UPDATE 18.21: DNA a cerut arestarea preventiva si in dosarul Microsoft, unde deja se impusese controlul judiciar.

Elena Udrea la DNAFoto: Agerpres

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general cerere de incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea. Potrivit comunicatului DNA, faptele de care e acuzata Elena Udrea au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012. DNA anunta ca extins cercetarile in cazul Elenei Udrea, pentru luare de mita.

Ora 16.42: Potrivit referatului DNA, procurorii o acuza pe Udrea de luare de mita pentru ca aceasta ar fi conditionat plata unor lucrari publice catre o companie privata (Termogaz Company S.A.) de sponsorizarea de 3 milioane de lei acordata de acea companie firmei lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute. Or, procurorii sustin ca "Udrea Elena avea un interes direct in organizarea galei Bute, urmarind obtinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului".

Comunicatul DNA:

La data de 4 februarie 2015, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe celor de coruptie au dispus extinderea cercetarilor fata de UDREA ELENA GABRIELA, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Prin urmare, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii:

1. Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

2. ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu; tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite; luare de mita.

Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.

Prezentele cereri intra sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala si ale Constitutiei Romaniei, prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale, respectiv incuviintarea arestarii preventive, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Amintim ca miercuri Comisia Juridica a dat aviz favorabil de urmarire penala pentru Elena Udrea in dosarul Gala Bute.