- UPDATE DOCUMENT Lovitură de milioane de euro pentru universitățile vocale împotriva puterii: Sute de locuri le-au fost tăiate la Master și Doctorat / Câte locuri au primit universitățile care l-au susținut pe ministrul Educației și ce spune Ministerul
Replica: Universitatea Bucureşti, criticată dur de Ministerul Educaţiei: Dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre titulare decât pentru cerinţele pieţei muncii. E surprinzător că ARACIS i-a acordat "grad de încredere ridicat”
"Numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei", precizează Universitatea.
Citește comunicatul integral al Universității din București:
„Despre triumful mediocrității și al găștilor politice
Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou!
De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă.
După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra “literelor” și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, “nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa”, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.
Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc.
Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.
Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.
Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică.
Este un timp al polemicii si un timp al deciziilor instituționale sobre si lucide! Vă anunțăm că Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol “criteriile” de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din București
Prof. univ. dr. Marian Preda
Președinte Senat, Universitatea din București”
Citește și:
Cred ca nu este suficienta actiunea in contencios chiar daca va avea castig de cauza si se impune si o atentionare a forurilor internationale academice, chiar si cu riscul ca rectorii si Presedintii Senatelor Universitatilor din Consortiu sa fie acuzati de "pulifricii" politici (scuze, HN !) de defaimare a Romaniei !
PS. Pacat ca multa energie intelectuala s-a consumat, se consuma si se va consuma, nu pt cercetare academica ci in lupta pt asigurarea continuitatii cercetarii academice si a perfectionarii universitare !
MOARTE PENTU CEI CU CARTE!
Macar acum, sper, sa-si dea seama judecatorii care i-au dat pedeapsa penntru furt electoral, ca au gresit dandu-i o pedeapsa cu suspendare si, in plus, neinterzicandu-i drepturi electorale (exact pentru ce a fost condamnat).
- ponderea dr. in stiinte din total absolventi;
- ponderea absolventilor ajunsi demnitari;
- ponderea absolventilor suspecti sau inculpati in dosare de coruptie
- ponderea studentilor care obtin una sau mai multe licente fara sa frecventeze cursurile vreunei facultati.
La aceste criterii, universitatile cu traditie nu stau prea bine, nu sunt eficiente.
O fi UB veche, dar din cate vad relevanta ei e zero in domenii prioritare.
Daca o sa insistati in continuare sa finantati doar studenti de la litere, filozofie, stiinte politice sau drept si mai putin pe cei de la fizica, chimie sau informatica cred ca surprizele vor fi si mai mari anul viitor
Iar in legatura cu doctoratele, e bine sa ne amintim ca suntem pe ultimul loc in Europa in privinta rezultatelor cercetarii, dar avem cel mai mare numar de doctori la suta de mii de locuitori.
Din punct de vedere al alocatiilor bugetare, cel mai rentabil pentru o universitate este sa obtina un numar cat mai mare de locuri la doctorat.
Cu 10 doctoranzi in "stiintele" literelor, obtii mai multi bani decat pentru 80 de studenti in informatica. De aia e suparat domnul Rector.
Pe de alta parte, in IT, "informaticieni" sunt oameni cu diverse facultati, backgrounduri si mindseturi, ASE ( cibernetica ), Universitate ( mate-info), Politehnica ( automatica, electronica), care nu au neaparat o pregatire de "informaticieni", ci mai degraba o pregatire generica, suficienta totusi ca sa inteleaga si sa tina pasul cu lucruri noi si in schimbare, cum sunt cele din IT.
Asadar, locurile la universitati ar trebui stabilite nu dupa "piata muncii" care e in schimbare, ori noi pregatim oameni pentru 30-40 de ani inainte, ci dupa cerere, adica numarul celor inscrisi la facultati, adica ei sa aleaga fie si datorita faptului ca, desi exista riscul sa nu poata fi absorbiti de actuala piata a muncii, vom avea oameni care invata cu entuziasm si vor urma ce drum le place, vor avea diverse initiative si vor putea sa se adapteze mai usor la schimbarile care vor urma. Alternativa e sa avem niste absolventi care vor fi atrasi catre multele locuri din anumite sectoare, cum era pe vremea lui Ceausescu cu Politehnica, vor face facultate doar ca sa aiba o diploma, fiind deja blazati cand ies de pe bancile scolii, numai buni pentru ajutor social.
Cum insa contractul social dintre noi si stat e foarte vag cand e vorba de educatie, adica noi suntem fortati sa platim impozite "pentru educatia gratuita a copiilor" iar statul ne da cate locuri considera el, si ce calitate a actului de invatamant vrea, adica nimeni nu il trage la raspundere pentru managementul defectuos, deciziile pot fi politice si luate de una ca Olguta sau ca Firea sau , de ce nu, Elena Ceausescu.
- cred ca, cel mai probabil, prietenii PSD de la universitatile din tara cer mai multi bani. Si cum prietenii trebuie ajutati, dar bani nu sunt, se taie de la "dusmani". Reprimarea Universitatii Bucuresti este astfel indirecta, cred ca Dragnea & co au zis "lasa, nu e nici o tragedie daca le taiem, oricum au gura mare". Adica nu cred ca au zis "hai sa le-o tragem", dar nici nu i-a durut ca o sa le-o traga.
- pe de alta parte, fara insa a tine partea PSD, Universitatea din Bucuresti merge mai mult pe stiinte umaniste (drept, filozofie, literatura, stiinte politice, istorie, limbi straine). Ai si real (matematica, fizica si chimie). Dar economia e la ASE, tehnica e la Politehnica, Constructiile sunt la UTCB, medicina la Medicina. Practic, nu stiu cata valoare adaugata produce Universitatea din Bucuresti in economie. Ok, stim ca nu asta e motivatia PSD si stiu ca avem nevoie si de oameni care sa fie pe profil umanist. Dar sa privim putin la rece.
- Si mai ales sa vedem ca locurile sunt taiate de la master si doctorat, nu de la licenta. La cum s-au demonetizat aceste categorii de studii in Romania, cred ca impactul e minor. Nu pierdem nimic daca sunt mai putini masteranzi/doctoranzi in Bucuresti (si, la fel, nu castigam nimic daca sunt mai multi in Baia Mare si Suceava). Practic, pierdem bani in alta parte.