​​Studenții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au anunțat că au intrat în grevă japoneză, timp de două zile, şi îi cer Ministerului Educaţiei să analizeze din nou distribuirea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019. Anterior, aceeași formă de protest a fost anunțată de studenţii Universităţii de Vest din Timişoara, de conducerea Universităţii din Bucureşti și de studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Protest al studentilor de la IasiFoto: ligastudentilor.net

Studenții de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași amintesc că, “la propunerea Ministerului Educației Naționale (MEN), Guvernul României a adoptat prin HG 131/2018 noile cifre de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat pentru viitorul an academic 2018-2019”.

Universitățile din Consorțiul „Universitaria”, cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România, fidele tradiţiei educaţionale româneşti şi europene, aspect relevat inclusiv prin pozițiile constante pe care le-au ocupat în clasamentele internaționale, au fost principalele ținte ale repartizării cifrelor de şcolarizare, pe criterii netransparente şi discreţionare”, acuză aceștia.

Studenții de la Iași cer următoarele:

  • 1. Abrogarea HG 131/2018 prin care s-a realizat actuala repartizare a locurilor bugetare, precum și a actelor normative elaborate de Ministerul Educației Naționale care au creat situația actuală (OMEN 3330/2018 și OMEN 5376/2017);
  • 2. Publicarea de urgență a tuturor documentelor “care au fundamentat controversata decizie a ministerului de resort și realizarea unei ample dezbateri publice cu privire la modalitatea de distribuire a locurilor bugetate”;
  • 3. Realizarea unei noi alocări a cifrelor de școlarizare, ținând cont de cererea candidaților la admitere, de capacitatea de școlarizare recomandată de ARACIS și de performanțele academice rezultate, pe fiecare domeniu de studiu în parte;
  • 4. Promovarea unor politici educaționale coerente și sustenabile pe termen mediu și lung, care să fie rezultatul consultării tuturor actorilor implicați.

În comunicatul remis HotNews.ro, studenții de la Iași precizează următoarele: “dezavuăm tentativele lansate în spațiul public prin care se susține, în mod eronat, că demersurile studenților celor cinci universități din Consorțiul ‘Universitaria’ ar fi îndreptate împotriva colegilor lor din alte instituții de învățământ superior”.

Și studenţii Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca au declanşat, în urmă cu o zi, greva japoneză. Ei au purtat banderole albe pe braţe la cursuri, tot în semn de protest faţă de alocarea locurilor bugetate la nivel de licență, master și doctorat, transmite Mediafax. Studenții de la Cluj au anunțat că recurg la această formă de protest până vineri.

La Universitatea din București, decizia de a intra în grevă japoneză a luat-o Senatul instituției de învățământ superior. ”Senatul Universităţii din Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente”, a anunțat Universitatea.

Primii care au intrat în grevă japoneză au fost studenții Universităţii de Vest din Timişoara (detalii aici).

De partea cealaltă, Universităţile de Medicină au salutat la începutul săptămânii creşterea cifrei de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior medical (detalii aici).

La rândul său, ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu a repartizat locurile în universități pe criterii politice și a avertizat că, în știintele socio-umane, avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa (detalii aici).

Citește și: