Viitorul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, a absolvit Facultatea de Fizica de la Cluj, a fost profesor de fizica la liceu, inspector scolar si primar la Sibiu. Mama sa a fost sora medicala, tatal - tehnician la o intreprindere, sora sa, Krista (cu patru ani mai mica) a terminat tot Fizica, iar dupa '89 toti au plecat in Germania. Intr-un interviu pentru StirileProTv.ro, Iohannis a povestit ca mancarea sa preferata este ciorba de perisoare si ca poarta 45 la pantof.

Carmen si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Klaus Iohannis a castigat turul al II-lea al alegerilor prezidentiale 2014 cu aproximativ 54%, potrivit numaratorii partiale a Biroului Electoral Central. La doua zile de la duminica alegerilor, presa internationala a vorbit pe larg despre neamtul care va conduce Romania, iar viata acestuia nu a ocolit nici presa tabloida.

Wowbiz.ro scrie ca i-a contactat pe parintii lui Klaus Iohannis, care sunt stabiliti de 22 de ani in Germania. Gustav Heinz Johannis, tatal sau, le-a spus acestora: "Ce sa zic, ne asteptam sa castige si suntem bucurosi... dar noi nu acordam nici un interviu, telefonul suna continuu de azi-dimineata si noi nu suntem asa, am stabilit ca nu acordam nici un interviu. E treaba lui, munca lui, va rog sa ne intelegeti. La revedere!", potrivit relatarii publicate pe site.

In volumul autobiografic "Pas cu pas", Klaus Iohannis (55 de ani) scrie ca a crescut in apropierea Centrului istoric al Sibiului si ca "parintii mei au fost oameni simpli, fara functii: mama a fost sora medicala, fara apartenenta politica, iar tata a fost tehnician la o intreprindere". In acelasi volum, Iohannis marturisteste ca "este dificil pentru mine sa ma refer la casa parinteasca intr-un mod emotionant, cum fac majoritatea oamenilor care isi amintesc de locul in care au copilarit. Propriu-zis, casa parinteasca nu a existat. Am stat cu chirie si ne-am mutat de mai multe ori". (pg. 10)

Viitorul presedinte spune ca atat la gradinita, cat si la scoala a fost inscris la sectia germana, unde invatau "aproape numai copii de etnie germana". "Acum, sunt un fanatic al organizarii, inclusiv la nivel personal: imi organizez si viata cotidiana, si parcursul public, orice ar insemna acest lucru", spune Iohannis.

Dupa scoala germana, si-a urmat studiile la Liceul Brukenthal, dupa care a facut Facultatea de Fizica la Cluj. "Si sora mea, Krista, a studiat tot fizica, tot la Cluj. Banuiesc ca s-a inspirat de la mine. (...) Ea a plecat din tara imediat dupa Revolutie, dar inainte a profesat in Romania, a fost dascal de fizica. De cand a plecat in Germania, preda la o universitate in domeniul informatic", poveste Iohannis in cartea "Pas cu pas" (pg. 18).

Pe sotia sa, Carmen, spune ca a cunoscut-o in timpul facultatii, la 22 de ani, si s-au casatorit "pe la vreo 29". "Parintii mei au plecat prin '92-'93; pe atunci deja nu mai locuiam impreuna, eu eram casatorit din 1988, iar ei erau deja pensionari. Daca ar fi decis sa plece mai devreme, probabil ca as fi resimtit mult mai puternic despartirea de ei, dar in acel moment am acceptat firesc decizia lor si mi-am continuat propriile planuri", spune Klaus Iohannis.

Pot sa repar orice prin casa, prin gradina, prin pivnita. Cand a fost nevoie, mi-am pus singur faianta si gresie in baie, in apartamentul in care m-am mutat cu sotia dupa ce ne-am casatorit”, a povestit Iohannis in cartea autobiografica. (pg. 14)

Raspunsul la 10 intrebari fulger

Intr-un interviu acordat StirileProTv.ro inainte de alegeri, Klaus Iohannis a raspuns la 10 "intrebari fulger":

Cristian Leonte: Cine l-a creat pe om?

Klaus Iohannis: Casa parinteasca, scoala, cercul de prieteni.

Cristian Leonte: Ne refeream.. cine l-a creat pe om, la inceputuri.

Klaus Iohannis: Omul a fost creat de Dumnezeu.

Cristian Leonte: Exista extraterestri?

Klaus Iohannis: Dupa parerea mea, aceasta intrebare isi va primi raspuns peste sute de sau mii de ani cand vom avea posibilitatea sa calatorim in spatiul cosmic.

Cristian Leonte: Credeti in reincarnare?

Klaus Iohannis: Nu.

Cristian Leonte: Ce e iubirea?

Klaus Iohannis: Cel mai profund si cel mai frumos sentiment intre doi oameni.

Cristian Leonte: Ce nume de alint aveati de la mama?

Klaus Iohannis: Nu-mi amintesc sa fi avut nume de alint. Poate cand am fost mic am avut si nu am retinut. Am fost Klaus pentru toata lumea.

Cristian Leonte: Horoscop cititi?

Klaus Iohannis: Horoscop nu prea citesc.

Cristian Leonte: Oul sau gaina? Cine a fost primul?

Klaus Iohannis: Daca as avea un raspuns la aceasta intrebare atunci as fi senzational.

Cristian Leonte: Ce numar purtati la pantof?

Klaus Iohannis: 45.

Cristian Leonte: Mancarea dumneavoastra preferata care este?

Klaus Iohannis: Ciorba de perisoare.

Cristian Leonte: Si, in final, Mickey Mouse sau Santa Claus?

