Răspuns fără precedent al Universității din București, la alocarea de către Ministerul Educației a cifrei de școlarizare: „Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:29 Actualitate | Educatie


Mircea Dumitru, rector Universitatea Bucuresti
Foto: Agerpres
Universitatea din București anunță că "va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ", pentru a afla "prin ce miracol 'criteriile' de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte". Într-un răspuns fără precedent către Ministerul Educației, Universitatea din București susține că, din "ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc".


"Numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei", precizează Universitatea.

Citește comunicatul integral al Universității din București:

Despre triumful mediocrității și al găștilor politice
Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou! 

De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă.

După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra “literelor” și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, “nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa”, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.

Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc.

Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.

Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.

Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică.

Este un timp al polemicii si un timp al deciziilor instituționale sobre si lucide! Vă anunțăm că Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol “criteriile” de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din București

Prof. univ. dr. Marian Preda
Președinte Senat, Universitatea din București


Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


11358 vizualizari

 • +31 (35 voturi)    
  Nu mai merge cu manusi cand mediocritatea (Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:44)

  Susufler0 [utilizator]

  te apuca cu amandoua mainile pline de unsoare de strung si da cu tine de pamant pt ca stii sa vorbesti si sa scrii corect, gandesti cu propriul cap, nu cu cel al sefului de partid si actionezi in mod independent in acord cu legea si cu etica si in dezacord cu hotia, plagiatul, pupincurismul politic !

  Cred ca nu este suficienta actiunea in contencios chiar daca va avea castig de cauza si se impune si o atentionare a forurilor internationale academice, chiar si cu riscul ca rectorii si Presedintii Senatelor Universitatilor din Consortiu sa fie acuzati de "pulifricii" politici (scuze, HN !) de defaimare a Romaniei !
  • +12 (12 voturi)    
   Ura si razbunarea este de mai mult timp (Miercuri, 11 aprilie 2018, 20:45)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   inca de pe vremea lui Ponta. Dl. Rector n-a observat ca numarul de granturi castigate de Universitatea din Bucuresti, dupa intamplarea cu plagiatul lui Ponta, a scazut dramatic, in ciuda valorii in mod evident mai mari a universitatii in comparatie cu Suceava sau Baia Mare. S-au prostit, deodata, profesorii de la Universitatea din Bucuresti sau au fost alte cauze la mijloc ?
   • +9 (9 voturi)    
    Se vede ca abia acum s-a umplut paharul ! (Joi, 12 aprilie 2018, 0:23)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Imi pare rau pt rector fiindca ca trebuie sa lupte cu niste politruci jalnici deghizati in universitari !

    PS. Pacat ca multa energie intelectuala s-a consumat, se consuma si se va consuma, nu pt cercetare academica ci in lupta pt asigurarea continuitatii cercetarii academice si a perfectionarii universitare !
 • +26 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:44)

  [anonim]

 • -22 (26 voturi)    
  facultati tehnice (Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:49)

  gpavel [utilizator]

  prea multa politica partizana la d-ul dumitru,repartizarea mai multor locuri la facultati tehnice (fata de "uman")cred ca e necesara,dezvoltarea tarii "o cere"!(cred ca e o politica corecta a actualului guvern),nu pot sa nu remarc atitudinea "de mare superioritate"a celor care fac facultati "de stiinte umaniste("Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică. ")
  • +2 (2 voturi)    
   mmda (Joi, 12 aprilie 2018, 10:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Si fix anul asta, cind universitatile serioase au tras de urechi analfabetismul ministrului s-a ajuns la concluzia ca universitatile tehnice sunt viitorul tarii. Dar hai sa-ti pun o intrebare: facutatitie de Informatica, care produc IT-siti si care-s parte a acestor universitati numute de tine "umaniste" (fara sa pricepi ca matematica, fizica, chimia, etc nu-s umaniste, si ele ar trebui sa produca viitorii cercetatori), deci cum iti explici ca facultatile de informatica nu au primit numar sporit de locuri?!?
  • +2 (2 voturi)    
   Si Basescu zicea la fel (Joi, 12 aprilie 2018, 14:38)

   George C. [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   "Prea multi filosofi, prea putini tinichigii". E o mare superficialitate sa crezi ca dezvoltarea unei tari se reduce la crearea de specialisti in domeniile tehnice. Puterea unei democratii sta in umanisti mai multdecat in ingineri si in tehnocrati. Iar Domnul Rector Dumitru nu face "politica partizana". Sau poate, daca nu il pupa pe Mmnistrul Popa in fund, atunci inseamna ca e partizan? Asta e logica de politruc, gandire de tipul "cine nu-i cu noi e impotriva noastra". Asa cum era si pe vremea marinarului chior si betiv, care a ingropat Romania si se plangea ca avem prea multi filosofi, prea putini ospatari.
 • +17 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:51)

  [anonim]

 • +23 (25 voturi)    
  Dar care este surpriza?! (Miercuri, 11 aprilie 2018, 17:52)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Uimirea Universitatii este complet nejustificata, partidul lui Ilici, al carui presedinte este daddy dracnea, isi racnea inca din primavara lui 1990 crezul politic:

  MOARTE PENTU CEI CU CARTE!
 • +10 (14 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 11 aprilie 2018, 18:05)

  polonyca [anonim]

 • +17 (19 voturi)    
  Oribil!Astia suntem! (Miercuri, 11 aprilie 2018, 18:30)

  Nonidem [utilizator]

  Astia suntem!Cocotam, prin iresponsabilitatea,incultura,stupizenia noastra,in posturi de decizie a viitorului natiunii indivizi submediocri,lichele ale pomposului "cel mai mare partid" al Tarii care prin astfel de conducatori se indreapta hotarat si cu pasi mari, in a ajunge la periferia natiunilor lumii.Dupa cum se procedeaza de ani in sir la diluarea rigorii educatiei si invatamantului,la neracordarea lor la necesitatile contemporane,la feudalizarea lor-este in mod evident un atentat la siguranta nationala.Iata exemplul elocvent al celor doua Romanii: a domnului Mircea Dumitru si alta a marionetei semianalfabete numit ministru al Invatamantului!Alegerea ne-a apartinut!
 • +15 (17 voturi)    
  din (Miercuri, 11 aprilie 2018, 18:42)

  nahir [utilizator]

  pacate cred ca nici in mustata aia care se vrea smechera, nu-l doare pe unicul ganditor al tarii, aka pablito dragnea. Analfabeta functional care e pe post de prim ministru, impreuna cu neica nimeni care este ministru al educatiei, nici nu conteaza (poate doar de forma) in acuatia repetentului sef de partid si de camera parlamentara.
  Macar acum, sper, sa-si dea seama judecatorii care i-au dat pedeapsa penntru furt electoral, ca au gresit dandu-i o pedeapsa cu suspendare si, in plus, neinterzicandu-i drepturi electorale (exact pentru ce a fost condamnat).
  • +2 (2 voturi)    
   judecatorii zici ...sa-si dea seama (Miercuri, 11 aprilie 2018, 19:28)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Gasca grupului infractional organizat n-ar fi avut succes in distrugerea romaniei daca magistratii isi dadeau "seama" ....Oare de ce n-au fost scosi de guler tradatorii de tara si jefuitorii economiei ?
 • -4 (6 voturi)    
  UAIC ce zice? (Miercuri, 11 aprilie 2018, 19:06)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  adica TT?
 • +5 (5 voturi)    
  Lenin spanzura intelectuali si burgheji (Miercuri, 11 aprilie 2018, 19:47)

  Parzivall [utilizator]

  In pietele publice. La vremuri noi, metode noi. Din pacate Romania se Tele Orman-izeaza.
 • +2 (2 voturi)    
  normal... (Miercuri, 11 aprilie 2018, 19:50)

  liviu_ [utilizator]

  ei au nevoie de prosti ca sa-=i voteze...
 • +4 (4 voturi)    
  Analfabeti cu gandire comunista urasc intelectuali (Miercuri, 11 aprilie 2018, 20:25)

  morometu [utilizator]

  Prigoana intelectualilor, ura impotriva dezvoltarii creatoare a individului se revarsa prin orice masura luata impotriva cetatenilor. Cum sa te dezvolti astfel incat sa-ti depasesti intelectual, conducatorii analfabeti?'' La ...Canal, intelectuali'' ! Invataturile odiosului sunt urmate cu constiinciozitate de conductorii submediocrii, autosuficienti... Dictatura de partid trebuie sa stopeze dezvoltarea intelectuala a tinerilor. De aceea, parintii fac eforturi financiare pentru a-si indrepta copii spre educatie intr-o alta tara. Odata plecati, copii inteleg ce inseamna sa traiesti intr-un stat civilizat cu reguli si rigori, unde poti ascede pe o scara a valorilor sociale.
 • +3 (3 voturi)    
  mediocritate (Miercuri, 11 aprilie 2018, 21:37)

  clujanu [utilizator]

  Acest ministru ,, nu are intotdeauna toate cuvintele la domnia sa " nu pentru ca este un ,,ilustru inginer" ci pentru ca este o mediocritate. Citandu-l pe savantul Grigore Moisil ,,Nimic nu costa mai mult decat nestiina"
 • +3 (3 voturi)    
  criterii performanta (Miercuri, 11 aprilie 2018, 21:58)

  liviuta [utilizator]

  Presupun ca la alocarea locurilor si fondurilor s-au avut in vedere niste "criterii de performanta" cum ar fi :
  - ponderea dr. in stiinte din total absolventi;
  - ponderea absolventilor ajunsi demnitari;
  - ponderea absolventilor suspecti sau inculpati in dosare de coruptie
  - ponderea studentilor care obtin una sau mai multe licente fara sa frecventeze cursurile vreunei facultati.
  La aceste criterii, universitatile cu traditie nu stau prea bine, nu sunt eficiente.
 • -1 (7 voturi)    
  Domule Dumitru (Miercuri, 11 aprilie 2018, 22:14)

  corbul109 [utilizator]

  Aveti doar 87 de locuri in Domenii prioritare de dezvoltare ale României din 2865!!!

  O fi UB veche, dar din cate vad relevanta ei e zero in domenii prioritare.
  Daca o sa insistati in continuare sa finantati doar studenti de la litere, filozofie, stiinte politice sau drept si mai putin pe cei de la fizica, chimie sau informatica cred ca surprizele vor fi si mai mari anul viitor
 • -3 (3 voturi)    
  Inteleg frustrarea domnului Rector... (Miercuri, 11 aprilie 2018, 23:21)

  justin puscasu [utilizator]

  dar trebuie sa intelegem ca exista o piata a fortei de munca si aceasta piata e dinamica. Cu alte cuvinte nevoia sociala de padurari, "motostivuitori", filozofi, filologi, teologi sau informaticieni se schimba de la un an la altul. Cu toate acestea, repartizarea locurilor bugetate la admitere a fost aproximativ constanta in ultimii zece ani, in ciuda faptului ca studentii ocolesc anumite specializari. Asa s-a ajuns la aberatii, cum sunt unele departamente unde - fara exagerare - sunt mai multi profesori decat studenti.
  Iar in legatura cu doctoratele, e bine sa ne amintim ca suntem pe ultimul loc in Europa in privinta rezultatelor cercetarii, dar avem cel mai mare numar de doctori la suta de mii de locuitori.
  Din punct de vedere al alocatiilor bugetare, cel mai rentabil pentru o universitate este sa obtina un numar cat mai mare de locuri la doctorat.
  Cu 10 doctoranzi in "stiintele" literelor, obtii mai multi bani decat pentru 80 de studenti in informatica. De aia e suparat domnul Rector.
  • +1 (1 vot)    
   Legatura asta intre (Joi, 12 aprilie 2018, 12:52)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   motostivuitori, informaticieni, samd. si scoala, este tot mai subtila. Scoala, si ma refer la invatamantul superior, nu te mai poate pregati pentru o singura meserie. Daca esti doar "motostivuitor" ( ma rog, echivalentul cu studii superioare ), esti foarte vulnerabil si probabil la un moment dat va trebui sa te reprofilezi sau sa te relochezi in functie de ce iti ofera piata.

   Pe de alta parte, in IT, "informaticieni" sunt oameni cu diverse facultati, backgrounduri si mindseturi, ASE ( cibernetica ), Universitate ( mate-info), Politehnica ( automatica, electronica), care nu au neaparat o pregatire de "informaticieni", ci mai degraba o pregatire generica, suficienta totusi ca sa inteleaga si sa tina pasul cu lucruri noi si in schimbare, cum sunt cele din IT.

   Asadar, locurile la universitati ar trebui stabilite nu dupa "piata muncii" care e in schimbare, ori noi pregatim oameni pentru 30-40 de ani inainte, ci dupa cerere, adica numarul celor inscrisi la facultati, adica ei sa aleaga fie si datorita faptului ca, desi exista riscul sa nu poata fi absorbiti de actuala piata a muncii, vom avea oameni care invata cu entuziasm si vor urma ce drum le place, vor avea diverse initiative si vor putea sa se adapteze mai usor la schimbarile care vor urma. Alternativa e sa avem niste absolventi care vor fi atrasi catre multele locuri din anumite sectoare, cum era pe vremea lui Ceausescu cu Politehnica, vor face facultate doar ca sa aiba o diploma, fiind deja blazati cand ies de pe bancile scolii, numai buni pentru ajutor social.

   Cum insa contractul social dintre noi si stat e foarte vag cand e vorba de educatie, adica noi suntem fortati sa platim impozite "pentru educatia gratuita a copiilor" iar statul ne da cate locuri considera el, si ce calitate a actului de invatamant vrea, adica nimeni nu il trage la raspundere pentru managementul defectuos, deciziile pot fi politice si luate de una ca Olguta sau ca Firea sau , de ce nu, Elena Ceausescu.
 • -1 (3 voturi)    
  Perspective (Joi, 12 aprilie 2018, 0:00)

  RaduMischie [utilizator]

  Sa privim lucrurile din mai multe perspective:
  - cred ca, cel mai probabil, prietenii PSD de la universitatile din tara cer mai multi bani. Si cum prietenii trebuie ajutati, dar bani nu sunt, se taie de la "dusmani". Reprimarea Universitatii Bucuresti este astfel indirecta, cred ca Dragnea & co au zis "lasa, nu e nici o tragedie daca le taiem, oricum au gura mare". Adica nu cred ca au zis "hai sa le-o tragem", dar nici nu i-a durut ca o sa le-o traga.
  - pe de alta parte, fara insa a tine partea PSD, Universitatea din Bucuresti merge mai mult pe stiinte umaniste (drept, filozofie, literatura, stiinte politice, istorie, limbi straine). Ai si real (matematica, fizica si chimie). Dar economia e la ASE, tehnica e la Politehnica, Constructiile sunt la UTCB, medicina la Medicina. Practic, nu stiu cata valoare adaugata produce Universitatea din Bucuresti in economie. Ok, stim ca nu asta e motivatia PSD si stiu ca avem nevoie si de oameni care sa fie pe profil umanist. Dar sa privim putin la rece.
  - Si mai ales sa vedem ca locurile sunt taiate de la master si doctorat, nu de la licenta. La cum s-au demonetizat aceste categorii de studii in Romania, cred ca impactul e minor. Nu pierdem nimic daca sunt mai putini masteranzi/doctoranzi in Bucuresti (si, la fel, nu castigam nimic daca sunt mai multi in Baia Mare si Suceava). Practic, pierdem bani in alta parte.
 • +1 (1 vot)    
  Tara te vrea prost ! Ups, i mean, mediocru, limita (Joi, 12 aprilie 2018, 8:59)

  FLucas [utilizator]

  Tara te vrea prost ! Ups, i mean, mediocru, limitat in gandire si total supus maretului conducator de Alexandria. Sa platesti taxe si impozite, sa te bucuri de scaderile de salariu si sa votezi PSD. Partidul te va iubi nelimitat ! Era sa uit, o sa fie o mandrie sa termini o facultate la Suceava !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by