Premierul Dacian Ciolos a declarat duminica la Iasi ca va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonante de urgenta referitoare la desfasurarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin, el aratand ca studiaza toate posibilitatile cu privire la implementarea acestei masuri, printre care ar fi inclusiv cea a asumarii raspunderii in Parlament. Si presedintele Iohannis a declarat la Iasi ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna.

Dacian CiolosFoto: HotNews / Dan Popescu

"Studiem toate posibilitatile", a raspuns Ciolos, fiind intrebat de un jurnalist daca varianta asumarii raspunderii ar fi una fezabila pentru a implementa masura votului in doua tururi pentru functia de primar. Jurnalistul a revenit si a intrebat daca acest raspuns al premierului inseamna ca nu exclude aceasta varianta, iar Ciolos a raspuns similar: "Studiem toate posibilitatile".

Totodata, seful Guvernului a fost intrebat daca va fi de acord cu varianta unei Ordonante de Urgenta a Guvernului care sa modifice legea alegerilor locale in acest sens, daca partidele ar fi de acord. "O sa discut cu partidele politice intai", a raspuns Ciolos.

Intr-o declaratie acordata site-ului EurActiv in timpul vizitei efectuate la Paris miercuri si joi, publicata duminica in sectiunea de limba romana a site-ului, premierul Ciolos a mentionat ca nu a adaugat in programul sau de guvernare modificarea legii electorale in vederea revenirii la alegerea primarilor in doua tururi, deoarece, dupa discutiile cu partidele, a inteles ca nu exista majoritate pentru acest demers.

"Dupa discutii cu partidele politice, am inteles ca nu avem majoritate pentru a modifica legea electorala. Schimbarea legii de catre un guvern tehnocrat nu e posibila", a declarat, la Paris, intrebat de EurActiv, premierul Ciolos, adaugand ca nu a promis niciodata modificarea legii electorale in acest sens.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Iasi, ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adaugand ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreste acestora sa gaseasca "cea mai inteleapta solutie".

"Ideea este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie", a afirmat seful statului.

Biroul Politic National al PNL a decis luni, 18 ianuarie, sa-i inainteze premierului o propunere in sensul aprobarii printr-o ordonanta de urgenta a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, a anuntat copresedintele liberalilor Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa, la finalul reuniunii.

Premierul Dacian Ciolos a afirmat marti, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonante de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, ca nu este democratic ca o lege adoptata de Parlament sa fie modificata de Guvern prin OUG.

"Este o decizie politica, mai ales ca este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (...) Eu, in Guvernul pe care il conduc - este un Guvern independent -, care nu este implicat politic, si nu cred ca este democratic sa modifice un Guvern prin OUG o lege politica", a spus Ciolos.

Alina Gorghiu a declarat, marti, ca nu se astepta din partea premierului sa respinga ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si a adaugat ca va incerca in continuare sa-l convinga de necesitatea demersului. Ea declarat si vineri, la Galati, ca orice fel de metoda prin care se ajunge la alegerile in doua tururi pentru primar este binevenita atat timp cat respecta legea si Constitutia, raspunzand unei intrebari referitoare la sugestia facuta Guvernului Ciolos de prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, privind asumarea raspunderii pe acest subiect.

"Fiecare isi evalueaza sansele de reusita intr-un demers cum crede de cuviinta. Raspund pentru actiunile PNL, nu raspund pe ce poate sau nu sa faca cabinetul Ciolos, dar cred ca orice fel de metoda prin care se ajunge la alegerile in doua tururi pentru primar este binevenita atat timp cat respecta legea, Constitutia. E un punct de vedere al domnului Orban, se poate discuta marti, pe 26 ianuarie, la Biroul Politic National", a spus Gorghiu.

Copresedintele PNL i-a solicitat, sambata, liderului PSD, Liviu Dragnea, "sa se solidarizeze cu romanii care doresc o competitie reala la alegerile locale" si sa accepte ideea alegerilor pentru primari in doua tururi de scrutin.

Cererea PNL privind organizarea alegerilor locale in doua tururi de scrutin este neconstitutionala, iar legislatia electorala nu poate fi modificata cu un an inainte de alegeri, in sensul avantajarii unui partid politic, a declarat marti, la RFI, deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei. Intrebat daca ar fi de acord cu alegeri locale in doua tururi, Iordache a raspuns negativ, fiind de parere ca schimbarea modului de a alege primarii nu ar ajuta pe cineva acum.

Cat priveste faptul ca ideea alegerilor locale in doua tururi de scrutin a fost si o solicitare a manifestantilor, Iordache a spus ca legea se modifica in Parlament, nu in strada. "Bun, dar pana la urma legea se modifica in Parlament, nu se modifica in strada. Daca are cineva ceva de spus, au fost amendamente, au fost discutii pro si contra, dar, pana la urma, legea se modifica in Parlament", a mai aratat acesta.

Organizarea alegerilor intr-un tur de scrutin sau mai multe este o optiune politica, iar Legea Fundamentala nu se refera la acest aspect, ci spune ca alegerile trebuie sa fie libere, periodice si corecte, a declarat, miercuri, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

"Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia nu spune ca alegerile trebuie sa se faca intr-un tur sau doua tururi, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca", a subliniat Zegrean.