Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se va reuni miercuri dupa-amiaza pentru a decide asupra momentului in care va fi convocat plenul acestui for legislativ pentru a se pronunta asupra inceperii urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme, in dosarul Microsoft, scrie Mediafax.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat, marti, solicitarea procurorilor DNA de incepere a urmarii penale a deputatului Valerian Vreme. Raportul Comisiei, care este unul consultativ, a fost trimis marti catre Biroul Permanent.

Biroul Permanent se va reuni, miercuri, la ora 15.00, pentru a decide convocarea plenului, care se va pronunta asupra inceperii urmaririi penale. Surse din Camera Deputatilor au precizat ca plenul ar putea fi convocat saptamana viitoare, marti, pentru a se pronunta asupra inceperii urmaririi penale a deputatului Vreme.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorul general Tiberiu Nitu, in baza dispozitiilor articolului 109 alineatul 2 din Constitutie, a articolelor 12 si 19 din Legea 115/1999 si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270 din 10 martie 2008, a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de: senatorul Ecaterina Andronescu - pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; deputatul Valerian Vreme - pentru abuz in serviciu; senatorul Petru Serban Mihailescu - pentru instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de europarlamentarul Dan Nica, suspectat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis presedintelui Traian Basescu referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de: Adriana Ticau, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei - pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale - pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei si Cercetarii - pentru abuz in serviciu; Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei si Cercetarii - pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; Mihai Nicolae Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice - pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Camera Deputatilor a fost sesizata pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Vreme Valerian, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 - februarie 2012 si in prezent deputat, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi incheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli - contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 in baza caruia MCSI a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant, iar pretul licentelor nu reflecta discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus masuri cu privire la aspectele sesizate de catre FTS Romania prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate.