Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca "daca vreun profesor incalca legea, este foarte bine ca este sanctionat si sper ca asta sa fie invatatura de minte pentru oricine altcineva se gandeste sa incalce legea". Afirmatiile premierului vin dupa ce ministrul Educatiei l-a destituit pe Mihai Spanu din functia de inspector scolar general adjunct al judetului Arad, in urma suspiciunilor de trafic de influenta ridicate de procurori. "Nu stiu exact ce s-a intamplat la Arad, dar daca s-a incalcat legea, e foarte bine sa fie sanctionati toti cei care au incalcat-o", a precizat Ponta, citat de Agerpres.

Intrebat ce parere are despre demiterea inspector scolar general adjunct al judetului Arad, Mihai Spanu, premierul Victor Ponta a declarat luni, 30 iunie, ca "daca cineva, daca vreun profesor incalca legea, este foarte bine ca este sanctionat si sper ca asta sa fie invatatura de minte pentru oricine altcineva se gandeste sa incalce legea".

"Nu exista inca tara din lume in care sa nu se incalce legea. Exista insa tari, asa cum este si Romania, slava Domnului, unde cei care incalca legea platesc. Tara ideala in care toata lumea totdeauna sa faca totul perfect nu o cunosc, dar e foarte bine sa ai reactie, sa pedepsesti, sa sanctionezi. Nu stiu exact ce s-a intamplat la Arad, dar daca s-a incalcat legea, e foarte bine sa fie sanctionati toti cei care au incalcat-o", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.

Reactia premierului vine dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca l-a destituit in aceasta dimineata "pe Mihai Spanu din functia de inspector scolar general adjunct al judetului Arad, in urma suspiciunilor de trafic de influenta ridicate de procurori. Inspectorul ar fi promis mai multor candidati ca ii va ajuta sa promoveze probele din cadrul Bacalaureatului".

Pocurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, in noaptea de duminica spre luni, la locuintele inspectorilor scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si la domiciliul profesoarei Lavinia Bit, ridicand mai multe probe intr-un dosar de trafic de influenta la bacalaureat, dupa ce suspectii ar fi primit bani in schimbul promisiunii ca vor ajuta mai multi candidati sa promoveze examenul, relateaza Mediafax.

Procurorul de caz, Codrin Gavra, a declarat ca "din informatiile existente rezulta ca cei trei au promis ca vor facilita obtinerea notelor de trecere la bacalaureat".

Inspectorii scolari Mihai Spanu si Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit au fost audiati de procurori, pe parcursul noptii. In urma audierilor, Mihai Spanu, adjunctul sefului Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost retinut pentru 24 de ore, iar ceilalti doi suspecti au fost eliberati si vor fi cercetati in stare de libertate.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Mihai Spanu, inspectorul scolar Simona Crisnic si profesoara Lavinia Bit ar fi primit de la elevi intre 300 si 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul. Sursele citate mai spun ca in urma perchezitiilor din locuintele acestora au fost ridicati aproximativ 10.000 de euro si liste cu nume ale unor absolventi de liceu care ar fi platit ca sa promoveze examenul.

In timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept parinti in fata celor trei profesori, pretinzand ca vor sa se asigure ca toate probele bacalaureatului vor fi promovate de catre copii. Procurorul Codrin Gavra preciza ca cercetarile in acest dosar au inceput in urma unui denunt, iar SRI a sprijinit aceasta ancheta.

Care a fost reactia premierului Ponta in scandalul Bolintineanu de la bacalaureatul de anul trecut

Sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului 2013 a fost marcata de scandalul de frauda de la de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti. Anchetatorii au facut pe 1 iulie 2013, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati pe 1 iulie la Politia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbata dupa proba la Limba romana, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Ulterior, incepand din 5 iulie, zeci de elevi de la "Bolintineanu" au fost audiati, la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani, fara a da insa detalii concrete sau elemente certe privind destinatia banilor, potrivit unor surse judiciare.

Anul trecut, in plin "scandal Bolintineanu", premierul Victor Ponta declara: "Ce e asta, luam copii cu autobuze, suntem iarasi pe vremea lui Morar, pe vremea comunistilor, cu luat oameni?" "O sa vorbesc cu ministrul Justitie sa discute cu procurorul general, pe calea ierarhica, dar repet nu traim in vremurile lui Daniel Morar si ale comunistilor sa luam oameni de pe strada, si cu atat mai putin copii", a afirmat atunci seful Executivului, referitor la audierile absolventilor de la Liceul Bolintineanu (Sursa).

Cateva zile mai tarziu, premierul a revenit asupra cazului si a declarat: "Procurorii nu sunt Dumnezei. Cand pui sute de politisti sa dea gramada intr-o scoala e treaba mea ca prim ministru. Pacea sociala tine de guvern" (Sursa)

Seful SRI, George Maior, a afirmat atunci, intr-un interviu acordat marti seara televiziunii RTV, ca serviciul s-a implicat in ancheta fraudei de la Liceul Dimitrie Bolintineanu in baza unei decizii luate de el si a avertizat ca va face acelasi lucru si in 2014, "daca va fi nevoie". "Nu pot sa stau pasiv la elemente de fraudare legate de principala resursa a tarii, anume resursa umana, fapt ce afecteaza fibra nationala (...) Serviciul a actionat pe baza unei decizii luate de mine si voi face si anul viitor [in 2014 - n.red.] la fel, daca va fi nevoie", a declarat George Maior, citat pe site-ul televiziunii (Sursa).

Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, a fost trimisa in judecata de procurorii Parchetului Capitalei, in stare de arest preventiv, pe 23 august, scrie Agerpres. Aceasta este acuzata ca a cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta sa treaca examenele din prima sesiune a bacalaureatului 2013. In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei Gina Ciontoiu (membra a comitetului de parinti), Elena Dumitru si Maria Mimoza Vulcu (vicepresedinta a Comisiei de Bacalaureat) (Sursa).

In septembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul inaintat de Costica Varzaru fata de mentinerea masurii de arest preventiv. In consecinta, fosta directoare a liceului "Dimitrie Bolintineanu", Costica Varzaru, este judecata in stare de libertate in dosarul fraudei de la bacalaureat. Varzaru a primit, in schimb, interdictie de a parasi Capitala (Sursa).

In noiembrie 2013, sefa comitetului de parinti de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la doi ani de inchisoare cu suspendare. Instanta Tribunalului Bucuresti a mai decis condamnarea vicepresedintelui Comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, la un an de inchisoare cu suspendare, pentru tentativa la savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In cazul fostei directoare a liceului Costica Varzaru si a secretarei Elena Dumitru, Tribunalul Bucuresti a decis disjungerea cauzei (Sursa).

Citeste si: