Senatul Universităţii din Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente. De asemenea, Universitatea a anunțat că va intra de joi în grevă japoneză.

Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

”Senatul Universităţii din Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente”, arată un comunicat al Universității București, după ce Senatul a votat în uninanimitate o declaraţie de poziţie referitoare la decizia Ministerului Educaţiei Naţionale privind alocarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2018-2019.

Senatul Universității atrage atenţia că „Ministerul Educației Naționale nu a prezentat niciun fel de criterii obiective de repartizare a cifrei de școlarizare către universități”. Mai mult, potrivit Senatului, Ministerul Educației ”a înlocuit în mod abuziv membrii CNSPIS, consiliu care, la solicitarea Ministerului, a elaborat o propunere echilibrată de metodologie de alocare a cifrei de școlarizare, propunere care a fost în consultare publică în decembrie 2017 – ianuarie 2018”.

Mai mult, Senatul UB consideră că „afirmația ministrului Educației Naţionale potrivit căreia Universitatea din București nu trebuia să primească de la ARACIS grad ridicat de încredere a afectat grav demnitatea comunității universitare vizate. Ne așteptăm ca domnul ministru să facă un gest de onoare, cerându-și public scuze celor pe care i-a jignit”.

De asemenea, Universitatea București a precizat că Senatul UB a votat, în unanimitate, susţinerea iniţiativei comunităţii universitare a UB de a intra în grevă japoneză, începând de mâine, 19 aprilie 2018.

Declaraţia completă aprobată de membrii Senatului Universităţii din Bucureşti este disponibilăaici.

Citește și:

Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara, în grevă japoneză faţă de reducerea locurilor bugetate

FOTO Protest în fața Ministerului Educației, împotriva modului în care au fost distribuite locurile bugetate în universități

Ministrul Educației, Valentin Popa: Nu este adevărat că am repartizat locurile în universități pe criterii politice. În știintele socio-umane, avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa