Liderul PSD Liviu Dragnea a depus miercuri un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal care prevede aplicarea cotei de TVA zero pentru mai multe livrari de bunuri si servicii, printre care livrarea locuintelor catre persoane fizice, livrarea de cladiri destinate a fi case de copii sau camine de batrani, servicii de difuzare de publicitate prin mass-media, dar si livrarea de ingrasaminte si de pesticide. O alta prevedere consta si majorarea pana la 300.000 lei a plafonului de scutire de la plata TVA.

Dragnea si guvernul GrindeanuFoto: Hotnews

Astfel, se stabileste aplicarea cotei zero de TVA pentru:

  • livrarea de locuinte pentru persoanele fizice
  • livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap
  • livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei
  • serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media
  • livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Citeste aici proiectul

Dragnea sustine, in expunerea de motive, ca masura are in vedere "sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru cladirile utilizate in scopuri sociale, precum si facilitarea accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA".

  • Pe de alta parte, potrivit Regulilor Uniunii Europene, cotele reduse de TVA nu pot fi mai mici de 5%, cu exceptia unor "cote speciale" pentru o "perioada de tranzitie". "<>se refera la exceptii multiple la regulile de baza. In mare parte din motive istorice si sub anumite conditii, multe tari UE au primit aprobare sa iasa din aceste reguli pentru o perioada de tranzitie, cu scopul de a permite alinierea graduala a legilor nationale cu Directiva TVA, pana la adoptarea definitiva a cotelor de TVA convenite de catre toate tarile UE", potrivit Comisiei Europene.

O alta prevedere a proiectului presupune "majorarea plafonului de scutire pana la care acestea pot efectua operatiuni fara a avea obligatia platii TVA de la 220.000 lei (65.000 Euro la cursul de la data aderarii) la 300.000 lei (88.500 Euro la cursul de la data aderarii)".

Potrivit lui Dragnea, "majorarea plafonului va conduce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili sa opteze pentru a nu se inregistra ca platitori de TVA, in conditiile in care calitatea de platitor implica o serie de obligatii care conduc la cresterea sarcinilor administrative a contribuabililor precum si a costurilor acestora".

Proiectul a fsot depus la Senat, iar Camera Deputatilor este decizionala. Dragnea nu a cerut procedura de urgenta pentru acest proiect.

PSD promitea in programul de guvernare va "extinde cota 0% de TVA pentru vanzarea de locuinte, publicitate si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 martie 2017."

Ziarul Financiar scria vinerea trecuta, citand surse apropiate executivului, ca guvernul Grindeanu va elimina TVA-ul pentru achizitiile de locuinte incepand cu data de 1 martie, masura mentionata si in programul de guvernare. Taxa pe Valoarea Adaugata va fi eliminata insa numai pentru imobilele sub 100.000 de euro, scrie ZF.