi, 12 aprilie 2018, 19:59)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    explicat ceva mai sus, la un alt comentariu de-al lui, dar, vazandu-i postarea de aici, il consider un caz iremediabil pierdut. E unul din cei care pot fi exemplul viu pentru analfabetism functional.
 • +4 (4 voturi)    
  Când pui prostul ministru învățământului. (Joi, 12 aprilie 2018, 14:43)

  asavreau [utilizator]

  Va considera că el este limita superioară a comportamentului.Așa a au făcut Hitler,Stalin,Ceaușescu,Nero,Caligula,...Credeam că mai rău ca Abramburica(Katy garantată Vanghelie),nu se poate.Uite că se poate.PSD are pregătiți oameni,care să distrugă tot ce înseamnă civilizație și bun simț în România.
 • +4 (4 voturi)    
  mediocritatea din Suceava (Joi, 12 aprilie 2018, 15:51)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Pai la Univ. de 2 lei din Suceava se invata greaca veche, latina, araba, japoneza, chineza si alte stiinte fara cautare in piata muncii, de exemplu geografia,istoria? Aud?
  Vrea madam Dancila sa creeze o natie de trogloditi ca ea si ca ministrul Pamblica, care nu isi vorbesc bine nici propria lor limba?
  Univ.din Bucuresti de mare prestigiu inten si international nu trebuie sa se lase si sa se transforme in Politehnica. De alfel , si Uni. Politehnica Buc. este subfinantata, UPB nu reprezinta numai Andronescu si Costoiu. Studenti aici stau uneori iarna in frig in salile de curs.Rusine PSD , rusine trogloditii care i-au votat.
 • +2 (2 voturi)    
  Niste elitisti! (Joi, 12 aprilie 2018, 16:56)

  greuladeal [utilizator]

  Inteleg ca scot prea putine sute de doctori pe deceniu si ca (si nu intelegem de ce!!) nu au zeci de masteranzi la limbi clasice ori coreeana, la teologie baptista sau la fizica, la nanostructuri sau ceva de genul. Niste incompetenti care se tin cu nasul pe sus si nu stiu sa faca biznis.
 • +2 (2 voturi)    
  Grad de incredere ridicat (Joi, 12 aprilie 2018, 17:48)

  satanae [utilizator]

  Pe bune, acum, gradele astea de incredere se acorda prin comparatie? Adica, daca am compara Universitatea Bucuresti cu aia din Pitesti, Suceava sau Petrosani, probabil am putea spune ca cea din Bucuresti merita sa avem mai multa incredere in ea, dar daca o comparam cu ce ar trebui sa fie o universitate, ce calificativ ar trebui sa ia? "Aproape de desfiintare"? "A se desfiinta imediat"? "De ce mai exista inca rusinea asta"? Pentru ca putem sa ne indignam oricit pentru ca toate constatarile ministerului ar fi motivate politic, ca nu se spune nimic despre situatia de-a dreptul penala din celelalte "centre universitare" din tara - mi-e si rusine sa folosesc cuvintele astea, avind in vedere la ce ma refer - dar asta nu inseamna ca cele scrise in raport despre Universitatea Bucuresti sint false. Si ea, la fel ca toate celelelalte, este o fabrica de diploma fara nici o valoare, o cosmelie care exista numai ca sa umple de bani pe cei aflati in fruntea ei si sa dea un salariu, cit de cit, cadrelor didactice aflate mai jos in ierarhie. Adica, sa nu ne mai dam atita filosofi, ca este penibil, se stie foarte bine ce se intimpla acolo. Si sa spui ca universitatea asta de aici, impreuna cu cele din Cluj si Timisoara sint mai breze decit bombele cu diplome din restul tarii nu este un argument. Sa fii chior in tara orbilor nu te transforma in ochi de vultur.
  Universitatile astea de pe la noi si intelectualii care le conduc seamana foarte bine cu repetentii clasei, aflati in ultima banca, ce stiu sa rida unul de altul de cit de prosti sint, desi in fond sint cu totii acelasi lucru: niste analfabeti. Una peste alta, chiar daca are la baza niste motivatii politice si are ca efect favorizarea altor analfabeti, mie nu mi se pare deloc strigatoare la cer retragerea finantarii locurilor unor studenti din universitatile astea, in care respectivii oricum nu aveau ce sa invete. Bucuresti-ul si Clujul sa se indigneze atunci cind la ei s-o face cu adevarat carte, nu batjocura de acum
 • +3 (5 voturi)    
  Impostorii de la Universitatea Bacau (Joi, 12 aprilie 2018, 18:27)

  Michaelus_21 [utilizator]

  Ca premiu de buna purtare (Decanul Facultatii de Inginerie si Liderul de Sindicat au fost drastic sanctionati de Consiliul National de Etica!!) Universitatea primeste mai multe locuri bugetate! O RUSINE NATIONALA:
  http://cne.ancs.ro/wp-content/uploads/2018/04/Hotararea%20CNECSDTI%207%20din%2020%2011%202017%20si%20Raportul%20final%20nr.7.pdf
  Morala: esti furacios primesti locuri in plus; nu esti furacios iti luam noi banii ca avem cui sa ii dam


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunal
 • 2673 zileHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version