Klaus Iohannis: Santa Klaus

Vezi video integral pe Stirileprotv.ro

Biografia lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis s-a nascut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, "intr-o familie modesta de sasi transilvaneni", potrivit descrierii publicate pe site-ul sau. Iohannis a absolvit Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca si, incepand cu anul 1983, a devenit profesor de Fizica in liceul pe care l-a absolvit. "Am predat la mai multe scoli si licee din Sibiu, inclusiv la Colegiul National 'Samuel von Brukenthal', dupa care, pana in anul 2000, am activat ca inspector general in acelasi domeniu educational", spune Klaus Iohannis.

In 1990 a devenit membru al Forumului Democrat German din Romania, al carui presedinte a fost timp de 12 ani, incepand din 2002. In anul 2000 a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primaria Sibiului. "Desi niciun sondaj nu indica asta, in luna iunie a aceluiasi an, am fost ales primar al Sibiului si am continuat sa reprezint prima optiune a sibienilor la toate alegerile ce au urmat. Astazi, sunt, in continuare, primar al orasului in care m-am nascut, am crescut si mi-am intemeiat o familie, alaturi de sotia mea, Carmen", se arata pe site-ul lansat de Iohannis in timpul campaniei electorale pentru presedintie.

In mandatul sau de primar, in 2007, Sibiul a primit titlul "Capitala Europeana a Culturii". Pe 20 februarie 2013, Klaus Iohannis a intrat in Partidul National Liberal, iar anul acesta a fost ales presedinte al PNL.

Iohannis a castigat in 2000 alegerile la primarie in turul doi in fata social-democratului Ioan Cindrea, cu 69,18% din voturi, potrivit Mediafax. In 2004, a castigat primaria cu 88,7% din voturi. In 2008, Klaus Iohannis a castigat 83,2% din voturi. In iunie 2012, Klaus Iohannis a castigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9% din voturi, potrivit agentiei citate.

In februarie 2014, Klaus Iohannis a fost nominalizat pentru functiile de vicepremier si ministru de Interne, dar PNL a iesit de la guvernare si USL s-a rupt.

Dupa ce Guvernul Boc a cazut, in octombrie 2009, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL si minoritati pentru postul de premier. Presedintele Traian Basescu l-a preferat in schimb pe consilierul BNR Lucian Croitoru, scrie Mediafax.

CV Klaus Iohannis

Data si locul nasterii: 13 iunie 1959, Sibiu

Stare civila: casatorit

Nationalitate: romana

Studii

1979-1983: Facultatea de Fizica, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj Napoca

Experienta profesionala

2000 - 2014: Primarul municipiului Sibiu

1999 - 2000: Inspector General, Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu

1997 - 1999: Inspector General Adjunct la Inspectoratul Scolar al judetului Sibiu

1983 - 1997: Profesor de fizica titular la scoli generale si licee din Sibiu

Cariera politica

2014: copresedinte al Aliantei Crestin Liberale

2014: ales presedinte al PNL

2013: ales prim-vicepresedinte al Partidului National Liberal

2010: reales presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania

2006: reales presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania

2002: ales in functia de presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania

2000: candidat la functia de primar al municipiului Sibiu din partea FDGR

1998: responsabil al Comisiei de invatamant a FDGR, filiala Sibiu

1998: membru in Consiliul de conducere al FDGR, filiala Sibiu

1997: membru in Comisia de Invatamant a FDGR, filiala Transilvania

din 1990 - membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania

Distinctii de stat conferite

2014: Crucea de Ofiter al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania

2011: Ordinul National al Romaniei pentru Merit, in grad de Cavaler

2010: Medalia de onoare "Prieten al Comunitatilor Evreiesti din Romania" din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania

2010: Placheta de onoare a Asociatiei Expatriatilor din Germania

2009: Ordinul de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg, in grad de Ofiter

2009: Ordinul de Merit "Marea Cruce de Argint" din partea statului austriac

2009: Ordinul de Ofiter al Coroanei Belgiene

2008: Ordinul National italian - Steaua Solidaritatii Italiene, in grad de Comandor

2007: Ordinul National Steaua Romaniei, in grad de Cavaler

2006: Crucea Federala de Merit oferita de Republica Federala Germania

Limbi straine vorbite fluent

Germana si engleza

Descarca de aici CV-ul lui Klaus Iohannis - Sursa: iohannispresedinte.ro

Cine este noua prima doamna

Carmen Iohannis si Klaus Iohannis

Carmen Iohannis si Klaus Iohannis

Foto: Agerpres

Luni, in prima zi dupa ce sotul sau a castigat alegerile pentru presedintie, Carmen Iohannis si-a continuat activitatea de profesor si a mers la scoala sa isi tina orele de engleza. Stirea ca noua prima doamna a Romaniei a ales catedra de la Sibiul, in locul reflectoarelor de la Bucuresti, a facut inconjurul lumii.

Carmen Iohannis are 54 de ani si din 1990 este profesoara de Limba engleza la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Sibiu, unde a fost si eleva.

''Este pregatita sa fie Prima Doamna. Ne-am asumat amandoi ca aici vom ajunge si am luat in calcul sa venim la Bucuresti", a afirmat Klaus Iohannis, la Stirileprotv.ro. Intrebata luni de jurnalisti daca va veni la Bucuresti, Carmen Iohannis a raspuns: "O sa vorbim impreuna daca plecam la Bucuresti. O sa fac ce trebuie sa fac".

Carmen Iohannis spune ca o admira pe Michelle Obama, sotia presedintelui SUA Barack Obama, spune si ca: "am admirat intotdeauna familia regala si modelele mele sunt din mijlocul familiei regale", potrivit Stirileprotv.ro.

Potrivit presei tabloide, Carmen Iohannis face sport acasa, cu un antrenor personal, ii place baletul si mancarea frantuzeasca. Inainte de a se casatori, se numea Carmen Lazurca.

Citeste si: