Liderul USR Nicusor Dan i-a raspuns pe Facebook deputatului Tudor Benga, care s-a declarat nemultumit ca cei din conducerea partidului nu dezbat documentul intern transmis de el impreuna cu Cristian Ghinea si Adrian Prisnel, afirmand ca o asemenea acuzatie este "un neadevar" si ca "din pacate, apropierea Congresului USR incepe sa ne ia usor mintile". Dan face referire nu doar la postarea lui Benga, ci si la "afirmatiile recente ale lui Cristian Ghinea", si le recomanda colegilor sa nu se minta intre ei.

Nicusor Dan in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Ce scrie Nicusor Dan:

"Din pacate apropierea Congresului USR incepe sa ne ia usor mintile.

Postarea de ieri a lui Tudor Benga, preluata de Hotnews, si declaratii recente ale lui Cristian Ghinea, afirma ca actuala conducere a USR refuza o dezbatere asupra viitorului partidului.

Aceasta afirmatie este, din pacate, un neadevar.

Un calendar clar de pregatire a Congresului fost stabilit in sedinta presedintilor de filiale judetene din 11 februarie. In teleconferinta cu presedintii filialelor judetene din 28 februarie au fost anuntati responsabilii care sa colecteze propunerile de la TOTI membrii asupra Statutului.

Pana in 10 aprilie acesti responsabili au sistematizat propunerile primite de la membri. In 22 aprilie comisia de juristi va prezenta sinteza nationala catre presedintii filialelor judetene, care vor agrea asupra chestiunilor fundamentale pentru care exista puncte de vedere diferite, acestea urmand sa fie transante de Congres. Tot in 22 aprilie se va discuta despre alte documente care sa fie eventual aprobate de Congres in afara Statutului.

Tudor si Cristi stiau aceste lucruri cand au facut declaratiile publice. Dezbaterea interna chiar are loc.

Campania interna este legitima, dar nu e in regula cand se bazeaza pe informatii false transmise in spatiul public. Sa dezbatem, dar sa nu ne mintim intre noi."

UPDATE Benga a revenit cu o replica pentru Nicusor Dan, tot pe Facebook, afirmand ca este "regretabil" ca acesta a raspuns "acuzandu-ma de minciuna si arzand punti de comunicare". "Mi-e teama ca ne indreptam ca somnambulii spre un congres din care, in loc sa iesim coerenti si intariti, sa iesim divizati si dezorientati."

"Este regretabil ca Nicusor alege sa raspunda problemei ridicate de mine acuzandu-ma de minciuna si arzand punti de comunicare. Da, intalnirea si calendarul la care face el referire sunt reale si erau cunoscute. Dar nu asta e problema, iar eu incerc de aproape o luna, exclusiv in interiorul partidului si inclusiv in discutie unu la unu cu el, sa fac conducerea sa inteleaga ca problema e mult mai larga.

Avem o intalnire programata dar absolut nici un set de reguli ale jocului acceptate cu mai putin de o luna inainte de congres. Nu stim clar structura de conducere si cu cate locuri in partile ei componente, nu stim mai nimic din ce vom supune la vot si ce sistem de vot vom folosi, nu stim in baza carei variante de statut vom organiza propriu-zis congresul. Si toate astea in contextul unei falii evidente de incredere. Fara un minim de incredere restabilit printr-o intelegere de principiu asupra regulilor jocului, riscam sa ne trezim intr-un congres complet confruntational, in care fiecare dintre sutele de amendamente la statut sa devina o batalie. Asta e problema structurala si pe ea acuz eu lipsa de dezbatere.

Am zis-o si ieri si o repet: nu am vreo miza personala in jocul asta. Nu caut functii si nu intentionez sa candidez. Si nici nu intentionez sa escaladez discutia asta public mai departe de atat. Dar mi-e teama ca ne indreptam ca somnambulii spre un congres din care, in loc sa iesim coerenti si intariti, sa iesim divizati si dezorientati. Iar pentru a evita scenariul asta ne va trebui mai mult decat discutia cu presedintii de filiale din 22."

Deputatul USR de Brasov Tudor Benga a scris pe Facebook, referindu-se la documentul intern pe care l-a lansat la inceputul lunii impreuna cu deputatii Cristian Ghinea si Adrian Prisnel, ca cei din conducerea partidului nu abordeaza subiectele lansate in dezbatere, ceea ce este "suparator" si ca "parti" din conducerea partidului "se tem de deschidere si de competitie".

La randul sau Cristian Ghinea il critica pe Nicusor Dan, intr-un interviu pentru ziare.com, caruia ii reproseaza ca "nu a gestionat foarte bine" succes alegerilor si ca partidul nu este organizat. In acelasi interviu, Ghinea s-a referit si el la documentul intern si a afirmat ca daca se accepta propunerile sale - "referendumul intern, ideea de partid cu mai multi lideri, care sa permita venirea unora cum e Dacian Ciolos" - nu are de ce sa candideze la sefia partidului, impotriva lui Nicusor Dan.

De asemenea, Ghinea afirma ca desi Dan a anuntat ca va candida pentru functia de presedinte al partidului, nu a venit cu o platforma.